Büyükşehir belediyelerin sokak isimleri beceriksizliği

Büyükşehir Belediyeleri Bütünşehir Yasasına tabi olduktan sonra sokak isimlendirmeleri artık kontrol edilemez hale geldi. Aynı isimden sokaklar neredeyse her ilçede var. Tamam, eskiden ilçe ve belde belediyeleri ayrı tüzel kuruluştu o nedenle kendi sınırları içerisinde benzer ismi vermeleri normal ölçülerde olağandır.

Ancak; büyükşehir olduktan sonra bütün sokak isimleri tek yerden kontrol ediliyor. Büyükşehir Belediye Meclisinde İsimlendirme Komisyonu var. İlgili isim verilecek yerler buradan geçiyor, geçmesinde de yine aynı keşmekeş maalesef devam ediyor.

En önemli yanlışlardan birisi Büyükşehir İsimlendirme Komisyonları sadece huzur hakkı için toplantı yapıyor sanki. Çünkü aynı isimler farklı ilçelerde hem de metropol sınırları içerisinde en az 3 ilçede mevcut maalesef. Bu keşmekeş devam edecekse o zaman Büyükşehrin ne anlamı kalıyor?

Büyükşehir Belediyesi de anlamsız hale geliyor. Tek merkezden kontrol edilen bu tür uygulamaların da hiçbir önemi kalmıyor. Çözüm önerimiz: Belediye Meclisi İsimlendirme Komisyonu formalite icabı çalışmamalı. Aynı isimden il sınırları içerisinde aynı isimli iki sokak ve cadde bulunmamalı.

İsimlendirme komisyonu aynı isimden farklı ilçelerde olup olmadığını etraflıca araştırılmalı ve ona göre komisyondan geçirilmelidir. Ayrıca Belediye Numarataj Müdürlüğü her isimle ilgili hangi ilçede varsa bunları mutlaka belediye meclisi isimlendirme komisyonuna sunmalıdır. Olan isimlerin tekrarına müsaade edilmemelidir. İkinci temel yanlış ise şehit isimleri. Özellikle suiistimal ediliyor. Nasıl olsa şehide itiraz olmaz diye…

Ancak; Şehidin suiistimal edilerek üç beş ilçede sokak ve caddeye isimlerinin verilmesi şehit ailelerini de üzen bir şey. Oğlunun isminin 10 yerde değil 1 yerde anılmasını, uygun şekilde yansıtılması hem şehidimize hem de ailelerine gösterilecek en büyük saygıdır.

Üçüncüsü ve en önem arz eden bir durum da mevcut bir sokak veya caddenin isminin değiştirilerek o an gündemde olan birisinin adının verilmesi. bu konudaki en önemli durum. Çünkü o sokak veya caddede yıllarını geçirmiş insanların hafızasının silinmesi ve anılarının köreltilmesidir. Mevcut ismi değiştirmek tarihi, kültürel yaşanmışlıkları silme hareketidir.

Mevcut sokak veya cadde ismi değiştirilmesi doğru bir uygulama olmamakla birlikte yanlışların da en büyüğüdür. Eğer birisinin ismi sokak ve caddeye verilecekse belediyeler yeni onlarca cadde ve sokak açıyor. Onlara verilebilir. İlla şehrin göbeğine verilmeli diye bir uygulama yanlıştır.

Yanlıştır. Sonuç olarak; Belediye Meclisi İsimlendirme Komisyonları verimli çalışmalı isimlerin her yerde tekrarına düşülmemesi için uzman ekiplerden ayrıntılı raporlar istenmeli, Belediye Numarataj Müdürlüğü tekrara düşülmemesi için mutlaka belediye isimlendirme komisyonunu bilgilendirilmelidir. Aksi halde bu curcuna büyüyerek devam eder. Yeniden sokak ve cadde isimleri değerlendirilerek tekrara düşmeden sokağa ismi verilen şehit, ünlü, sanatçı her kimse onlara da saygının bir gereğidir diye düşünüyor ve bu çözüm yolunun en makul yol olduğunu Türkiyemizdeki Büyükşehir Belediyelerine öneriyorum.

Sonuç olarak Uzman kişilerden bilgi alarak, içinde haritacı, mimar, mühendis olan Büyükşehir İsimlendirme Komisyonlarına teferruatlı rapor hazırlayan bir alt komisyon olmalı. Tek ve en sağlıklı ÇÖZÜM yoludur.