Aybala Almina Melek

Aybala Almina Melek

Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemede tepkiler sürüyor: Esas sorun uygulanmayan yasalar!

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara Kent Konseyi (AKK) Hayvan Hakları Çalışma Grubu Sözcüsü Rabia Erentuğ, mevcut 5199 sayılı kanunun belediyelere yüklediği sorumlulukların yerine getirilmediğine vurgu yaparak, "Maalesef, bin 300'den fazla belediyenin yüzde 80-90'ı konuyla ilgili herhangi bir bakımevi, rehabilitasyon merkezi veya barınak inşa etmemiş; veteriner hekim istihdam etmemiş ve kısırlaştırma yapmamıştır. Mevcut yasanın uygulanmadığı ortadadır. Şu an mevcut yasayı uygulamıyorsunuz ve uygulanıp uygulanmadığını da kontrol etmiyorsunuz. Burada herhangi bir yaptırım da yok. Sonra diyorsunuz ki: "Biz bunun bu şekilde olmayacağına kanaat getirdik." Bakımevi olmayan, rehabilitasyon merkezi olmayan, veteriner hekim istihdam etmemiş belediyeler bu konuyla nasıl başa çıkacaklar?" dedi.

Yazının Devamı

Atık ve Çevre Uzmanı Ertoğan: Akılcı atık yönetimi ile sürdürülebilir gelecek inşa ediyoruz

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen ÇEVREFEST'te firma olarak çalışmalarını aktaran EKOVAR Atık ve Çevre Uzmanı Melis Ertoğan, "Ara depolama kapsamında çalışmalarımız yapılıyor. Endüstriyel kaynaklı firmalardan tehlikeli, tehlikesiz atıkları alarak geri dönüşüm çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda İzmir, Kırıkkale, Ankara ve Eskişehir'de belli başlı atık sahalarında entegre atık hizmeti veriyoruz." dedi.

ÇEVREFEST, çocuk atölyeleriyle ebeveynlerin ilgi odağı oldu!

Yazının Devamı

ÇEVREFEST, çocuk atölyeleriyle ebeveynlerin ilgi odağı oldu!

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen ÇEVREFEST, "Hepimizin Bir Dünyası Var" temasıyla Başkent Millet Bahçesi'nde vatandaşla buluştu. 9 Haziran'a kadar devam edecek olan festival, çevre bilincini artırmayı hedefleyen birçok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.

Yazının Devamı

Ankara'da toplu ulaşım ücretlerine zam talebi!

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara'da geçen yıl artan maliyetlere bağlı olarak toplu ulaşım ücretlerine zam yapılmıştı. EGO Genel Müdürlüğü, aylık 300 milyon TL zarar açıklayarak, Ankara Büyükşehir Belediyesinin (ABB) diğer bütçe kalemlerinden zararın karşılandığını belirtmişti.

Bu yıl akaryakıt, personel gider artışları, sigorta ve araç bakım giderlerindeki artışla birlikte asgari ücret zammı ile temmuz ayında yapılacak olan maaş zammına bağlı olarak Ankara Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Ercan Soydaş, yüzde 65 civarında bir zam talebinde bulunduklarını açıkladı.

Yazının Devamı

Türkiye'de tarım ve gıda sektöründe ihracat atağı: Dış ticaret dengesi fazla verdi

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) nisan ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, nisan ayında ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,68 artarak 1,92 milyar dolar olurken ithalat yüzde 20,7 azalarak 1,69 milyar dolara düştü. Özellikle buğday ithalatı yüzde 53,3, ham ayçiçeği yağı ithalatı yüzde 24,8 ve soya fasulyesi ithalatı yüzde 3,4 oranında geriledi.

2024 yılının ilk dört ayında ihracatta başı çeken ürünler arasında buğday unu 482,7 milyon dolarla ilk sırada yer aldı. Fındık içi 465,8 milyon dolar ve rafine ayçiçeği yağı 287 milyon dolarla bu ürünü takip etti. Bu üç ürün, toplam ihracatın yaklaşık yüzde 13,83'ünü oluşturdu.

Yazının Devamı

Altındağ Belediyesi 'Sıfır Atık Eğitim ve Simülasyon Merkezi' çalışmalarıyla ÇEVREFEST'te!

