Konut gelirlerinin beyan edilmesi yazı serisi (4. Kısım)
Geçtiğimiz günlerde Konut Gelirlerinin Beyan Edilmesi Yazı Serisinin 1., 2. Ve 3. Kısımları yayımlanmıştı. İlgili yazılarda emsal kira bedeli esası uygulaması, istisna uygulaması ve gelir ve giderlerden bahsedilmişti. Bugün de konut kira geliri elde eden mükelleflerin “ Kira geliri beyanımı nasıl yapabilirim? Kendim yapabilir miyim? Vergileri ne zaman ödeyeceğim? Gelir vergisi tarifesi nedir? ” gibi soruların cevabını vermeye çalışacağım.
Konut Gelirlerinin Beyanı
Beyana tabi geliri sadece konut kirasından ibaret olan mükelleflerden; bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, 2024 yılı için 33.000 TL istisna tutarını aşanlar, yıllık beyanname vereceklerdir. İşyeri kira geliri, diğer mal ve hakların kiraya verilmesinden kaynaklanan gelirleri olanlar veya ticari, zirai veya mesleki kazançları nedeniyle yıllık gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda olan mükelleflerde konut kira gelirlerini de verdikleri beyannameye dahil edeceklerdir.
Ayrıca aile bireylerinin her birinin sahip oldukları mal ve haklardan elde ettikleri kira gelirleri için kendi adlarına ayrı ayrı beyanname vermeleri gerekmektedir. Küçük ve kısıtlıların mükellef olması durumunda bunlar adına verilecek olan yıllık gelir vergisi beyannamesi veli, vasi veya kayyum tarafından imzalanacaktır. Mal ve haklara hisseli olarak sahip olunması halinde, her ortağın sadece kendi hissesine karşılık gelen kira gelirlerini beyan etmesi gerekmektedir.
Mükellefler Dijital Vergi Dairesi (Hazır Beyan Sistemi) üzerinden, beyana tabi gelirleri sadece gayrimenkul sermaye iradı (kira geliri) beyan edebilirler. Mükellefler sistem üzerinden kendi başlarına beyanda bulunabilirler. Sistemde gerekli açıklamalar mevcut olup, yardıma ihtiyaç duyulması halinde meslek mensuplarından destek alabilirler.
2024 yılında elde edilen kira gelirlerine ilişkin olarak verilecek yıllık gelir vergisi beyannameleri üzerinden tahakkuk eden gelir vergisinin, 2025 yılının Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit olmak üzere; birinci taksiti, damga vergisi ile birlikte 31 Mart 2025 tarihinde ve ikinci taksiti ise 31 Temmuz 2025 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir. (2025 yılında 31 Mart tarihi Ramazan Bayramına denk geldiğinden beyan süresinin son gününün 2 Nisan 2025 olarak dikkate alınması gerekmektedir.)
Gelir Vergisi Tarifesi
2024 takvim yılına ilişkin olarak vergi hesaplaması aşağıdaki tarife üzerinden yapılacaktır.
110.000 TL'ye kadar |
15% |
230.000 TL'nin 110.000 TL'si için 16.500 TL, fazlası |
20% |
580.000 TL'nin 230.000 TL'si için 40.500 TL (ücret gelirlerinde 870.000 TL'nin 230.000 TL'si için 40.500 TL), fazlası |
27% |
3.000.000 TL'nin 580.000 TL'si için 135.000 TL, (ücret gelirlerinde 3.000.000 TL'nin 870.000 TL'si için 213.300 TL), fazlası |
35% |
3.000.000 TL'den fazlasının 3.000.000 TL'si için 982.000 TL, (ücret gelirlerinde 3.000.000 TL'den fazlasının 3.000.000 TL'si için 958.800 TL), fazlası |
40% |
Kişiler sahip oldukları konutlardan elde ettikleri kira gelirlerini beyan etmekle mükelleftirler. Hazine ve Maliye Bakanlığı kira geliri elde eden mükellefleri takip ettiği ve bundan sonra da yoğun bir şekilde takip edeceği açıktır. Bu kapsamda yazımızda yer alan hususlar dikkate alınarak beyannamelerin hazırlanması mükelleflerin beyan etmediği kira gelirleri var ise beyan etmeleri kendi faydalarına olacaktır.
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.