Akıllı tarım=Hasas tarım=tarım 4.0
Sanayi devriminin dördüncüsü olarak adlandırılan “Endüstri 4.0” bilişim teknolojileri ile birlikte üretimin yaygın otomasyonunun sağlanmasıyla başladı. “Endüstri 4.0”ın tarım alanına olan etkisi ile ortaya çıkan teknolojileri ifade etmek içinde 2011 yılından sonra “Tarım 4.0” terimi kullanılmaya başlandı.
Geliştirilen modern bilişim ve otomasyon teknolojilerinin tarımda kullanılmasına “Tarım 4.0”, akıllı tarım veya hassas tarım denilmektedir. Ülkemizde akıllı tarımla ilgili çalışmalar 1980’ li yıllarda başlamıştır.
Akıllı Tarımın Çalışma Konuları
Bitki türüne özgü yapay zekâ algoritması.
Otomatik akıllı sulama sistemleri.
Sensörler yardımıyla verilerin toplanması, kontrolü ve karar vericilere doğru bilgi aktarma sistemleri (bitkilerin büyümesi için gerekli olan ısı, ışık, nem, besin elementleri v.b değerleri hassas algılayıcılar yardımıyla ölçülmekte, yazılıma aktarılmakta ve değerlendirilmektedir).
Tarımsal alanlarda telefon veya bilgisayar yardımıyla uzaktan erişim ve kontrol sağlanması.
Bulutta toplanan verilerin analizi.
Tarım makinalarının birbirleri ile eş zamanlı ve etkileşim halinde çalışması.
Çeşitli sensörler ve drone’ler aracılığıyla toprağın altını, üstünü ve tüm üretim aşamasını hava ve nem durumunu, hastalık veya zararlı olup olmadığını, varsa yoğunluğunu görüp gözlemleme ve çözüm imkânını sağlayan sistemler.
Akıllı tarım teknolojileri ile doğal kaynakların tüketilmesine, kimyasal ilaç ve gübre kullanımının engellenmesine veya azaltılmasına kolayca çözüm bulunabilmektedir.
Tarım alet ve makinalarının, dijital algılayıcılarla donatılması ile üreticilerin iş yükü ve maliyetlerinin azaltılması yanında, ekili alanlarda ne kadar ve ne tür gübre kullanılması gerektiğini, bitkilerin ihtiyacı olan besin maddelerinin durumunu, sulama zamanı ve miktarını, tahmini hasat zamanı da belirlenebilmektedir.
Akıllı sulama sistemleri sayesinde, bitkinin ihtiyacına göre sulama yapılmakta, böylece hem su israfının önüne geçilmekte hem de sağlıklı bitki gelişimi sağlanmaktadır. Çiftliklerde kurulan meteoroloji istasyonları sayesinde güneş ve rüzgâra göre buharlaşma oranı tespit edilmekte ve sulama saatleri ve miktarı ayarlanmaktadır.
Akıllı tarımı, yaygın olarak ABD, Avusturalya ve Avrupa Ülkeleri gibi büyük ölçekli arazileri olan ülkeler yaygın olarak kullanılmaktadır. Akıllı tarım uygulamaları pahalıdır. Küçük ölçekli işletmelerde kullanılması bu sistemleri daha da pahalı hale getirmektedir. Bu yüzden bu sitemi kurmak isteyen üreticilere hibe ve destekler daha fazla verilmelidir. Üreticilerinde birlik veya kooperatif çatısı alında bir araya gelerek bu sistemlere daha az para ödeyerek sahip olabilme yollarını araştırmaları gerekmektedir.
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile Ziraat Fakültelerinin bünyesinde çok sayıda araştırma projesi yürütülmektedir. Bu projelerin bazıları TÜBİTAK ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Ayrıca özel sektör kuruluşlarından, TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş, Toros Tarım, Türk Telekom Gurubu, Türkcell İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri A.Ş akıllı tarım sistemleri ile ilgili araştırmalar yapmakta veya bu alanda yapılan çalışmalara destek olmaktadırlar.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Ziraat Fakülteleri ile Tarım Makineleri Üreticileri Birliği bir araya gelerek akıllı tarım çalışmalarının ve araştırmalarının koordine edilmesi için Akıllı Tarım Platformunu kurmuşlardır. Bu platformun kurulmasında emeği geçenleri kutluyorum.
Azalan genç çiftçi sayısı ve her geçen gün daha fazla terk edilen tarım arazilerimizde, yarınlarda tarımsal üretimimizi garanti edebilmenin yolu; tarıma gençlerin ilgisini çeken, tarımsal üretim hızı ve verimini arttıran akıllı tarım teknolojilerini daha fazla desteklemek ve yaygınlaştırmaktan geçmektedir.
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.