İşsizlik sorunsalı

Türkiye'de son yıllarda konuşulan ve masaya yatırılan tek konu: ekonomi. Aslında ülkemizde birçok sorun bulunuyor. Birçok sorunun kaynağı da aslında yine 'ekonomik' sorunlar.

Ülkemizin en önemli sorunlardan birisi de; işsizlik.

Bugün Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 Nisan’a ilişkin İşgücü İstatistiklerini açıkladı.

TÜİK verilerine göre, 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 74 bin kişi artarak 3 milyon 585 bin kişi oldu. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,1 iken kadınlarda yüzde 14,3 olarak tahmin edildi.

Verilere göre geçen seneye göre işsizlik rakamları artmış. Ülkemizde çalışmak isteyen ama iş bulamayan yaklaşık 4 milyon birey bulunuyor diyebiliriz. Bu 4 milyon insan ekonomiye nasıl kazandırılacak? Üstüne üstlük temmuz ayında asgari ücrete tekrardan ara zam yapılması planlanıyor. Asgari ücrete ara zam yapılırsa işten çıkarma olayları başlayacak. Çünkü işçinin işverene maliyeti her geçen gün artıyor. Hal böyle olunca zaten ülkemizde "işsizlik" kanayan yara. Bu yaranın daha da önümüzdeki aylarda büyüyeceğini öngörüyorum.

Ülkemizde zaten nüfus oranı çok yüksek. Piyasalar belirsiz. Bu belirsizlik bir süre daha devam edeceği görünüyor. Bir yandan ekonomik koşullar insanı zorlarken bir yandan işsizlik gerçekten çok büyük sorun. Bu ülkede kendini yetiştirmiş, iş arayan , üniversite mezunu genç iş bulamıyor. Bu çok acı bir durum. İnsanın hem kendine faydasının dokunmaması hem de ülkesine üretim de destek olunmama durumu çok vahim. Ülkemize de yazık. Bunda genç nüfus varken bu gençleri kullanamamak gerçekten içler acısı bir durum diyebilirim.

Umarım bu işsizlik rakamlarının her geçen yıl azalması ümidiyle...