1 Mayıs süreci ve gazeteciler
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü; işçinin hakkını arayışını, emekçinin dayanışmasını temsil eden bir gündür ve ülkemizde olduğu gibi dünyada da buna göre kutlanır…
HER ‘GÜN’ GİBİ BİR ÖYKÜSÜ VAR
19. yüzyılın ortasında fazla çalışma şartlarının 8 saate indirilmesi talebiyle işçilerin Avustralya’da başlattığı yürüyüş, sanayileşme yarışındaki diğer ülkelerin işçilerine örnek olur.
Verilen onurlu mücadelenin kalıcı hale gelmesi için 1889 Temmuz’unda Fransız bir işçi temsilcisinin önerisiyle 1 Mayıs’ın dünyada ‘birlik, mücadele ve dayanışma günü’ olarak kutlanmasına karar verilir.
Her yıl ‘İşçi Bayramı’ olarak kutlanan 1 Mayıs, çalışanların taleplerini gündeme getirdiği, isteklerini kamuoyu ile paylaştıkları bir platforma dönüşür.
TÜRKİYE’DE 1 MAYIS SÜRECİ
Cumhuriyet ile yaşıt 1 Mayıs, ülkemizde 1923 yılında kutlanmaya başladı. Bu anlamda tıpkı Cumhuriyet gibi 1 Mayıs da 100 yaşında…
2008 yılında ‘Emek ve Dayanışma Günü’ olarak Meclis’te kabul edilen 1 Mayıs, 2009’da ise ‘resmi tatil’ ilan edildi.
GAZETECİLERİN YOĞUN GÜNÜ
Emekçilerin yaşamak için verdiği emeğin, döktüğü alın terinin karşılığını alma adına yapılan mücadelenin sembolü olan 1 Mayıs, bu kez 14 Mayıs seçimleri öncesine denk gelince, gazeteciler için daha da yoğun mesai yapılan bir güne dönüştü.
Sahada, bilgisayar başında ya da dünyanın herhangi bir yerinde görevini yapan gazeteciler başta olmak üzere tüm emekçilerin, işçilerin bayramı kutlu olsun.