Dr. Mevlüt Şahin

Dr. Mevlüt Şahin

Hümik asitlerin bitkilere faydaları

Geçen yazımda hümik asitlerin toprak yapısına olumlu etkilerini yazmıştım. Bu yazımda ise bitkilerin verimine ve besin elementi alımına olumlu katkıları hakkında bilgiler verilecektir.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN ’a daha önceki yazılarımda organik gübrelemenin önemi ve ticari gübrelerin zararları hakkında söylediği sözlerden dolayı teşekkür etmiştim.

Bu yazıma başlarken de tekrar teşekkür etmek istiyorum. Milli Tarım Projesi tanıtım konuşmalarında ticari olarak piyasaya arz edilen azotlu gübrelerin zararlarını “Özellikle topraklarımız noktasında, şu azotlu gübreyle topraklarımızı mahvettik ve topraklarımız suyla buluştuğu zaman ne yazık ki çamur olup, akıp gidiyor. Doğallıktan uzak, tüm hastalıkların temelinde de ne yatıyor? O gübreleme yatıyor." sözleriyle tekrar ülke gündemine getirip, doğal gübrelemeye dönmek zorunda olduğumuzu ifade ettiler.

Yazının Devamı

Toprağa can ürüne bereket katan hümik asitler

Daha önceki yazılarımda topraklarımızın organik madde içeriklerinin çok düşük olduğunu, gelecek nesillerin gıda güvenliği ve ekonomik bitkisel üretim yapılabilmesi için topraklarımızın organik madde kapsamlarının arttırılması gerektiğini ve konu ile ilgili önerilerimi yazmıştım.

Toprak organik maddelerini arttırmanın en kolay, ekonomik ve etkili yöntemlerinden biriside hümik asitlerin kullanılmasıdır.

HÜMİK ASİT NEDİR?

Yazının Devamı

Topraklarımızın organik maddesi nasıl arttırılabilir?

Tarımsal açıdan organik maddenin ne olduğunu daha anlaşılır bir şekilde tekrar tarif etmek istersek “ölü bitkisel ve hayvansal atıklara ve kalıntılara organik maddeler” diyebiliriz.

Toprak kalitesi ve verimliliği toprağın organik madde miktarı ve topraktaki mikroorganizma sayısı ile doğrudan ilgilidir.

Toprakta organik madde yetersiz düzeyde ise topraklardaki mikroorganizma sayısı azalacak ve dolayısıyla toprakların verimlilik kapasitesi de düşecektir.

Yazının Devamı

Topraklarımızın organik madde durumu ve geleceğimiz

Sayın Başbakanımız Binali YILDIRIM, Kimyasal gübrenin verime, faydası olduğunu ama maalesef toprağı da çoraklaştırdığını, onun için biyolojik gübreye yöneleceklerini, organik ve biyolojik gübrelerin toprağın verimini yükselttiğini ürünlerinde miktarı ve kalitesini artırdığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde de Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN, Azotlu gübrelerle topraklarımızın mahvolduğunu doğal gübreye dönmek zorunda olduğumuzu, doğal gübreye dönerken de çöp atıklarını kompost gübreye çevirmek suretiyle bunları gübrelemede rahatlıkla kullanabileceğimizi söyledi.

Sayın Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Biz ziraatçıların yıllardır dile getirdiğimiz, fakat ne çiftçilere ne de bu konuda karar verici konumda olan bürokrat ve siyasetçilere derdimizi anlatamadığımız bir problemi ülke gündemine taşımış oldular.

Yazının Devamı

İşi ehline vermek neden önemli?

Merhaba değerli okuyucular.

Yaklaşık bir yıl öncesine kadar bu köşede değerli dostum Enver BALTAŞ yazıyordu. Yine aynı isim altında bundan sonra bilgi, düşünce ve görüşlerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Allah (C.C) hayırlara vesile etsin inşallah.

Köşemizin başlığı gerçekten çok anlamlı. Böyle bir başlık altındaki köşeyi hakkıyla doldurabilmekte kolay değil. Bu ağır mesuliyetin yükünün altına girip girmeme konusunda çok düşündükten sonra, tarımsal konularda ehil kişilerden birisi olduğumu düşündüğüm için yazmaya kara verdim. Çünkü Tarım Bakanlığına bağlı Araştırma Enstitülerinde 3 yıl Bölüm Başkanlığı, 11 yıl Müdür Yardımcılığı ve 4 yılda Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yaptım. Toplamda 31 yıllık kamu hizmetim oldu. Bu sürenin 27 yılı arazide ve sahada teknik personel (bitki ıslahçısı) olarak görev yaptım. 4 adet çeltik çeşidi ıslah ederek tescil ettirip Ülkemiz Tarımına kazandırdım.

Yazının Devamı