Ankara Beypazarı

Orhan Kemal Erkılıç

Orhan Kemal Erkılıç

Tüm Yazıları

anadolugazete.com.tr olarak çıktığımız Ankara ve Orta Anadolu turunda bugün Beypazarı’ndayız.

Yerli yabancı tüm turistlerin ilgisini çeken, havası, lezzeti, doğası ve kültürel zenginliğiyle marka ilçeler arasına adını yazdıran Beypazarı; ülkemizin en çok tercih edilen gezi rotalarından birinin merkezinde bulunuyor.

Mansur Yavaş’ın Belediye Başkanlığı döneminde Beypazarı, yöresel zenginliğini turizme kazandırarak yerel kalkınmaya örnek olma adına öylesine büyük başarılara imza attı ki bu durum başka ülkelerin üniversitelerinde tez konusu oldu.

Güdül’den çıkıp Beypazarı’na doğru eski yoldan ilerlerken zaman zaman daralan yol daha dikkatli olmamızı söylüyordu. Sunduğu güzel manzaralar ise haklı şöhretinin kanıtı gibi bir görsel şov niteliğindeydi.

ÇİLEK İLE BAŞLAYAN MEYVE BAHÇESİ

Ufak bir ilçe turunun ardından belediyeye geçtik. Beypazarı Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Uğur Yaman karşıladı bizi. Dünden bugüne harika bir sohbet gerçekleştirdik. Daha önce Milliyet Gazetesi’nde Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan’ın ilk kez dikilen “çilek”lerini güzel bir haber ile duyurmuştuk. Sevgili Uğur Yaman, kurulan meyve bahçesinin büyüdüğünü, yetiştirilen ürünlerin ise özellikle ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtıldığını söyledi. Başkan Tuncer Kaplan’ın tarım ve turizm alanındaki çalışmalarını yakından takip ettiğimiz için gelinen noktadan memnun kaldık.

Belediyeden hoş sohbet ve güler yüzle ayrılırken biraz da ilçede tur atalım dedik.

İLÇE; DEĞERLER ZENGİNİ

Başkentin kuzeybatısında, Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Beypazarı; Hitit, Frig, Galat, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapmış olmanın zenginliği içinde.

İlçe sakinlerinin tamamı Orta Asya’dan gelen “Oğuz Türkleri”nden oluşuyor. Bugünlerde özellikle inşaat ve tarım alanında çalışan işçiler ise farklı ülkelerden gelen kişilerden oluşuyor.

İlçede görülmesi geren pek çok tarih, doğa, turizm değeri bulunuyor.

İnözü Vadisi, Eğriova Yaylası, Kirmir Çayı, Gönen Vadisi, Tekke Yaylası önemli uğrak yerleri. İlçenin şifalı suları da ünlüdür. Dutlu Tahtalı Termal Tesisleri, Kapullu Kaplıcası en çok tercih edilenler arasında.

El sanatları, ilçe insanının önemli gelir kaynaklarından. Bunlar arasında dövme bakırcılık, altın ve gümüş telkari işlemeciliği, sırma işlemeler, dokumacılık, ipekli el dokumacılığı, semercilik, saraçlık ve demircilik yer alır.

Evleri, Tarihi Suluhan Kervansarayı ve Nasuh Paşa Hanı ile de bilinen Beypazarı, zengin bir mutfak kültürüne sahip. Tanınmış yemekler arasında güveç, dolma, baklava, höşmerim ve Beypazarı kurusu sayılabilir.

Beypazarı Doğal Maden Suyu ise sadece ilçenin değil Ankara’nın en önemli ticari markalarından biri. Üretime ve istihdama dönük yatırım planlarını duyunca Beypazarı ve Ankara adına sevindik.

BEYPAZARILILAR BAŞKANLARDAN MEMNUN

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a sevgi ve saygısı var Beypazarılıların. Beypazarı Belediye Başkanı Tuncer Kaplan’dan da memnun ilçe sakinleri. Turizm ve tanıtım noktasında yapılan çalışmaların karşılık bulduğunu belirten esnaf; genel olarak mevcut durumdan memnun olduğunu dile getirdi.

Çarşının içindeki hareketlilik hafta içi öğle saati olmasına rağmen iyiydi. Beypazarı, yılın önemli bir bölümünde yerli yabancı turistin ilgi gösterdiği bir turizm diyarı durumunda. Darısı diğer ilçelere deyip biz Nallıhan’a doğru yola çıkıyoruz…

YARIN: NALLIHAN