Basın İlan Kurumu’na bir öneri…
Dünya her bakımdan hızla değişip gelişirken, ülkemiz de dinamik yapısıyla hemen gerekli önlemleri alarak yeni duruma uyum sağlıyor. Buna en iyi örneklerden biri dijital değişim ve dönüşüm konusunda yaşananlardır. Bu kapsamda, ‘sosyal medya yasası’ olarak da bilinen “Dezenformasyonla Mücadele Yasası” 18 Ekim 2022’de yürürlüğe girdi. Bu gerekliydi. Çünkü her türlü suistimale, kandırmaya, yanıltmaya, hileye ve yanlış yönlendirmeye açık olan ‘internet medyası’ tüm gelişmeleri doğru şekilde sunmalıydı.
CEZASI DA VAR YENİ HAKLARI DA…
Yaşanan olumsuzlukların dünyada da örnekleri çokça olduğu için kapsamlı bir çalışma yapıldı. Çıkarılan yasaya göre; halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçuna 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilirken; yasa çerçevesinde internetten yayın yapan kuruluşlar ise basın kanunu kapsamına alınarak yeni haklara kavuşturuldu.
Konunun internet medyasını doğrudan ve derinden etkileyen yansımaları da oldu. Basın İlan Kurumu (BİK), bu yılın nisan ayı başında yürürlüğe giren yeni yönetmelikle internet haber sitelerine profesyonellik, kurumsallık getirecek kriterleri belirledi. Teknoloji ve insan kaynağına yatırım yapılabilmesi için kaynak desteği sağladı. 1 Nisan 2023’te başlayan yasal sürecin ilk altı ayı sonunda Basın İlan Kurumu kriterlerini sağlayarak resmi ilan yayımlamaya devam edecek internet haber siteleri belli oldu. Bu süre içinde kriterleri yerine getiremeyenlere ise Kurum tarafından 6 aylık ek bir süre tanındı.
GELENEKSEL MEDYA İLE DİJİTAL MEDYA İÇİN REKABET ORTAMI SAĞLANDI
anadolugazete.com.tr olarak, Ankara’da kriterleri yerine getiren haber sitelerinden biri olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşarken; medya sektörünün sağlam bir zemine oturması, işsiz gazeteci sayısının azalması ve sağlıklı medya yapısıyla demokrasimizin daha da güçlenmesi adına aramıza katılan medya organlarının sayısının artmasını önemsiyoruz.
***
Çok konuşulmuyor ama yeni sürecin getirdiği bir gerçek de şu: Geleneksel medya kuruluşları yani kağıda basılan ve bayide satılan yayınlar ile internet medyası benzer haklarla rekabete girmiş oldu.
***
Aldığı destek, sağlanan imkânlarla güç ve moral kazanarak gazeteciliğin gerekliliklerini layıkıyla yerine getirmeye başlayan internet medyası adeta çağ atladı. Yeni yasa ve Yönetmelik sayesinde ülkemiz güvenilir haber kaynağına kavuştu.
GAZETECİNİN MESAİSİ YOKTUR SÖZÜ GERÇEK ANLAMDA UYGULANIYOR
Gazetecilerin de uyum sağlaması gereken bir ortam oluştu. Gazeteyi baskıya gönderince biten mesai dönemi sona erdi. Dijital dünyanın olanakları ile yürütülen internet haberciliği, 24 saat boyunca hiç durmadan çalışan bir sistemin kurulmasını ve işlemesini getirdi. Böylece, ‘gazetecinin mesaisi yoktur’ sözü gerçek anlamda uygulanır oldu.
EKİBİMİZE VE YAZARLARIMIZA TEŞEKKÜRLER…
anadolugazete.com.tr olarak kurduğumuz yeni ofiste habercilik yapan kadromuz, içerik ve fotoğraflarla kriterleri sağlamaya büyük katkı sundu. Güncel, yerel ve küresel değerlendirmeleriyle beğeni toplayan yazarlarımız da öyle…
PEKİ BUNDAN SONRA NELER OLACAK?
