Ümit Yurtkuran

Ümit Yurtkuran

YAŞLANMAKTAN KORKMAYIN… İHTİYARLIĞI GECİKTİRMEK ELİMİZDE… (2)

“Aynı yaşta olan birçok insanın hareket kabiliyetlerinin, düşünme yeteneklerinin, genel sağlık durumlarının birbiri ile tıpatıp aynı olmadığı her insan tarafından bilinen bir gerçektir. ”Örneğin “40’lı, 50’li, 60’lı, 70’li, 80’li, 90’lı yaşlarda olan yüz binlerce insanı bir araya getirsek sağlık durumları tıpatıp aynı olan iki kişi bulamamız mümkün değildir.”

Kimisi yatalak vaziyette birçok hastalıkla uğraşıp ölmek için Allah’a yalvarırken, kimisi sapasağlam ayakta kendi işini kendi yapar vaziyettedir. Kimisi sabah yediğini öğlen hatırlayamazken, bir diğeri makaleler kitaplar yazıp üretime devam etmektedir. Kimisi daha 60’lı yaşlarda artık emeklilik vakti geldi moduna girip hayattan kendisini dışlayıp her şeyden elini eteğini çekerken, aynı yaşta bir başka insan üniversite kazanıp, mezun olup diploma almanın heyecanını yaşamanın hayalini kurmaktadır.

Yani “yaşlı iken de sağlıklı, üretken ve başarılı olmamız hayattan fazlasıyla zevk almamız mümkündür ve tarih yaşlanmalarına rağmen, başarının zirvesine yerleşmiş insanlarla doludur.”

Yazının Devamı

Yaşlanmaktan korkmayın, ihtiyarlığı geciktirmek elimizde… (1)

İnsanlık tarihi boyunca, hakkında bilgi sahibi olduğumuz bütün kadim medeniyetlerde “gençlik ve ölümsüzlük iksirleri” arandı ve (sosyal medyada bilimsel gelişmelerle ilgili ne anlatılırsa anlatılsın) bundan sonra da aranmaya devam edilecek ve bulunamayacaktır.

Kur-an’da üç ayrı surede geçen “Her nefis ölümü tadacaktır” mealindeki ayetlere yürekten inanan bir Müslüman olarak gençlik ve ölümsüzlük iksiri diye bir şeyin bulunduğuna ya da bulunacağına asla inanmıyorum.

Ancak genel sağlık durumumuzun (anne ve babalar bilinçlendirilerek) anne rahminden itibaren ele alınarak insan ömrünün bir bütün olarak düşünülüp, “Vücudumuzdaki doğal düzenin (fabrika ayarlarımızın) bozulmasına neden olacak” her türlü etkenden mümkün olduğunca uzak durup, belirli beslenme ve sağlık kurallarına uygun yaşamayı hayat tarzımız haline getirdiğimiz takdirde;

Yazının Devamı

Alkali beslenme mucizesi ve karbonat hakkındaki yanlışlar -2-

Dünkü yazımızı: Mesela ağzımız (PH= 6.5 -7.4), midemiz PH=1.5 – 3), on iki parmak bağırsağı (PH= 9), ince bağırsak (PH= 7 – 8),kalın bağırsak (PH= 7 – 8), karaciğer (PH= 6.9) Pankreas sıvısı (PH=7.8 - 8.5), safra (PH=8 – 8.5), kalp kasları (PH= (6.9), Kan (PH= 7.34 - 7:45), Lenf sistemi (PH= 7.5), beyin ve omurilik sıvısı (PH= 7.4), gözyaşı (PH= 7.3 - 7.5), anne sütü, (PH= 6.6 – 7), hücre içi (PH= 6.9), cilt yüzeyi (PH= 4 – 4.5), ter (PH= 6.6 – 7) olmak zorundadır. cümleleriyle bitirmiştik...

Alkali beslenme mucizesi ve karbonat hakkındaki yanlışlar -1-

Bugün kaldığımız yerden devam edcek olursak...

