24 milyon hektar tarım arazisi kimin?
Toprak, kırsalda yaşayan nüfusun ihtiyaçlarının karşılanması yanında, gıda güvenliği ve kırsal kalkınma için de çok önemli bir araçtır. Ülkemizde yaklaşık 24 milyon hektar tarım arazisi vardır. Bu 24 milyon hektar tarım arazisi toplamda 32 milyon adet tarım parselinden oluşmaktadır. Bu 32 milyon tarım parseli de 40 milyon kişi üzerine kayıtlıdır.
Her ne kadar 40 milyon kişi tarım arazisi sahibi olsa bile kırsalda yaşayan ve çiftçilik yapan kişi sayısı yaklaşık 5 milyon civarındadır. Çiftçilik yapan 5 milyon insanımız varken, 24 milyon hektar tarım arazisi 40 milyon kişi adına kayıtlıdır. Bu şu demek, İstanbul’da ticaretle uğraşan kişilerin, Ankara’da görev yapan bürokratlarında köyünde tarım arazisi var demektir. Bu durum tüm meslek grupları içinde geçerlidir.
Çiftçilik yapmayan 35 milyon insanımızın üzerinde tarımsal arazi kaydı var. Bu kadar çok sahipli tarımsal arazi üzerinde nasıl bir tarımsal proje geliştirilebilir? Nasıl üretim planlaması yapılabilir? Bu arazilere tarımsal üretimi arttırmak için nasıl yatırım yapılabilir?
Bu dağınık yapının arazi toplulaştırma projeleri ile çözülebileceği düşünülmektedir. Oysa arazi toplulaştırma projelerinde aynı kişiye ait tarım arazilerinin bir araya getirilmesine Uçalışılmaktadır. Arazi toplulaştırma ile arazi sahipliği kavramı birbirinden farklıdır. Yukarıda bahsedilen problem arazi toplulaştırma çalışmalarının tam olarak konusu değildir. Arazi toplulaştırma ile bu sorun çözülemez. Arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri projelerinde, tarım arazilerinin yeniden düzenlenmesi, düzenleme esnasında her parselin tarla içi yola cepheli olması, bir kişiye ait birden fazla tarım arazisi varsa bunların aynı parsele toplanması hedeflenmektedir. Kırsalda yaşamayan arazi sahiplerinin arazileri de aynı şekilde işlem görmektedir. Üretim için kullanılmadıktan sonra kırsalda yaşamayan kişilerin arazilerinin toplulaştırılmasının da fazla bir anlamı kalmamaktadır. Bu arazilerde mutlaka bölge halkına ve üretime katkı yapar hale getirilmelidir. Yani arazi sahiplerinin de arazilerini istediği gibi boş bırakma hakkının da sınırlandırılmasının gerekli olduğuna inanıyorum.
Tarım ve Orman Bakanlığımız, tarımsal arazisi olan ve çiftçilik yapmayan 35 milyon insanımızın, bu arazileri gerçek çiftçilik yapan üreticilere nasıl aktarabileceği üzerine politikalar geliştirmelidir. Bu politikaların geliştirilmesi ve uygulanması için konu ile ilgili yasal düzenlemeler yapılmalı, her kesimin görüşleri alınmalı, benzer problemler yaşayan başka ülkelerin bu meseleye nasıl çözüm buldukları araştırılmalıdır. Ekim ayında toplanacak olan III. Tarım Ve Orman Şûrasında bu konu detaylı görüşülüp akılcı çözümler bulunabilir. Japonya ve Tayvan’da ekilmeyen tarım arazilerinin sahipleri tarafından ekilmesi için belli bir süre verilmektedir. Bu süre içinde ekilmeyen araziler devlet eliyle ekmek isteyen üreticilere kiralanarak tarımsal üretim yapılabilir hale getirilmesi sağlamaktadır. Bizim ülkemizde de böyle bir uygulama neden yapılmasın ki?
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.