Seyit Ardıç’a kulak verin: Mesleksizlik bitsin!
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, göreve geldiği 2022 Aralık ayından bu yana ekonomiyle ilgili hayati önerilerde bulunuyor, açıklamalar yapıyor. Bazısı yoğun gündem içinde güme giden bu önemli uyarıları yakından takip ediyor ve sayın başkanın açıklamalarını mümkün olduğu kadar duyurmaya çalışıyoruz.
***
ASO Nisan Ayı Meclis Toplantısı da yine çarpıcı bir konuşmaya sahne oldu.
Dört bir yanında üretim olan memleketin belini yüksek enflasyon büküyor. Her şeye rağmen fabrika bacaları tütmeye devam ediyor. Baca tütüyorsa her derde deva olacak umut var demektir.
MESLEK SAHİBİ OLMADAN OLMAZ!
Şu anda en önemli sorun ne derseniz, evet işsizlik ama ondan da önce mesleksizlik! Bu konuya çok önem veren ASO Başkanı Seyit Ardıç, şu konuları yüksek sesle bir kez daha dile getirdi:
*18 yaşına gelen her vatandaşın mutlaka üniversiteye gitmesi gerektiğine ve gitmediğinde cahil kalacağına inanan tek ülkeyiz.
*Türkiye’nin nüfusu hayatta hiçbir işkolunda uzmanlaşamamış, 25-30 yaşına kadar ekonomik döngüye girememiş, üretici konumuna geçememiş milyonlarca diplomalı işsizle dolu.
*Her gencimizin üniversite mezunu olması şart değil, ama bir meslek sahibi olması şart.
*Milyonlarca genç, yanlış planlanmış bir eğitim sisteminde hayatlarının en az 4-5 yılını ziyan ediyor.
İSTİHDAM DIŞI KALANLARIN ORANI YÜKSEK
Nitelikli işgücünün önemine vurgu yapan Seyit Ardıç, TÜİK’in 2023 yılı işgücü verilerini paylaşırken şunların altını çizdi:
*65 milyon 949 bin kişi olan 15 yaş üstü nüfusumuzda istihdam oranı 48,9. Yani çalışabilir yaştaki nüfusumuzun yarısından fazlası çalışmıyor.
*Ne eğitimde ne de istihdamda olan 15-34 yaş arası olanların oranı yüzde 27,2!.. 6 milyon 663 bin kişi istihdama dâhil değil.
*Bu noktada mesleki eğitimin ne kadar da önemli olduğu net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu kesimin mesleki eğitimle hem topluma hem de ekonomiye kazandırılması gerekiyor.
DİPLOMALI AMA YARDIMA MUHTAÇ!
Mesleksiz kalan ve farklı sebeplerle para kazanamayanlar ise yolu bu kez sosyal yardımlarda arıyor! Nasıl mı? İşte onu da ASO Başkanı Seyit Ardıç, şöyle özetledi:
“2002 yılında 4 başlıkta verilen sosyal yardımlar bugün 50 başlığa çıkarılmıştır. Söz konusu yardımlar bağımlı bir kitlenin ortaya çıkmasına neden oldu. Çalışma gücü ve yetisine sahip nüfusa yapılan sosyal yardımlar tembelliğe alıştırarak toplumun istihdamdan uzaklaşmasına neden oluyor.”
***
Sonuç;
Mesleksiz kalan, iş bulamayan gençler hayatlarının bir yerinde sosyal yardım ile ayakta kalmaya çalışıyor. Yeni Türkiye’nin çözmesi gereken en önemli konulardan biri de bu işte! Anadolu değerlerini, özelliklerini yitiriyor. Dünyada eşi benzeri olmayan pek çok geleneksel meslek son temsilcileri ile ayakta kalmaya çalışıyor. Nesli tükenme tehlikesi altında olan canlılar gibi elimizdeki değerleri kaybetmeden canlanmalı ve evet tembelliğe son vermeliyiz!