Yazının Devamı

Alkali beslenme mucizesi ve karbonat hakkındaki yanlışlar -1-

Vücudumuzdaki “Asit - baz dengesi sağlığımız açısından gerçekten çok önemlidir.” Bedenimizde birçok konuda olduğu gibi, bu konuda da tam bir denge mevcuttur. “Özellikle kanımız ve tüm organlarımız belirli bir PH (Power of Hydrogen) değerini muhafaza etmek zorundadır.” Önemli bir hastalık olmadığı taktirde, kanın ve dokuların PH değeri hiç değişmez.

Konunun önemine binaen diyetisyenler, kimyagerler, doktorlar ve insan sağlığıyla ilgilenenler tarafından bu konuda birçok kitap yazılmıştır. Ancak “Bu kitapların bir kısmında çok büyük bir hata yapılarak, genel sağlığımızın korunması ve obezite dahil birçok hastalıktan kurtulabilmek için en büyük destek olarak, sürekli karbonat ya da alkali sıvıların kullanımı tavsiye edilmektedir.”

“Yüksek PH, yüksek sağlık sloganıyla yola çıkan bu kitap ya da makalelerde öyle abartılı tavsiyeler var ki,” vücudumuzu alkali hale getirerek, kanser, diyabet, ms, akne, egzama, obezite ve diğer tüm hastalıkların %99’undan kurtulabileceğinizden bahsedilmektedir. En vahimi de “vücudumuzu alkali yapabilmek adına karbonat ya da alkali sıvı kullanımının PH mucizesi olarak tavsiye ediliyor olmasıdır.”

Yazının Devamı

Sağlıklı bir ömür geçirebilmek için sağlık anlayışımızı değiştirmemiz şart…

“İnsanlar ölmezler kendi kendilerini öldürürler." Seneca (Romalı filozof)

Günümüz insanları olarak karmaşık ekonomik sorunlarla baş etmeyi, çok karmaşık bilgisayar programlarını kullanmayı, binlerce bağlantısı olan elektronik cihazları veya çok lüks ve karmaşık araçları tamir etmeyi biliyoruz. Ama cildimizdeki basit değişiklikler neyi ifade ediyor, günde kaç kez tuvalete çıkmamız gerekiyor veya idrarımızın rengi nasıl olmalı, gibi çok basit soruların cevabını verecek durumda değiliz.

Çünkü "öğretilmiş çaresizliğimiz sonucu" hastalıklar ve sağlık hakkında hiçbir bilgimiz yok. Ve bugünkü sağlık anlayışına göre bu, çok basit soruların cevabını bile "sadece tıp eğitimi almış doktorların" vermesi gerekir.

Yazının Devamı

Sağlıklı bir ömür geçirebilmek için sağlık anlayışımızı değiştirmemiz şart…

“İnsanlar ölmezler kendi kendilerini öldürürler."

Seneca (Romalı filozof)

Günümüz insanları olarak karmaşık ekonomik sorunlarla baş etmeyi, çok karmaşık bilgisayar programlarını kullanmayı, binlerce bağlantısı olan elektronik cihazları veya çok lüks ve karmaşık araçları tamir etmeyi biliyoruz.

Yazının Devamı

Yazarın hikayesi

2000’li yıllara geldiğimizde, Kırıkkale Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrikası olan Metal Grup Isı Sistemleri Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu başkanı, büyük bir şirketin Ankara bölge müdürü, siyasetin tam göbeğinde, gece gündüz koşuşturan, sporunu muntazam yapan, kırk küsur yaşlarında bir insandım.

O günlerde (sanki genç – yaşlı herkes kanser olmak için hazır bekliyormuş gibi) "erken teşhis erken tedavi" sloganıyla yapılan reklamların etkisiyle altı ayda bir "checkup" yaptırıyordum. (Bugün belirli risk grupları haricinde, sağlık taraması adı altında sık yapılan checkupların pek çoğunun gereksiz olduğunu hatta hastalık üretmek için yapıldığını düşünüyorum)

(Checkup konusunda, daha ayrıntılı bilgi için sayın Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın’ın "Rabbim Beni Doktorlardan Koru" adlı kitabına bakabilirsiniz)

Yazının Devamı