Günümüzdeki hastalık anlayışı (4)
SEMPTOMLARIN (BELİRTİLERİN) BASTIRILMASI (MASKELENMESİ) HASTALIKLARI BÜYÜTÜR
Eğer bir insan hasta yahut herhangi bir yerinden ciddi şekilde şikayet edecek hale gelmiş ise: öncesinde "ağrı, ateş, çarpıntı, tansiyon, ödem, ciltte lekeler ve benzeri belirtilerle defalarca ikaz edilmiştir. Bu ikazlar ya ilaçlarla ortadan kaldırılarak hastalık maskelenmiş veya hiç dikkate alınmamış demektir." Ayrıca vücudumuzda herhangi bir hastalık başlamışsa, mutlak surette günlük yaşamımızda ve beslenme alışkanlıklarımızda bir şeyleri yanlış yapıyoruz demektir.
Günümüzde bu ikazların dikkate alınmayarak şikayet nedenlerinin tespit edilip ortadan kaldırılması yerine, sadece belirtilerin (semptomların) kimyasal ilaçlar ya da çeşitli şekillerde yok edilmesi (maskelenmesi) sonucu, hastalıkların ağırlaştığı ve çoğaldığı bilinmelidir. Daha net anlaşılması için sağlık kuruluşlarında hastalıklar karşısında yapılan işlemleri basitçe örneklendirecek olursak;
Diyelim ki aracınızın fren ya da yağ lambası gibi herhangi bir ikaz lambası yandı. En ünlü ya da en yakın servise götürdünüz. (tabi siz araç hakkında hiçbir şey bilmiyorsunuz ve her şeyi en iyi şekilde sadece "tamircinin" bildiğine inanıyorsunuz.) Oradaki yetkili "motordan ya da fren sisteminden ikaz lambasına giden kabloyu keserek ya da ilgili sigortayı iptal ederek," ikaz lambasının yanmasını engelledi ve buyurun artık ikaz lambanız yanmıyor diyerek aracınızı size teslim etti.
Bu işlem sizin "aracınızdaki sorunu çözer mi?" Yoksa bir süre sonra çok daha büyük ve masraflı yeni bir problemle karşı karşıya kalmanıza mı neden olur? İşte modern tıbbın "hastalık nedenlerini hiç dikkate almadan" sadece belirtilerini (semptomlarını) bastırarak şikayetlerinizi geçici olarak ortadan kaldırması; tamircinin aracınızda yanan ikaz lambalarını, kablosunu keserek ya da sigortasını gevşeterek söndürmesinden farklı bir şey değildir.
Bu nedenlerle vücudumuzu en basit şekliyle bile olsa, en azından arabamız ya da cep telefonumuz kadar tanıyarak nasıl bakmamız gerektiğini bilmek zorundayız. Sadece tıp eğitimi almış bir meslek erbabı değil, her insanın sağlıklı kalabilmek için basit ama gerekli bilgileri edinmesi şarttır.
Hastalık sebepleri öğrenilir, bunların ortaya çıkmasına neden olan yanlışlar (mümkün olduğu kadar) ortadan kaldırılırsa en ağırından en hafifine kadar pek çok hastalığın daha en başından, hiç ortaya çıkmadan hem çok kolay hem de çok ucuz bir şekilde önlenmesi mümkün olacaktır.
Ramazan Bayramı'nın yeni umutlara vesile olması dileğiyle…