YAŞLANMAKTAN KORKMAYIN… İHTİYARLIĞI GECİKTİRMEK ELİMİZDE… (2)
“Aynı yaşta olan birçok insanın hareket kabiliyetlerinin, düşünme yeteneklerinin, genel sağlık durumlarının birbiri ile tıpatıp aynı olmadığı her insan tarafından bilinen bir gerçektir. ”Örneğin “40’lı, 50’li, 60’lı, 70’li, 80’li, 90’lı yaşlarda olan yüz binlerce insanı bir araya getirsek sağlık durumları tıpatıp aynı olan iki kişi bulamamız mümkün değildir.”
Kimisi yatalak vaziyette birçok hastalıkla uğraşıp ölmek için Allah’a yalvarırken, kimisi sapasağlam ayakta kendi işini kendi yapar vaziyettedir. Kimisi sabah yediğini öğlen hatırlayamazken, bir diğeri makaleler kitaplar yazıp üretime devam etmektedir. Kimisi daha 60’lı yaşlarda artık emeklilik vakti geldi moduna girip hayattan kendisini dışlayıp her şeyden elini eteğini çekerken, aynı yaşta bir başka insan üniversite kazanıp, mezun olup diploma almanın heyecanını yaşamanın hayalini kurmaktadır.
Yani “yaşlı iken de sağlıklı, üretken ve başarılı olmamız hayattan fazlasıyla zevk almamız mümkündür ve tarih yaşlanmalarına rağmen, başarının zirvesine yerleşmiş insanlarla doludur.”
Örneğin Mimar Sinan 70 yaşlarında kendisini kalfa olarak görerek (Süleymaniye Camii için kalfalık eserim demiş) doksanına merdiven dayadığı yaşlarda Selimiye Camii gibi muhteşem bir eseri bitirmiş.
Galile Ay’ın günlük ve aylık hareketlerinin çizimini yaparken 73 yaşındaymış. İtalyan besteci Verdi ünlü operası Otello’yu bestelerken 75 yaşındaymış. Goethe en büyük eseri olan Faust’u 82 yaşında tamamlamış.
Michelangelo Hazreti İsa’yı Hazreti Meryem’in kollarında tasvir eden ünlü eseri Pieta’yı bitirdiğinde 87 yaşındaymış.
İrlandalı yazar George Bernard Show 94 yaşında bile yazmaya üretmeye devam etmiş.
Belki de bu insanların bu kadar başarılı olmalarının en büyük sebebi, “artan yaşla birlikte daha da belirginleşen bilgelik, ağırbaşlılık, mantıklı davranma, doğru düşünme, sabırlı, tutarlı ve hoşgörülü olmak gibi vasıfları kullanarak, yaşlılığı bir avantaja çevirmeleri idi.”
Bu noktada her insanın kafasında belirecek olan, ileri yaşlarda da faydalı bir şeyler yapabilmek için, her şeyden önce “genel sağlığımızın yerinde olması gerekmez mi ?..” sorusunun cevabını vermem gerektiğini biliyorum. Evet genel olarak sağlıklı olmak gerekir ve “bizlerin de yaşlandığımız vakit İhtiyarlamadan uzun süre sağlıklı kalmamız kesinlikle mümkündür.”
(Devam edecek)