Dua’nın sağlığımıza etkileri… (3)
Michigan Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre, dindarlar da depresyon ve stresin daha az görüldüğü tespit edilmiştir.
Chicago’daki Rush Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre ise düzenli olarak ibadet ve dua edenlerin erken ölüm oranı, dine bağlı olmayanlara göre %25 daha az olarak tespit edilmiştir.
Duka Üniversitesi’nin anjiyo operasyonu geçiren 750 hasta üzerinde yaptığı bir araştırmada, dua okuyan kalp hastalarının ameliyattan sonraki ölüm oranlarının okumayanlara göre %30 daha az olduğu tespit edilmiştir.
San Francisco Hastanesinde, 393 kalp hastası üzerinde yapılan araştırmada, hastalar ikiye ayrılmış ve 150 hasta için tanımadıkları kişiler tarafından düzenli olarak dua edilmiş ve bu hastaların ilaç tedavisine, dua edilmeyen diğer hastalardan daha çabuk cevap verdikleri görülmüştür.
Columbia Üniversitesinin yaptığı bir araştırmada ise, üreme sorunları yaşayan kişiler için düzenli olarak dua okunmuştur. Bu kişilerde döllenme oranı %8’den %16’ya, embriyonun sağlıklı bir şekilde büyüme oranı ise %25’ten %50’ye yükselmiştir.
Bilimsel olarak yapılan bu çalışmalarda, göstermiştir ki duanın performansımız, psikolojimiz, genel sağlığımız, ruhsal ve fiziksel hastalıklar üzerinde iyileştirici etkisi olduğu, özellikle bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olan birçok hormonunun salgılanmasını desteklediği bir gerçektir.
Ancak bu çalışmalar hiç olmasa bile duanın, yani insanın kendisini tek yaratıcısı olan sonsuz kudret, kuvvet, rahmet ve merhamet sahibi Allah’a yakın hissetmesi, O’na kendisini teslim etmesi ile kendisini daha güçlü hissederek rahatladığını psikolojisinin düzeldiğini dua eden herkes bilir.
Ayrıca bu şekilde davranmanın birçok stres kaynağının ortadan kaldırılmasına, psikolojik durumunun düzelmesine, kafasındaki korku, endişe ve umutsuzluk gibi olumsuz düşüncelerden kurtulmasına destek olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçektir.
Alexis Carrel’in Dua kitabında dediği gibi, "hiçbir insan karşılığını almadığı bir dua etmemiştir." Allah yapılan her duaya mutlaka icabet etmiş, ancak neticeyi dua edenin hayrına olacak şekliyle gerçekleştirmiştir.
Yeter ki dua ederken, "Acımasız, taş gibi sertleşmemiş, deniz dibindeki gözlerden uzak çöplükler gibi kirlenmemiş, Allah’a sunabileceğimiz temizlikte, samimi, içten davranabilen, özleyen, sızlayan, ağlayabilen, sessizce feryat edebilen bir yüreğimiz" olsun…
Sağlıklı ve mutlu bir hafta sonu geçirmemiz dileğiyle…