Tarım arazilerinde ecrimisil uygulaması ve yeni düzenlemeler
Bir malın sahibinin ya da idarenin izni dışında kullanılması karşılığında ödenen tazminata ecrimisil denilmektedir. Ecrimisil kira değil haksız işgal tazminatıdır ve geriye dönük olarak hesaplanır. Ecrimisil bedeli ödense bile hak sahibi istediği zaman taşınmazını geri alabilir. İdarenin veya hak sahibinin işgal altındaki taşınmazı her zaman 2886 sayılı yasanın 75. maddesine göre tahliye ettirme hakları vardır.
Ecrimisil ile kira arasındaki farklılıklar.
1. Kirada sözleşme vardır. Ecrimisilde sözleşme olmayıp sadece ödenen izinsiz kullanma tazminatı vardır.
2. Kira geleceğe, ecrimisil geçmişe yöneliktir.
3.Kira alacakları ödenmediğinde 2004 sayılı icra iflas kanunu hükümleri uygulanır. Ecrimisilde ise 6183 sayılı kanun uygulanır.
4. Kira nedeniyle oluşan uyuşmazlıklar için adli yargıya gidilirken ecrimisil ile ilgili problemlerde idari yargıya gidilir.
Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı olmayan yaklaşık 8,57 milyon hektar tarım arazisi bulunmaktadır. Kayıtlı olmayan bu arazilerinde yaklaşık %30'u ecrimisil ödeyen çiftçiler tarafından kullanılmaktadır. Ecrimisil ödenerek kullanılan bu arazileri kullanan kişiler ile hazine arasında herhangibir sözleşme olmadığından tarım sektörüne sağlanan desteklerden bu arazileri kullananlar yararlanamamaktadırlar. Bu durum haksız rekabete yol açmakta ve tarımsal üretim ve verimi olumsuz etkilemektedir.
Hazine'ye ait tarım arazilerini tarımsal amaçla kullanan ve ecrimisil ödeyen çiftçilere, kullandıkları arazileri ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar doğrudan kiralama imkanı, ayrıca talep edilmesi halinde kira süresini yeniden uzatma veya doğrudan satın alma imkanı da tanınmıştır. Yapılan düzenlemelerle, ecrimisil ödenerek kullanılan arazileri kiralayan kişiler devlet desteklerinden ve hibelerinden yararlanmalarının önü açılmıştır. Bu imkandan 2018 yılında 32.000 vatandaş yararlanmış ve bu kapsamda 35.000 hektar tarım arazisi kiralanmıştır. En çok kiralama 4670 hektar ile Konya'da, yapılırken 1800 hektar Çorum'da, 640 hektar Kırklareli’nde, 480 hektar Muğla ve 240 hektar da Kütahya'da yapılmıştır. Yerli hayvan üretimini teşvik etmek amacıyla 2018 yılında 1220 hektar büyüklüğünde 46 Hazine taşınmazı üzerinde 49 yıla varan sürelerle irtifak hakkı tesis edilmiştir. Böylece en az 17 bin 300 büyükbaş veya muadili küçükbaş hayvancılık yatırımının yapılmasına imkan sağlanmıştır.
Hazine taşınmazları üzerinde seracılık dahil tarımsal üretimde bulunmak isteyen tarımsal amaçlı kooperatifler, tarım satış kooperatifleri ve tarımsal üretici birlikleri ile bunların üst kuruluşlarına taşınmazın emlak vergi değerinin yüzde biri üzerinden 20 yıla kadar kiralama imkanı da bu düzenlemelerle sağlanmış oldu.
Resmi Gazetede yayınlanan Orta Vadeli Mali Planın Bütçe Giderlerine ilişkin Temel Politikalar bölümünün 23. maddesinde ifade edildiği gibi "Yatırımlara destek amacıyla Hazine'ye ait taşınmazların tarım, hayvancılık, eğitim, turizm ve diğer amaçlı yatırımların teşviki doğrultusunda kullandırılmasına ilişkin faaliyetlere hız verilecek" denilmektedir. Bu ifadelerden 2020 yılında da bu düzenlemelerin devam edeceği anlaşılmaktadır. Mutlaka devam etmesinin de gerekliliğine inanıyorum.
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.