Lokomotif tarımsal ticarî teşkilâtların desteklenmesi
Kooperatifçilik; bilimsel, politik ve kültürel arenada çok övülmüş, anayasa gereği de oluşturulmaya ve geliştirilmeye çalışılmıştır.
Ancak söz konusu kooperatifler; -ki, "At, sahibine göre kişner!" misali başarılı olan istisna kooperatifleri bir yana bırakırsak- hizmet vermeyi vaad ettikleri alanlarda maalesef başarılı olamamış; bilâkis suiistimal, sömürü, düzenbazlık, .. yuvası hâline getirilmiştir.
Devlet, özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı eliyle birim kooperatiflere yönelik olarak 100*2 /50*4 damızlık sığır yetiştiriciliği, 30*10 besi sığırcılığı,.. vb. "Al da oyalan!" kabilinden projeler uygulamış; ölçek büyüklüğü olarak zaten yanlış olan bu projeler, hem çiftçiler tarafından suiistimal edilmiş hem de işletmelerin dağınıklığı, denetimin zorluğu- anlamsızlığı-hedefsizliği, .. gibi nedenlerle yeterince denetlenmemiştir. Söz konusu projeleri uygulayıp da âbad olan bir çiftçi kitlesi bulunmamaktadır.
Projelerin; sosyal fayda, verimlilik, kârlılık, sorunlar, daha iyi uygulama metodları,..vb. hususlarda amacına ulaşıp ulaşmadığına dair "saha gerçekleri ile uyumlu" bilimsel bir araştırma da yapılmamıştır.
Projelerin; dinamik, sürdürülebilir, gerçek sosyal ve ekonomik faydalı, gerçek mânâda denetlenebiliyor olabilmesi, .. için, öncelikle 1.000 baş damızlık sığır, 2.000 baş/dönem besi sığırı, ..vb. şekilde yeterli ölçek büyüklüğünde olmak üzere, birim kooperatifler yerine, BÖLGE KOOPERATİFLERİNDE UYGULANMASI VE BURADAN ELDE EDİLEN ENERJİ VE SİNERJİNİN AYNI DİSİPLİN İLE BİRİM KOOPERATİFLERE YANSITILMASI daha faydalı olacaktır.
Temel prensipler şunlar olmalıdır:
1.Çalışanlar, birliğe ortak olan birim kooperatif ortaklarının içinden kura ile seçilmelidir.
2.Satın alınacak mal ve hizmetler, bütün ortaklara duyurulmalı ve ortaklardan gelen bilgilendirme doğrultusunda en uygun maliyetle temin eden çiftçi, tedarikçi/yükleniciden alınmalıdır.
3.Satılacak mal ve hizmetler, bütün ortaklara duyurulmalı ve ortaklardan gelen bilgilendirme doğrultusunda en iyi fiyatı veren müşteriye satılmalıdır.
4.Kooperatif denetiminde bir adet kamu görevlisi bulunmalıdır.
5.Hazine arazisi tahsisi, faizsiz kredi, KGF kefaleti, ..vb. şekilde finansman desteği sağlanmalıdır.
Bu şekliyle:
1.Şeffaf bir yönetim sağlanacak ve yönetim her türlü şaibeden kurtulacaktır.
2.Büyük işletmeler kurulacak; hem kamu denetimi kolaylaşacak hem de yüksek fiyata alım yapan müşteri alım noktaları oluşacaktır.
3.Bütün çalışanlar sosyal güvenlik altında çalışmış olacaktır.
4.Daha profesyonel ve yüksek teknoloji kullanan işletmeler oluşacaktır.