Keskin bıçak
Ülke ekonomisinin dengesi kaymış üreten yükün % 80’inini yüklenirken rant ekonomisi tavan yapmış olduğu gözlemliyoruz.
Tüm meslekler, kuruluşlar veya ekonomik faaliyetler ekonomiye katkıda bulunur. Tüketim, tasarruf ve yatırım ekonominin çekirdek öğelerindendir ve pazarın dengesini belirler. Ekonominin birincil, ikincil ve üçüncül olmak üzere üç sektörü mevcuttur.
Tarih boyunca toplumlar karmaşıklaştıkça ekonomi de gelişmiştir. Sümerler mal paraya dayanan büyük ölçekte bir ekonomi oluştururken, günümüzdeki anlamıyla ilk ekonomiyi Babilliler ve komşu şehir devletleri kurmuştur.
Nedir rant?
Bir malın veya paranın, hiç bir emek harcamadan belirli bir süre bekledikten sonra kişi veya kurumlara sağladığı kazanç olarak bahsetmek mümkündür. Rant için önemli olan unsur zamanın oluşması ve beklenilmesi ve emeğin olmadan gelir ve kazanç sağlanmasıdır.
Günümüze baktığımızda Araç Emlak gıda ve hatta tarım arazileri üzerinde yoğunlaşan rant çeteleri tüm bu alanlarda stoklama yöntemiyle arz talep dengesini bozarak ve düzenli olarak zam yapmak suretiyle sanal bir yatırım algısı oluşturup aç gözlü birçok kolay para heveslisini sineğin pekmeze konduğu gibi bu ahlaksız yola çekmeyi başarmışlardır.
Peki ne olmalı?
1 dairesi olana 0 vergi 1 ila 5 dairesi olana % 10 vergi 5 ila 20 dairesi olana % 25 vergi 20 den fazla dairesi olana % 100 vergi ve harici yaptırımlar getirilmeli. Araç konusunda ise şirketler yakın takibe alınarak yaptırımlar artırılmalı. Arazi toplayan şirketlerin tarım faaliyetleri olup olmadığı yoksa ne amaçlı topladığı tespit edilerek gereği yapılmalı. Gıda konusu çok çok önemli. Piyasa normale dönene kadar devlet sahaya inmeli ve alım garantili planlı üretim politikasını devreye sokmalıdır. Diyeceksiniz ki bu politika parayı dışarı kaçırır. Bu politika olmazsa vatandaş aklını kaçırır. Gasp, hırsızlık, yağma hatta iç isyana kadar varır. Ülkeyi zora sokan ve kangren olmuş bir yara varsa keskin bıçakla keserek bedeni kurtarmak en doğru karar olacaktır.