Enver Baltaş

Enver Baltaş

Bitkilerin dili

Doğru tarım nasıl olmalı? Bitki Besin Elementleri: Kaynakları, işlevleri, eksik ve fazlalıkları

Bitki besin elementleri toprak kimyasının en geniş ve önemli konularından birini oluşturmaktadır. Bitkiler de diğer canlılar gibi yaşamlarını sürdürebilmek için farklı oranlarda çeşitli bitki besin elementlerine ihtiyaç duymaktadır. Bitkiler en azından 90 farklı elementi havadan, sudan ve topraktan absorbe etmektedir.

Bu elementlerden bir kısmı bitkinin büyüyebilmesi ve gelişebilmesi için zorunlu olarak ihtiyaç duyduğu elementlerdir, bir kısmı ise bitkinin büyüme ve gelişmesinde faydalı olan elementlerdir. Bu açıdan değerlendirildiğinde 16 ile 20 arasında değişen elementin bitkinin büyüme ve gelişmesinde zorunlu diğerlerinin ise faydalı element olduğu söylenebilir. Her bir besin elementi bitkinin büyüme ve gelişmesini sağlayan farklı bitki fonksiyonlarına yardımcı olmaktadır.

Yazının Devamı

Tam kapanma!!!

Kim kimi niye kapattı?

Koskoca bir yıl tüm dünya devletlerinin boğazına covid kemendi takıldı D.S.Ö şefliğinde bilim kurulu koro ekibi 8 milyar insana zulmetmekte.

Yeri gelmişken bir kıssa anlatayım, bir gün Erzurum’a Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası gelir. Halk meraklı, herkesin kafasında koskoca Cumhurbaşkanlığı orkestrası gelmiş müthiş eğlenecekleri umuduyla salon hınca hınç doldurur. Konser başlar, halk şimdi güzel bir şey çalar, birazdan çalar derken konser biter.

Yazının Devamı

Neden Covid-19'dan korunmak için Defne !!!

Defne bağışıklık sistemini geliştiren antiseptik, antioksidan, antibakteriyal, antiviral özelliği sahip olduğundan "Defneyaprağı gıda, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılan bitkidir. Bizim mutfağımızda yeri yoktur ama dünya mutfağında defneyapraksız mutfak olmaz. İnsanlar her türlü yabani hayvan ve etini yemektedirler. Bu etin üzerine bir adet defneyaprağı koyup pişirdiğinizde o et veya yemek içindeki zehri defne yaprağı içine alır ve ette zehir kalmaz aynı zamanda nezih bir koku ve lezzet katar. 1 kilogram defneyaprağı içinde 5 veya 6 bin adet yaprak vardır. 1 ton yapraktan 3-5 kg defneyaprağının uçucu yağı çıkartılmaktadır.

Yani 1 gram defneyaprağı uçucu yağında 1200-1500 adet defneyaprağının özü vardır. Eğer defneyaprağını ağacından kopartırsan uygun kurutma ortamı olmazsa 15 gün içinde sararır ve kahverengi hale gelir bu şekilde kullanılırsa nimet değil, zehir haline gelir. Ayrıca defneyaprağından yüzde 100 bitkisel, doğal ve saf halde defneyaprağı uçucu yağı üretmekteyiz. Bu yağın içinde yüzde 57 oranında 1-8 cineole maddesi bulunmaktadır. Bu madde kekik, karanfil ve okiloptüs bitkisinde de bulunur ama kolay erişilebilir ve en çok cineole miktarı bulunan bitki defneyaprağıdır.

Cineole (sineol) mikrop öldürücü özelliğe sahiptir. Muazzam bir yağ çözme özeliği vardır. Korona virüsü yağ tabakası içinde protein olan bir VİRÜS olduğu için defneyaprağı uçucu yağı cineole sayesinde hem dışındaki yağ tabakasını parçalar hem de mikrobu öldürücü özelliği ile dünyanın en iyi dezenfektan ürünüdür. İnsanlar harici ve dahili olarak çok rahat bir şekilde kullanabilirler. Bugün kadar yan etkisi görülmemiştir. Bu bir ilaç değildir ve bilinmektedir ki her ilacın mutlaka bir/birden fazla yan etkisi bulunmaktadır.

Yazının Devamı

Hayattan ne öğrendim?

Hayat ne? Ben kimim, bu hayata niçin geldim ve ne yapmalıyım? diyerek hayatın farkında olmanın gerekliliğini öğrendim.

Evlilikte eş seçmenin, kiminle ve nasıl biriyle evlenileceğinin hayatta verilen en önemli karar olduğunu öğrendim.

İyi sosyal ilişkilerin ve samimi dostlara sahip olmanın mutluluk ve sağlık kaynağı olduğunu öğrendim.

Yazının Devamı

Ah töreler

ÖLDÜĞÜN GÜN

Ölen bir cenazenin arkasından biz öyle bir hale geldik ki; Acımızı yaşayamıyoruz. Gelene gidene hizmet edip, ölenin nasıl öldüğünü (!) anlatmaktan…

Hatta iki ara bir derede iki gıybetin belini kıran ve uzun zamandır birbirini görmeyip cenaze günü inceden ince sohbet kaynatan akrabadan.

Yazının Devamı

Birliğin gücü

Öncelikle köşenize geri dönmemizi isteyen Anadolu ailesine teşekkürler ve okurlarıma selamünaleyküm diyelim.

Değerli okurlarım bundan 4 yıl önce Isparta'nın Eğridir İlçesi Akdoğan köyüne yolum düştü ve Or köy projesiyle kurulmuş bir kooperatif başkanı tarım teknikeri Ahmet Beyle tanıştık. Kendisi Bana kooperatifin kuruluş hikayesini anlattı ben çok zevk alarak dinledim umarım sizde zevk alarak okursunuz.

Ahmet Amcanın dilinden; Oğul bizim köy ülkenin her tarafında olduğu gibi bir birinin ne olduğunu ne de öldüğünü isterdi birde “Garip Musamız” vardı onun yol kenarında küçük bir arazisini orman arazisi diye orman el koymuş “Garip Musa” kime gittiyse kapılar yüzüne kapanmış artık canından bezmiş bir gün Aksu ilçemize o dönemin Cumhurbaşkanının geleceğini duyunca yol kenarında beklemeye koyulur Garip Musa.

Yazının Devamı