Sağlığımız ve ceviz

Dr. Mevlüt Şahin

Dr. Mevlüt Şahin

Tüm Yazıları

İnsan beyninde salgılanıp kişinin biyolojik saat ritmini ayarlanmasına sebep olan ve insanın uyku düzeninin sağlanmasından sorumlu tutulan hormon Melatonin hormonudur. Bu hormonun üretimi vücut yaşlandıkça azalmakta ve uyku düzensizliğine sebep olmaktadır. Ceviz tüketiminin kandaki melatonin seviyesini arttırdığı ve uyku düzensizliği gibi rahatsızlıkların ortadan kalkmasına katkı sağladığı ifade edilmiştir.

Cevizin antioksidan içeriği sebebiyle kanser riskini azaltabilme, sinir sistemine zarar veren Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların gelişimini erteleyebilme veya azaltabilme gibi bir özelliğinin olduğu belirlenmiştir. Cevizde bulunan doymamış yağ asitleri, kolestrol birikimini engellemekte ve damar sertliğine karşı büyük fayda sağlamaktadır.

Bilim insanları, ceviz ile beynin fiziki yapısının yanı sıra, cevizdeki besinler ile beynin ihtiyacı olan vitaminlerin benzerliği arasındaki ilişkinin şaşırtıcı olduğunu belirtmişlerdir. Gümüş elementi insan vücudunda sadece beyinde bulunmaktadır. İnsan beyninin sağlıklı çalışması için bu elementin gerekli olduğu ve çocukların zekâ gelişimini de olumlu yönde etkilediği bilinmektedir. Gümüş elementi de meyveler içinde sadece cevizde bulunmaktadır. Ayrıca İnsan beyninin sağlıklı bir şekilde çalışıp gelişebilmesine büyük katkısı olan esansiyel yağ asitleri de cevizde bol miktarda bulunmaktadır.

Ceviz içerdiği yüksek miktardaki omega-3 yağ asitleri ile bir beyin gıdasıdır. Bir insan beyninin yaklaşık % 60’nın yapısal karakterli yağlardan meydana geldiği, beynin düzgün ve kesintisiz çalışabilmesi için bu yağlara özellikle de omega-3 yağ asidine ihtiyaç duyduğu belirtilmektedir. Omega-3 yağ asitlerini az alan insanlarda depresyon, çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve beyin sinirlerinde bozulmanın arttığı belirlenmiştir.

Ceviz yağ ve protein yönünden fındık ve bademden daha yüksektir. 100 gr ceviz yaklaşık 700 kalori sağlamaktadır. Kalori miktarı fındığa eşit, bademden daha yüksektir.

Ceviz sülfür gazı salgılar. Sülfür gazının, ozon tabakasının tamir edilmesinde çok önemli bir görevi vardır. Bu yüzden yeryüzünde ne kadar çok ceviz ağacı yetiştirilirse tabiat ve insan sağlığı için o kadar faydalıdır.

Ceviz üretim miktarı tüketime yetmediği için her yıl değişmekle birlikte 70-80 bin ton civarında ceviz ithal etmek zorunda kalmaktayız. Üretimi arttırmak iki yolla mümkün olmaktadır. Birinci yol; ceviz bahçelerinin tesisi ile ilgili Devletimizin verdiği teşvik ve hibelerde kullanılarak, modern yetiştirme tekniklerinin uygulandığı daha büyük ve profosyonel bahçeler kurulmalı ve bu bahçeler bu alanda uzman kişiler tarafından işletilmelidir. Üretimi arttırmanın ikinci yolu ise, daha verimli ve kaliteli bölge şartlarına uyumlu yeni ceviz çeşitlerinin ıslahı, fidan üretimi ve üreticilerimize ulaştırılmasıdır. Gelecek yazımda Ülkemizde ve Dünyada ceviz ıslah çalışmaları hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.