Sıcaklık artışının tahıl hastalıklarına etkisi
Meteorolojik kayıtlar ve araştırmalar, tahılların(buğday, arpa, yulaf, çavdar, pirinç v.b) yetiştirildiği alanlarda ortalama yıllık sıcaklıkların son yüzyılda yaklaşık 1°C arttığını ve önümüzdeki yüzyılda da artmaya devam etmesinin beklendiğini göstermektedir. Yapılan araştırmalar dünya sıcaklığındaki ortalama 1 derecelik artışın, buğday, pirinç ve mısır verimini sırasıyla % 6,0, % 3,2 ve % 7,4 oranında azalttığını tespit etmiştir.
Belli orandaki sıcaklık artışı hem bitkilerin hem de hastalıkların gelişmesini olumlu etkileyebilir. Ancak sıcaklık, hastalık etmenlerinin canlı kalma, yayılma, gelişme ve üreme gibi birçok yaşam zincirini hastalıklar açısından olumlu etkiler. Genel anlamda sıcaklık artışı, hastalıkların kışlamasını kolaylaştırır, kış şartlarından daha az etkilenmesini sağlar. Hastalık etmeninin, sayılarının artmasını hızlandırır, daha iyi yayılmasını sağlayarak, geniş coğrafik alanlara dağılmasını sağlar.
Artan sıcaklıklar özellikle tahılların erken dönemlerinde(kardeşlenme) ılık geçen kış şartlarında ve nemli havalarda en önemli hastalıklarından pas hastalığının (sarı, kahverengi ve kara) sporlarının(üreme organları) çimlenmesini arttırır. Aynı şekilde bazı yaprak lekesi hastalıklarının da artışına neden olduğu rapor edilmiştir. Tahılların pas hastalıklarına yakalanma ihtimalleri sıcaklığa bağlı olarak artar.
Sıcaklık, bazı bakteriyel hastalıkların (bakteriyel yaprak yanıklığı, buğday sarı başak akıntısı, yaprak çizgi lekesi kavuz dibi çürüklüğü)bitkiye yerleşimini kolaylaştırır. Sıcaklığa bağlı olan hastalıkların görülmediği yerlerde de bu bakteriyel hastalıkların görülmeye başlaması beklenmelidir.
Sıcaklık artışıyla, yüksek yağış ve daha da artan atmosferik nem yoğunluğu, yüksek toprak nemi söz konusu olmaktadır. Bu durum bitkilerin daha düzenli ve güçlü gelişmesine neden olsa da uzun periyodlarda başak yanıklığı ve kök ve kök boğazı çürüklüğü başta olmak üzere diğer yaprak hastalıklarının(sarı pas, kahverengi pas, kara pas, külleme) artışına neden olur. Yüksek nem birçok yaprak hastalığının ve toprak kökenli hastalıkların gelişimi için uygun koşul oluşturur.
Kuraklık ise yaprak biti gibi zararlı böcekler ile taşınan virüslerin(sarı cücelik virüsü, buğday cücelik virüsü, buğday çizgi virüsü) artışına neden olur.
Geçen sene tahıl üreticileri yukarıda bahsettiğim hastalıkların bir kısmını bu tarihten yaklaşık 25- 30 gün sonra tarlalarında gördüler. Ancak sözünü ettiğim hastalıklar bu sene havaların çok sıcak seyretmesinden dolayı yaklaşık bir ay erken tarlalarında görmeye başladılar. Tarım danışmanı olarak sürekli sahadayım. Bu sene hububat ekili arazilerde, sarı pas, septorya, kok çürüklüğü, arpa yaprak yanıklığı gibi hastalıklar İç Anadolu’da başladı. Arazilerini sürekli kontrol eden üreticiler ilaçlamaya başladılar. Bu sütunlardan diğer çiftçilerinde arazilerini kontrol etmelerini tavsiye ediyorum.
Tüm çiftçilerimizin arazilerinde hangi ürün olursa olsun; ılık geçen bu kış şartlarından dolayı arazi de hastalık ve zararlı kontrolü, ilaçlama ve gübreleme gibi uygulamaları önceki yıllardan daha erken bir zamanda yapmaları gerektiğinin çok önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Tarım teşkilatlarının da bu konu ile ilgili çiftçileri bilgilendirmesinin çok önemli olduğunu ifade etmek isterim.
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.