Fibromiyalji

Enver Baltaş

Enver Baltaş

Tüm Yazıları

Literatürümüze her geçen gün yeni yeni hastalıklar girmekte ve çağın hastalıkları diye adlandırılmaktadır. Ülkenin en büyük ve en lüks yapılarına baktığımızda karşımıza hastaneler çıkmakta. Oysa görüntü var, ses yok . Çağın hastalıklarından biri de fibromiyalji.

Fibromiyalji (yumuşak doku romatizması) nedir?

Fibromiyalji (Yumuşak Doku Romatizması), kaslarda ve kemiklerde görülen yaygın ağrı, hassasiyet alanları ve genel yorgunluk ile karakterize kronik bir rahatsızlıktır. Belirtiler subjektiftir ve herhangi bir testle ölçülemez. Hastalığın bilinen net bir nedeni yoktur ve bu sebeple sıklıkla başka hastalıklarla karıştırılır.

Fibromiyalji (yumuşak doku romatizması) nedenleri nelerdir?

Fibromiyaljiye (Yumuşak Doku Romatizması) neyin yol açtığı henüz tam olarak saptanamamıştır. Fakat uzun yıllar süren araştırmalar neticesinde bazı faktörlerin hastalığı tetiklediği anlaşılmıştır. Bu faktörler arasında şunlar bulunur:

Enfeksiyonlar: Daha önceden geçirilmiş çeşitli enfeksiyon hastalıkları fibromiyaljiyi tetikleyebilir veya belirtileri kötüleştirebilir.

Genetik faktörler: Fibromiyalji sıklıkla aile üyeleri arasında daha sıktır. Araştırmacılar, bazı genetik mutasyonların fibromiyalji gelişiminde rol oynayabileceğini düşünmektedir. Fakat hastalıkla ilgili genler henüz tanımlanmamıştır.

Travma: Fiziksel ya da duygusal travma yaşayan insanlarda fibromiyalji ortaya çıkabilir. Rahatsızlık travma sonrası stres bozukluğu ile ilişkili bulunmuştur.

Stres: Fiziksel ya da duygusal travma gibi bir stres kaynağı vücutta aylar veya yıllar boyunca devam eden uzun süreli etkilere yol açabilir. Stres, fibromiyaljiye katkıda bulunabilecek hormonal bozukluklarla ilişkili bulunmuştur.

Kişilik yapısı: Daha çok hassas yapılı, mükemmeliyetçi ve olaylardan çabuk etkilenen kişilik yapısına sahip bireylerde görülür.

İnsanların Fibromiyalji (Yumuşak Doku Romatizması) sendromunda kronik yaygın ağrılar yaşamalarına neden olan faktörler de halen tam olarak anlaşılamamıştır. Bazı teoriler çeşitli faktörlere bağlı olarak beynin ağrı eşiğini düşürdüğünü ve önceden acı vermeyen bir şeyin zaman içinde çok acı verici hale geldiğini belirtmektedir. Bir başka teoriye göre, vücuttaki sinirler ve reseptörler uyarılara daha duyarlı hale gelir. Bu bireylerin ağrı sinyallerine aşırı tepki verebilecekleri ve gereksiz ya da abartılı acılar hissetmeleri anlamına gelir.

Nedenler net olmasa da, fibromiyalji atakları stres, fiziksel travma veya grip benzeri alakasız sistemik bir hastalığın sonucu olabilir. Beyin ve sinir sisteminin normal ağrı sinyallerini yanlış yorumlayarak aşırı tepki göstermesi beyindeki bir kimyasal maddedeki dengesizlikten kaynaklanabilir.
Bu soruya verilen cevaplar genelde böyle peki gerçek ne?

Hiçbir dert yoktur ki dermanı bulunmasın!
Derdin dermanı doğa eczanesinde.
Akdeniz'in incisi olan Akdeniz defne sinin tohum ve yaprak yağları tam da bu derdin dermanı. Tohum yağı, sabit yaprak yağı, etelik; yani uçucu bu yağların karışımı, dünyanın en iyi ağrı kesicisi ve kas gevşetici özeliğine sahip olup aynı zamanda mükemmel bir dezenfekte özelliğine sahiptir. 4 seans ağrı bölgesine sürülerek cilde yedirildiğinde ağrı ve hastalıktan eser kalmadığına şahit olacaksınız. Ömrünüz sağlıklı olsun.