Türkiye’nin kadın girişimci gücü

Orhan Kemal Erkılıç

Orhan Kemal Erkılıç

Tüm Yazıları

Yaklaşan seçim ile yükselen siyasi tansiyon, insanların başka güzel gelişmeleri görmesine engel oluyor. Bunların başında, kadın girişimcilerle ilgili gelişmeler var…

Toplam kadın girişimci sayımızla ilgili ulaştığım bir veriye göre 77 bin olan sayı 10 yıl içinde ikiye katlanarak 2019 yılı itibarıyla 142 bine ulaşmış. Sayı bugün büyük olasılıkla daha da arttı. Son dönemde sıkça gündeme gelen kadın girişimcilerle ilgili mesajlar, etkinlikler dikkat çekiyor.

GİRİŞİMCİLİK YOLU PROJESİ

Geçen yılın eylül ayında gerçekleşen ve bu yıl ikincisi düzenlenen ANGİKAD Girişimci İş Kadınları Derneği, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü desteğiyle hayata geçirdiği “ANGİKAD Girişimcilik Yolu Projesi” bu alanda önemli bir faaliyetti.

Toplantının açılışına katılarak bir konuşma yapan Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, Türkiye’de kadınların istihdam oranının yüzde 30’lar düzeyinde olduğunu belirterek, söz konusu kadın girişimciliği olduğunda bu oranın yüzde 10’lar seviyesine kadar gerilediğini belirterek, kadın girişimci sayısının artması gerektiğini ifade etmişti.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Fahrettin Kaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, İç Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İÇASİFED) Genel Başkanı Ahmet Kurt ile Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Yıldız da konuşarak görüşlerini dile getirmişti.

Bu yıl da projenin sahibi ANGİKAD’ın Yönetim Kurulu Başkanı Hande Öztürk; ATO Başkanı Gürsel Baran ile ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz'a katılım belgesi ile teşekkür etti.

SEYİT ARDIÇ: KADIN EMEĞİ ŞART

Çubuk Ticaret Borsası Başkanı Murat Şan, TOBB Ankara İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Belma Yılmazyiğit ve çok sayıda kadın girişimcinin de katılım sağladığı, ASO koordinatörlüğündeki TOBB Ankara Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi “2023 yılı 1. Olağan Genel Kurul Toplantısı”na ev sahipliği yapan Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç ise “Kalkınma kadın emeğiyle mümkün” diyerek, kadın girişimcilerin önemine vurgu yapmıştı.

ASO Başkanı Ardıç’ın verdiği bilgilere göre, kadınlar çalışma hayatında dezavantajlı grubu oluşturuyor.

Çünkü Türkiye’de iş gücüne katılım oranının erkeklerde yüzde 70’in üzerinde iken bu oran kadınlarda yüzde 35 civarında.

Seyit Ardıç’ın görüşü çok net:

“…eğitim ve istihdamda elverişli koşulları sağlamak, görünür ve görünmez bütün bariyerleri ortadan kaldırmak, kadın girişimciliğini ve kadın inisiyatiflerini teşvik etmek gerekir.”

ATO Başkanı Gürsel Baran da kadınların iş hayatında daha fazla yer almasının ülke ekonomisinin gelişim hızını artırdığını belirterek, “Kadınlar iş dünyamızın parlayan yıldızları” demişti.

Girişimin, yatırımın, üretimin, istihdamın içinde olanlar yapılması gerekenleri söylüyor, yetkililere de gereğini yapmak düşüyor. Umarız seçimden sonra da kadınların iş dünyasındaki olumlu etkisinin artarak devam etmesi sağlanır.