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

70 çevre standının yer aldığı ÇEVREFEST'te, Çevre, Sıfır Atık ve Yenilenebilir Enerji projeleriyle dikkat çeken 39 belediye, 13 özel sektör firması, 5 dernek, 9 üniversite ve bakanlıkların stantlarında çeşitli bilgilendirmeler yapılıyor.

Çocuklardan yetişkinlere her yaştan katılımcının ilgisini çekecek söyleşiler, atölye çalışmaları, iklim tüneli uygulamaları ve çevre konulu kitapların yer aldığı bir kitap fuarı da festivalin öne çıkan etkinlikleri arasında bulunuyor.

Yazının Devamı

Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeye karşı veteriner hekimden milletvekillerine açık mektup!

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Yeni kanun teklifi kapsamında, köpek bakımevi olmayan yerlerde bakımevleri kurulacak, sahipsiz hayvanlar bu bakımevlerinde barındırılacak ve sahiplenilmeleri için çeşitli kampanyalar düzenlenecek. Sahiplenilen köpekler kısırlaştırılacak, aşılanacak ve çip takılarak yeni sahiplerine teslim edilecek. Sahiplenilmeyen hayvanlar ise uyutulacak.

Yasa tasarısındaki düzenlemede sokak köpeklerinin uyutulması kamuoyunu ikiye böldü. Bir kesim, sokak köpeği popülasyonundaki artışlara bağlı olarak saldırma vakalarının da arttığını ve uyutulma kararının doğru olduğunu savunurken veteriner hekimler ve hayvanseverler sağlıklı bir hayvana ötanazi yapılamayacağını vurguluyor.

Yazının Devamı

Yıllarca kurumsal hayatta çalıştı, 40 yaşında dönüm noktasını yaşadı

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ticaret dünyasına adım atan ve başarıyı yakalayan bir kadın girişimci olarak 41 yaşındaki Dilan Ulaş, “Kadınlar için beyaz yaka olarak çalışmak da zor ticaret yapmak da zor. Kadınlar çalışma hayatında ayrıca kendilerini korumak için de mücadele veriyor. Bu yüzden risk alarak, hayallerinize ulaşmak için adım atmaya değer. Bir işe başlarken kimseye mikrofon uzatmayın. 40 yaşında dönüm noktamı yaşadım." dedi.

Yazının Devamı

Memur-Sen'den kadın kamu görevlilerinin afet yönetimindeki rolüne dair politika önerileri!

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Geçtiğimiz yıl yaşanan büyük depremler sonrası, Memur-Sen ailesi olarak yardım ve destek çalışmalarında aktif rol aldıklarını belirten Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın, bu süreçte kadın kamu görevlilerinin de önemli görevler üstlendiğini ifade etti.

Depremin ilk anından itibaren oluşturulan arama kurtarma ekipleri ile birçok canın kurtarılmasına vesile olduklarını, ayrıca 70 ilde başlattıkları yardım kampanyası ile bölgeye 160 TIR’dan oluşan aynî yardımlar gönderdiklerini dile getiren Aydın, “Barınma ihtiyacının karşılanması için Konfederasyonumuz ve bağlı sendikalarımızın Ankara başta olmak üzere tüm konukevi ve sosyal tesislerini depremzedelerin kullanımına açtık. Kadının hâlinden en iyi kadın anlar diyerek Kadınlar Komisyonumuz öncülüğünde kadın depremzedelerin ihtiyaçlarını gidermek için ‘Kadın Paketi’ kampanyası ile onlarca TIR yardım malzemesini deprem bölgesine ulaştırdık.” dedi.

Yazının Devamı

İklim krizi ile mücadelede temiz teknolojiler ön plana çıkıyor

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Fosil yakıtların yol açtığı sera gazı emisyonlarının azaltılması amacıyla, güneş ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına olan talep her geçen gün artıyor. Güneş enerjisi santralleri ve rüzgâr türbinleri, enerji üretiminde fosil yakıtların yerini alarak, çevre dostu ve sürdürülebilir bir gelecek inşa edilmesine katkıda bulunuyor. Uzmanlar, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kapasitesinin dünya genelinde iki katına çıkacağını öngörüyor.

