Dua’nın sağlığımıza etkileri… (1)
Modern dünyadaki insanlardan pek çoğu, duayı ilkel çağlardan artakalan yobazlık göstergesi, içi boş saçma bir inanç gibi değerlendirerek gereksiz görebilirler. Ancak ben mutlak surette kendimiz, sevdiklerimiz ve ihtiyacı olduğunu tahmin ettiklerimiz için dua edilmesi gerektiğine inanan birisiyim.
Çünkü bedenimiz, düşüncelerimiz ve ruh durumumuz ayrılmaz bir bütündür ve ancak hepsi birbiri ile tam anlamı ile entegre olduğunda sağlığımız optimal seviyeye ulaşabilir.
"İyileştiren Sözler" (Healing Words) adlı kitabın yazarı Dr. Larry Dossey dua etmeyi tıp biliminin "en iyi saklanan sırlarından biri" olarak kabul ediyor ve bir başkasına karşı hissedilen sevgi, şefkat ve empati hissi olarak tanımlayarak, "duanın iyileşmenin güçlü ve meşru (ancak hafife alınan) bir metodu" olduğunu vurguluyor.
Allah; şah eserlerinden olan insanı akıl ve iradesini kullanarak kendi hayatına hükmetme, istediği gibi şekillendirme, yeryüzündeki maddi, manevi sonsuz kaynakları gücünün yettiğince kullanma fırsatı ile ödüllendirmiştir…
"Sizi dünyada halifeler (oraya hakim kimseler) yapmış olan O’dur…" Enam suresi (6)/165. ayet
Dua etmemek demek, sonsuz kudret, kuvvet, rahmet ve merhamet sahibi tek yaratıcımız olan Rabbimizle irtibatımızı kesmek demektir.
Halbuki Allah insanları hiçbir konuda başıboş bırakmadığı gibi dua konusunda da başıboş bırakmamıştır.
"Kullarım senden beni sordukları vakit de ki; muhakkak ki ben onlara çok yakınım. Bana dua edildiği vakit dua edenin isteklerine cevap veririm…" Bakara suresi (2) Ayet 186.
"Eğer duanız olmasa, Rabbim katında ne öneminiz var ki." Furkan (23) ayet "Bana dua edin size cevap vereyim…" Mümin (40)/ ayet 60 gibi daha birçok ayette; tüm kapıların birer birer yüzümüze kapandığında, gücümüzün yetmediği her türlü problem karşısında, yalnız ve çaresiz olmadığımızı hatırlatarak her şeye gücü yeten Allah’a sığınarak, O’na dua etmemizi emretmiştir.
(Devam edecek)
Yeni günün yeni umutlara vesile olması dileğiyle…