Ağaç gövdelerini boyayalım mı?

Dr. Mevlüt Şahin

Dr. Mevlüt Şahin

Tüm Yazıları

Evet yapraklarını döken ağaçların gövdelerinin boyanması tavsiye edilen kültürel işlemlerden birisidir ve faydalıdır.

Kış günlerinde gündüz sıcaklıkları bazen yükselir. Ağaçlar da bu yükselen sıcaklıkların etkisi ile ısınır. Gece sıcaklıkları da çoğu zaman ani olarak düşer. Fakat gündüz ısınan ağaçlar gece ani düşen sıcaklıklara ayak uyduramazlar ve bu yüzden gövdelerinin dış kabuklarında çatlamalar meydana gelir. Bu, gece ve gündüz sıcaklık değişimleri arasında bazen 20 derecelik farklılık olabilmektedir. Bahar başlangıcında, ağaçlara su yürüdüğü zamanlarda güneşe bakan yönlerinde gündüz sıcaklıklarının etkisi ile ısınma olur. Gece sıcaklıklarının ani ve şiddetli düşmesi sonucunda bitki bünyesindeki su donar ve ağaç kabuklarında çatlamalar ve yarılmalar oluşur. Ağaçlar su bazlı tavan boyaları ile boyanırsa gündüz fazla ısınmaz, gecede aşırı düşen sıcaklıklardan fazla etkilenmezler. Bu yüzden ağaçların gövdelerinde ya çatlama olmaz ya da bu problem hafif atlatılır.

Beyaz renge boyanan ağaçlara, bazı zararlı veya faydalı böcekler tırmanmazlar. Çünkü böcekler görünmemek için bulundukları zeminin rengine bürünürler yani kamufle olurlar. Böceklerin renk skalasında beyaz renk olmadığından beyaza boyanan ağaçlara tırmanmazlar. Zararlı böceklerin tırmanamaması avantaj olarak görülürken faydalı olanlarının tırmanamaması olumsuzluk olarak kabul edilmektedir. Eğer ağaçlarımızın bulunduğu yerde zararlı böcekler faydalı olanlardan fazlaysa boyanmasında fayda vardır.

Bazı böcekler yumurtalarını ağaçların kabukları arasındaki kuytu yerlere bırakırlar. Bu yumurtalardan daha sonra larvalar çıkar ve ağaçlara zarar verirler. Genelde su bazlı tavan boyaları ile boyanmış ağaçlara böcekler yumurta bırakmamaktadır.

Yapılan bir araştırmada elma ağaçlarının beyaza boyanmasının kabuk sıcaklığını önemli derecede düşürdüğü ve çiçeklenmeyi de birkaç gün geciktirdiği belirlenmiştir.

Boyamayı kireçle mi yoksa boya kullanarak mı yapmalıyız? Her ikisi de kullanılabilir. Fakat su bazlı tavan boyaları daha uzun ömürlü, soğuklardan ağaçları daha iyi koruma özelliği vardır. Bunun yanında İç Anadolu gibi bölgelerde topraklarımızın kireç oranı ve kalsiyum miktarı fazladır. Bu bölgelerimizde kireç yerine su bazlı tavan boyaları tercih edilmelidir.

Boyama işlemi sonbaharda hava sıcaklıklarının 10 derece civarında olduğu zamanlarda su bazlı boyalara %50 civarında su karıştırılarak yapılabilir. Mantari hastalıkların önlenmesi amacıyla 1 kg su bazlı boyaya 160 gram göztaşı karıştırılarak boyama yapılmasında fayda vardır.

Ağaç gövdelerinin boyanması görsel olarak görüntüyü güzelleştirir. Bütün renkleri içerisinde barındıran beyaz renk saflığın ve temizliğin simgesidir. Asaleti, masumiyeti, istikrarı ve devamlılığı temsil eder. Huzur, güven ve genişlik verir.