BAŞKA ŞEKİLDE BAŞ EDEMEYİNCE, ÇİFTÇİNİN VEKİL EDİLDİĞİ BİR SAVAŞ!
(Bilmem kaçıncı gübre meydan savaşı)
Bölüm-1
Savaşların:
Kimi delikanlıca olur, kimi kahpece!
Kimi açıkça olur, kimi gizlice!
Kimi göze göz dişe diş, yüzyüze olur; kimi maşa ile!
Kimi asaleten olur, kimi vekâleten!
Son bir yıldır Türkiye’de; "masa başında siyasetçilerin" ve "tarla başında çiftçilerin" “vekil tayin edildiği” topsuz ve tüfeksiz, ateşsiz ve dumansız bir savaş yürütülmekte.
Bu savaşta: Canı yanan çiftçilerin Hükûmet’e hücum etmesi; bu vatanın öz evlâtlarının kendi nasırlı elleriyle, önce Hükûmeti ve en nihayetinde Devlet’i bile yıkması hedeflenmekte!
Nasıl mı: Gübre arzında, “miktar sıkıntısı” ve “fiyat artışı” yaratmak suretiyle!
Gübre, bir tarım malzemesi olmaktan çıkmış; adeta bir savaş aracı, malzemesi ve mühimmatına dönüştürülmüştür.
Sadece çiftçiler değil aklıselim olan herkes, petrol fiyatlarındaki artışı makul görebilmekte; ama gübre konusunda, kendisini “sahipsiz” ve "kurbanlık koyun”, Hükûmeti de bu sorunu çözme konusunda “beceriksiz”, “isteksiz”, “gönülsüz” ve hattâ “işbirlikçi” görmektedir.
Diğer girdileri bir kenara koyalım ve çiftçilerin en temel girdisi olan “gübre”nin üretim, ithalat, tüketim ve ihracat miktarı Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre olmak üzere, SAVAŞ MEYDANINA “Kocatepe üzerinden” baktığımızda, aşağıdaki tedbirlere başvurulması gerekmektedir:
1)-Öncelikle ve acil olarak: İthal edilen ve üretilen yerli ve ithal gübre ve gübre hammaddesinin pazarlanmasında kâr marjı konulmalıdır.
2)-Kimyevî ya da organik kökenli gübrenin sadece kamu, sadece özel sektör ya da karma mahiyetinde; Atatürk Orman Çiftliği ya da TİGEM gibi kuruluşlar eliyle bizzat Devlet tarafından veya kontrollü finansman sağlanmak suretiyle öncü iki adet (Ziraat Odası ve Tarım Kredi Kooperatifi) çiftçi örgütü tarafından üretilmelidir.
3)-Tarımda kullanılmak amacıyla ithal edilen gübre hammaddesi ithalatında, alıcı tesisin kapasitesi ile orantılı miktarda olmak üzere, var olan her türlü verginin kaldırılmalıdır.
4)-Organik kökenli gübre ve toprak düzenleyici üretimi teşvik edilmelidir.
5)-Organik kökenli gübre ve toprak düzenleyici kullanımı teşvik edilmelidir.
Şimdilik gübre üretim ve pazarlama politikası üzerine fikir beyan ettik.
Ne demişti bir Türk büyüğü:
Sen daha iyisini biliyorsan, meydan senin!
Üre, amonyumnitrat, amonyumsülfat, DAP ve kompoze gübre verileri ve bu verilerin yorumu daha sonra yapılacaktır.