Bitkilerin dili

Enver Baltaş

Enver Baltaş

Tüm Yazıları

Doğru tarım nasıl olmalı? Bitki Besin Elementleri: Kaynakları, işlevleri, eksik ve fazlalıkları

Bitki besin elementleri toprak kimyasının en geniş ve önemli konularından birini oluşturmaktadır. Bitkiler de diğer canlılar gibi yaşamlarını sürdürebilmek için farklı oranlarda çeşitli bitki besin elementlerine ihtiyaç duymaktadır. Bitkiler en azından 90 farklı elementi havadan, sudan ve topraktan absorbe etmektedir.

Bu elementlerden bir kısmı bitkinin büyüyebilmesi ve gelişebilmesi için zorunlu olarak ihtiyaç duyduğu elementlerdir, bir kısmı ise bitkinin büyüme ve gelişmesinde faydalı olan elementlerdir. Bu açıdan değerlendirildiğinde 16 ile 20 arasında değişen elementin bitkinin büyüme ve gelişmesinde zorunlu diğerlerinin ise faydalı element olduğu söylenebilir. Her bir besin elementi bitkinin büyüme ve gelişmesini sağlayan farklı bitki fonksiyonlarına yardımcı olmaktadır.

Bu yüzden elementler, bitkilerdeki miktarlarına göre genel olarak “makro” ve “mikro” bitki besin elementleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Karbon, hidrojen, oksijen, azot, potasyum kalsiyum, fosfor, magnezyum ve kükürt makro besin elementi olarak bilinmektedir. Mikro besin elementleri ise demir, klor, bakır, mangan, çinko, molibden, bor ve nikeldir. Bu bilgi yeterlimi tabii ki HAYIR.

Bu elemenleri bitkinin doğru alabilmesi için kullanım zamanlaması çok önemlidir. Ayrıca Toprağa verilen gübrenin doğru çözülmemesi durumunda element birikintisi oluşacak ve toprak işlerliğini yavaşlatarak toprak Ph’ının yükselmesine sebep olacaktır. Peki bu duruma nasıl çözüm bulabiliriz? Milyonlarca yıllarda oluşan Leonardit fosillerinden elde ettiğimiz Humik fulvik sayesinde topraktaki Birikintileri çözebilir ve kök tarafından rahat alınmasını sağlayarak hem bitkinini gelişimini sağlar hem de toprak PH’ını doğru seviyeye çekmiş oluruz. Bol mahsul dileği ile; Sorularınızı yoruma yazabilirsiniz.