Uluslararası Aile Günü

Süreyya Terzioğlu

Süreyya Terzioğlu

Tüm Yazıları

Aile, toplumun en önemli ve en temel yapı taşını teşkil eder. Sağlıklı mutlu ve gelişmiş bir toplum ise ailenin ne kadar iyi korunduğu ile doğru orantılı sağlıklı ve güçlüdür. Ailenin korunması yaşam tarzları, inanışları ne olursa olsun evrensel bir insan hakkıdır ve hem toplum hem devlet tarafından korunması gereken bir yapıdır.

Devletin başlıca görevlerinden biri aileyi korumak ve varlığını sağlıklı bir şekilde olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle, hem İnsan Haklarının gereği, hem de ve siyasi haklarımız gereği toplum ve devlet tarafından korunma hakkına sahiptir.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun almış olduğu kararla 20 Eylül 1993'ten bu yana 15 Mayıs “Uluslararası Aile Günü” olarak kabul edilerek dünyada ve ülkemizde de 1994’ten beri bugün kutlanmaya başlanmıştır. Tabi bu bağlamda toplumun, bütün sivil toplum kuruluşlarının AİLE'nin öneminin ve aile yapısının zarar görmesi halinde toplumdaki hangi değerlerin de aile ile birlikte yok olacağının farkına varılması ve bu konuda neler yapılarak ailenin güçlendirilmesi gerekliliğini topluma anlatmak çok önemlidir.

Devlet ailenin korunması hakkındaki farkındalığının artırılması, aile yapısının ve bütünlüğünün korunarak, güçlendirilmesini bununla birlikte ailenin de kendisine düşen toplumsal sorumluluklarını yerine getirebilmesi hakkında çalışmalar yapmak zorundadır.

1982 Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, ailenin Türk toplumunun temelini oluşturduğunu, eşlerin eşit haklara sahip olduğunu belirtmiş; devletin ailenin huzuru, mutluluğu ve güvenliği için aile planlamasının öğretimi de dahil olmakla beraber, gerekli tedbirleri almakla da sorumlu tutulmuştur.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), toplumun temel yapı taşı olan ailenin ve tabi doğal olarak insan haklarının da korunup geliştirilmesi gerektiğini belirtmektedir. Ailenin korunması ve eşitliğin tesis edilmesine kadar birçok aileyi koruyan konuları dahil olmak üzere, 25 Eylül 2015’te kabul edilen 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ile ailelerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasında çaba sarf edeceğini belirtmiştir.

TİHEK'in temel misyonunu unutmadan şu anki Türk aile yapısının gerçekten korunabildiğine inanıp inanmadıklarını merak etmekle, artık yok olmaya yüz tutmuş Türk aile yapısını, sağlıklı yuva sayısının giderek azaldığını, dağılan yuvaların ise insancıl değil, vahşetle, şiddetle koptuğunu ,ailenin en kıymetli unsuru olan çocukların ise hayatının baharında çaresiz bırakıldığı gerçeğini görerek bir şeyler yapması için neyi beklediklerini çok merak ediyorum.

Sağlıklı kurulmuş, sağlıklı devam eden aileler temenni ediyor, Uluslararası Aile Günü'nüz kutlu olsun diyorum sevgili okurlarım.