Şimdi Google’ı keşfetme zamanı! İlişki durumu sürekli değişen Google; internet haber sitelerine bir gün yol veriyor diğer gün kapıyı kapatabiliyor. İstenirse hileli tüm yollara açık olan internet dünyasında doğruyu bulma adına Basın İlan Kurumu bu süreçte önemli bir adım atarak yerli bir takip sistemi ile devreye girdi. Belirlenen kriterleri tam anlamıyla doğru ölçen bu yöntem, süreç içinde Google ile doğan sorunları ve sakıncaları tümüyle yok edebilir!..
GOOGLE İLE BASIN İLAN KURUMU’NUN ORTAK ÖZELLİĞİ
Basın İlan Kurumu Genel Müdür Cavit Erkılınç’ın üzerinde önemle durduğu konu; BİK kriterlerini sağlama noktasında gazetecilikten ödün verilmemesi, özgün ve doğru habercilik yapılmasıdır.
Google ile Basın İlan Kurumu’nun buluştuğu noktalardan biri de ‘özgün haber’dir; yani, gazeteciliğin en önemli unsurlarından ‘özel haber’ konusudur…
Ancak Google, özgün haber dışında her türlü uygulamaya müsaade ediyor. Basın İlan Kurumu ise belirlediği kriterler dışındaki ziyaretçi trafiğini geçerli kılmıyor.
Bu uygulamanın doğru yanları var ama BİK tarafından oluşturulan ‘yönetmelik’ yeniden gözden geçirilebilir. Bu önemli bir husus!
***
Tanınan sürede kriterleri sağlayamayan bazı internet haber siteleri kasım ayı ile birlikte yeniden dilekçe vermeye hazırlanıyor. Kriterleri sağladığını savunan internet haber sitelerinin çalışmaları ve içerikleri iyi takip edilmeli. Bu hassas konuda kimseye haksızlık yapılmamalı ve kimse haksızlığa uğradığı hissine kapılmamalı.
DOĞRU GAZETECİLİK, GEREKLİ KADRO VE YATIRIM VAR…
Tüm bunların ışığında gelelim Basın İlan Kurumu’na önerimize…
Google bir eliyle verdiğinin fazlasını diğer eliyle alıyor. Bu gerçeği duymayan, fark etmeyen kalmadı. anadolugazete.com.tr olarak sürecin en başından beri ne doğru gazetecilik ilkemizden taviz verdik ne gereken kadroyu kurma noktasında çekimser kaldık ne de yatırım noktasında tereddüt yaşadık.
Kadro; insan kaynağının kalitesi, içeriklerin özgünlüğü ve meslek onuru / ahlakı bakımından çok önemli bir konuydu, gereğini yerine getirdik…
Üretilen içerik de yine dikkatle takip edilmesi gereken en önemli konu başlıklarından olduğu için bu konuda en küçük bir gevşemeye imkân tanımadık...
OKUR TEMSİLCİSİ, İÇERİK TAKİPÇİSİ
Basın İlan Kurumu, sitelerin trafiklerini kendi analitik sistemi ile takip ediyor, ilanların durumunu kontrol ediyor tamam ama içerik takibi de dikkatle yapılmalı. Kim hangi haberle ve ne kadar özgün içerikle ziyaretçi alıyor. Bu noktada, BİK, ‘Okur Temsilcisi’ gibi çalışacak görevliler oluşturulabilir ve sitelerin hangi kadroyla ne yazdığı, nasıl bir içerik oluşturduğu ‘İçerik Takipçisi’ ile denetlenebilir.
Bu hassas süreçte adalet terazisinin şaşmaması; yatırım yapan medya kuruluşu sahiplerinin haklarının korunması ve emeğiyle geçinen gazetecilerin mağdur olmaması bakımından önemli.
Bunların zaten farkında olduğunu bildiğimiz Basın İlan Kurumu her zaman olduğu gibi gerekeni gerektiği zaman yapacaktır.