Nerede hata yapıyoruz?
Değerli okurlar bu yazımızda tarım topraklarımızın genel itibari ile nasıl kullanıldığını ve nasıl kullanılması gerektiğini ele alacağız. Bildiğiniz üzere bizler ataerkil toplumuz yani soyumuz, atalarmız, dedelerimiz onların yaptıkları, fikirleri tamamen bizlere ışık tutmaktadır, bizlerde bu ışık doğrultusunda çoğu zaman yeni ışıklar yakmadan gitmekteyiz.
Burada anlatmak istediğim konu; Türk tarımına bakacak, inceleyecek olursanız, yapılan faaliyetlerin hepsi, atalarımızdan bizlere miras kalmıştır, zamanında onların yaptığı her faaliyeti bizler sürdürmeye devam etmişiz. Ama kaçırdığımız bir nokta var, artık hiç bir şey eskisi gibi değil. Çiftçilerimizle sohbet ettiyseniz şöyle hayıflandıklarını duymuşsunuzdur;
Ben eskiden bu tarladan şu kadar fazla verim alırdım, şu kadar güzel meyvesi olurdu gibi. Peki ya şimdi neden bu verimi alamıyor? Gelin hep birlikte çiftçilerimizin nerde hata yaptığını inceleyelim; İlk ve yapılması gereken ama yapılmamakta ısrar edilen en büyük hatamız 'Toprak Analizi' yaptırmamaktır. Bilim gelişti teknoloji gelişti artık toprağı görmek tanımak mümkün tüm öğretim görevlilerimiz ısrarla baskılıyor toprak analizi yaptırın diye, ancak yazının başında bahsettiğimiz gibi biz atadan deden ne gördüysek onu uygularız, biz öyle bir şey görmedik ki uygulayalım; Bu algı tamamen yanlış, yenilikçi olun araştırın yeni şeyler katın, o kadar insan neden ısrarla bunu söylüyor meraklanın açın okuyun. Toprak analizini yaptırmış bir çiftçi toprağında ne eksik ne fazla görecek ona göre gübre dozajı belirleyecektir o sene toprağına ektiği mahsule uygun gübre periyodunu en uygun düzeyde uygulayacaktır. Bu yapılan uygulama sonucunda daha az maliyetle yüksek verim, kaliteli ürün, dayanıklı ürün ve hatta kullanmış olduğu toprağında ömrünü uzatmış olacaktır. Toprağın ömrünü uzatmak ne demek; Toprakta bildiğiniz gibi milyonlarca bakterinin barındığı canlı bir mekanizmadır. Bu mekanizma bitkinin kökleriyle karşılıklı fayda (simbiyotik) içerisinde, bitkinizin beslenmesine gelişmesine fayda sağlamaktadır. Bu mekanizma organik maddece, humusça zengin topraklarda daha iyi çalışmaktadır. Yapılan bilinçsiz ve fazla kimyasal takviyeler;
Nedir bunlar? Uygulanan kilolarca taban gübreleri, üst gübreleri, verilen doz fazlası kimyasal ilaçlar, bu mekanizmanın çalışmasını engellemektedir. Hal böyle olunca verimde düşüş kaçınılmaz olucaktır yaptığımız hata tam olarak budur. Hatalarımızı şöyle köşeye alalım şimdide gelin ne yapmamız gerektiğine maddeler halinde özetle bir bakalım;
İlk ve en üst sırada dediğimiz gibi;
-'Toprak Analizi'
-Analizimizden çıkan sonuçlara göre eksik malzemelerin fazla malzemelerin tespiti, eksik olanların uygun dozlarda, uygun zamanlarda takviyesi.
- Tarım topraklarımız genel itibari ile organik maddece fakir, analiz raporunuzda organik madde miktarınızı eksik gördüyseniz mutlaka organik madde uygulaması yapın. Toprağınızın sağlığı açısından çok önemli bir madde. Peki ne uygulayalım?
- Kaliteli bir ' Leonardit '
-' Humik Asit '
- Solucan Gübreleri
- Doğru fermente edilmiş hayvan gübreleri
- Doğru sulama; Fazla sulama bitkinin daha fazla gelişmesi anlamına gelmez, hem toprağınıza hem bitkinize zarar, ayrıca verdiğiniz gübrelerin yıkanmasına sebebiyet verir. Bu yüzden en uygun sulama damlama ve yahut yağmurlama sulamadır.
- Tarlada oluşabilecek hastalık ve zararlıya karşı erken teşhis, eğer olabiliyorsa kültürel ilaçsız mücadele olamıyorsa da dozaja uygun ilaçlı mücadele. Fazla ilaç daha iyi sonuç almanıza yardımcı olmaz aksine bitkinize, toprağınıza, sağlığınıza ve çevredeki habitata zarar verir unutmayın.
- Meteorolojinin takibi; Hava olaylarının, yağmurun, hava sıcaklıklarının takibini yapmak.
Değerli okurlar bu yazımızda tarım topraklarımızın nasıl kullanılmaması ve nasıl kullanılması konusunu ele aldık umarım sizlere bir ışık tutmuştur, dediğimiz gibi okuyun, araştırın, geliştirin, böylelikle hem maliyetten tasarruf edersiniz hem de hasadınız verimli geçer. Şimdilik kalın sağlıcakla bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle…
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.