Sevgili okuyucularımız; yerli ay çekirdeği almak için kuruyemişçilere uğradığınızda aynen başlığımızdaki gibi söylüyorlar. Orta Anadolu’da ‘şemşamer’, bazı bölgelerimizde ‘gündoğdu’, bazı bölgelerimizde ‘ayçiçeği’, bazı bölgelerimizde de ‘çekirdek’, ‘çitlek’ diye bilinen ayçiçeği de ulaşılamayan ürünler arasına girmiş. Bütün bunlar tarım ülkesinde yani ülkemizde yaşanıyor. Ülkemizin dört bir yanında üretmeye uygun milyonlarca dönüm ayçiçeği tarlası var, ancak ne yazık ki kuruyemişçilerde beyaz ay çekirdeği yok, bolca Amerika’dan ithal siyah çekirdek var. Özellikle mi yapılıyor anlamak mümkün değil.
Kuruyemişçilerde olmayan, o zaman ayçiçeği fabrikalarında da olmaz. O zaman işimiz bitik demektir. Çocukluğumuzda ne güzel tarlalarımız bereket fışkırırdı, kendi kendine yeten bir ülkeydik, bütün tarım ürünleri yeterince bulunurdu.
Üretilen satılır. Tohumluklar ayrılır, ev halkı için evlerin kilerinde saklanan kışlık erzaklar arasında ay çekirdeği de mutlaka olurdu.