Tarlada 1 lira tezgâhta 15 lira
Türkiye'de her geçen gün çiftçiler mesleği bırakmak zorunda kalmaktadır. Üreticiler ürettikleri ürünleri zararına satmak zorunda kalırken, bir yandan da tarlada veya serada ürettikleri ürünleri bedavaya dağıtmakta veya yollara dökerek tepkilerini ifade etmeye çalışmaktadırlar.
Tarladan, markete veya pazara kadar uzanan süreçte, tüketicinin cebine yansıyan fiyat artışlarının; ürünün tarla fiyatı, lojistik maliyetler, aracıların kar marjları, depolama ve işleme masrafları, market giderleri ve vergi yükleri gibi faktörlerin etkisi ile artış göstermesi normaldir. Fakat 10-25 katı artması kabul edilebilir değildir.
Üreticiler ürünlerini değerinde satamıyor. Biz tüketiciler de ucuz ürün alıp tüketemiyoruz. Bu sorunun doğru şekilde analiz edilip acilen çözüm yolları bulunmalıdır.
Sebze ve meyve piyasasında kayıt dışı ticaretin önüne geçmek, gıda arzı ve güvenliğini ve kaliteyi arttırmak, ürünlerin izlenebilirliğini sağlamak için, “Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun” Ocak 2012’de yürürlüğe girmişti.
Bu kanun ile getirilen bazı hükümler halen uygulamaya aktarılamamışken günümüzde yeni hal yasası daha hazırlanmış ve uzun süredir Mecliste bekletilmektedir. Ne kadar çok kanun, yönetmenlik, yönerge çıkarırsanız çıkarın uygulanmadıktan sonra bu düzenlemeler yok hükmündedir. Eğer çıkarılan kanun hükümlerine uyulmazsa piyasalar kendi akışında şekillenmekte, karmaşıklık artmakta ve gücü olanın haklı olduğu bir düzen oluşmaktadır. O halde uygulanabilir yasa hükümleri oluşturulmalı ve bu yasalara uymanın bedeli neyse herkes o bedeli ödemelidir.
Örneğin halen uygulanan yasa da kabzımal olarak da bilinen komisyoncuların aldığı pay, ürünün satış fiyatının %8’ini geçemez denilmektedir. Hallerde komisyoncuların yasa gereği aldığı bu % 8 kar miktarı denetleniyor mu? Denetleniyorsa hangi birimler denetliyor? Bu denetimler hangi sıklıkla yapılıyor ve uymayanlara bu güne kadar ne kadar ceza verilmiş bilmiyoruz. Üretici ile tüketici arasındaki fiyat farklarının bu kadar yüksek olmasının temel sebeplerinden birisinin bu % 8 karlılık oranının denetlenmemesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Yeni hal yasası getirseniz de uygulanmadıktan sonra hiçbir anlamı yok.
Mevcut Hal Yasası; üretilen ürünlerin özelliklerine göre künyelenmesini, barkot sistemiyle satışa sunulmasını ve ürün kimlikleri oluşturularak “hal bilgi sistemiyle” ürünlerin kayıt altına alınmasını öngörmektedir. Ürünler barkotlandığına göre tarlada veya serada üretilen ürünler tüketiciye gelesiye kadar kaç el değiştirdiği ve fiyatlarının da kimler tarafından haksız şekilde arttırıldığı kolayca anlaşılabilir demektir. Kanun koyucu haksız kazanç elde edenleri isterse engelleyebilir.
Atatürk Üniversitesi İdari ve İktisadı Bilimler Dergisinde yayınlanan bilimsel bir makale de hal çalışanları arasında yapılan anket sonuçlarına göre, yeni hal yasasının kayıt dışılığı engellemediğini düşünen katılımcıların oranının % 63 olduğu ifade edilmiştir. Bunun sebebi mevcut kanun değil kanun hükümlerinin tam olarak uygulanmamasıdır. Halen daha hallere gelen ürünlerin barkotlanması ve hal bilgi sistemine girişleri tam olarak sağlanamamaktadır.
Mevcut yasa tam olarak uygulansa çiftçinin sırtından beslenenleri devre dışı bırakılarak sebze ve meyvelerin fiyatlarının ucuzlaması ve gıda enflasyonun düşürülmesi sağlanabilir.
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.