Ulaşım sektöründe de önemli değişiklikler kapıda. Karbon emisyonlarının önemli bir kısmının kaynağı olan ulaşım, elektrikli araçlar sayesinde daha çevre dostu hale geliyor. Birçok ülke, fosil yakıtla çalışan araçların üretimini ve satışını durdurmak için 2030 ve 2040 yıllarını hedef olarak belirlemiş durumda. Elektrikli araç teknolojilerindeki ilerlemeler ve şarj altyapısının genişlemesi, bu dönüşümün hızlanmasını sağlıyor.

Yazının Devamı

TVHB Merkez Konsey Üyesi Melike Baysal: Veteriner hekimler de 'Sağlıkta Şiddet Yasası' kapsamına alınmalı

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konsey Üyesi Melike Baysal, "Sağlıkta Şiddet Yasası, aslında 3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nun 12. maddesine eklenen cezai yaptırımlardır. Dolayısıyla tüm sağlık çalışanları için bir yasaya ihtiyaç vardır. Mevcut halinde ise veteriner hekimlerin bu maddede sağlık çalışanı olarak eklenmesi talebimiz vardır. Devlete külfeti olmayan, zaman gerektirmeyen, sadece sağlık çalışanı olarak bir mesleğin oraya ilave edilmesi gerekmektedir." dedi.

Baysal, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın kabul ettiği 'Tek Sağlık' yaklaşımının insan, hayvan ve çevre sağlığının birbirine bağlı olduğunu ve ideal sağlık politikalarının bu anlayışla oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Yazının Devamı

Türk Müziği Usûlleri Topluluğuna müzikseverlerden büyük ilgi!

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen etkinlik, Türk müziğinin köklü geleneğini modern bir perspektifle sunarak izleyicilerin takdirini kazandı.

Halil Uğur Kutlu'nun koordinatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, geleneksel usûllerin yanı sıra yeni yorumlar ve sahne tarzlarıyla Türk müziğinin zenginliği sergilendi. Söyleşi, mini fasıl, ritim gösterisi ve solo şarkılar gibi çeşitli bölümlerle geçen dolu gecede, dinleyicilere unutulmaz bir deneyim sunuldu.

Yazının Devamı

Açlık sınırı asgari ücreti geçti, konut fiyatları artışta

Mayıs ayında fiyatı en çok artan ürünler arasında kakao başı çekerken erkek giyim yüzde 12,03, kadın giyim ise yüzde 9,39 oranında fiyat artışı gösterdi. Şarküteri ürünleri ve diğer et çeşitleri yüzde 9,27, kahve yüzde 8,82, okul öncesi eğitim ve ilköğretim yüzde 8,03 oranında zamlandı. Oteller, pansiyonlar ve diğer konaklama hizmetlerinde yüzde 7,26, taze meyvelerde yüzde 6,98, ekmekte yüzde 5,43 ve sigaralarda yüzde 4,87 oranında artış görüldü.

Mayıs ayında en büyük fiyat düşüşü ise sebzelerde yaşandı. Patates ve bazı yumru bitkiler hariç sebzelerin fiyatı yüzde 12,14 oranında düştü. Bunu, yüzde 9,30 ile kara yolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığı, yüzde 5,99 ile yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler izledi. Kişisel ulaştırma araçlarının yakıt ve yağları yüzde 3,11, likid hidrokarbonlar yüzde 1,45, kümes hayvanları eti yüzde 1,23, mücevheratlar, saat ve kol saatleri yüzde 0,95, peynir yüzde 1,08, patates ve bazı yumru bitkiler yüzde 1,47 ve makarna çeşitleri yüzde 1,66 oranında fiyat düşüşü kaydetti.

TÜİK'in tüketici fiyatları endeksine göre, Mayıs ayında aylık bazda fiyatları en fazla artan ve düşen ürünler ile bunların bir önceki aya göre değişim oranları şu şekilde:

Yazının Devamı

Ankara'da çevre ve iklim değişikliği çalışmaları yeterli mi?

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Kyoto Protokolü'nün gündemde olduğu dönemde küresel ısınma ve iklim değişiklikleri konularıyla daha yakından ilgilenmeye başlayan Birsen Gülcan, öğrencilerine bu konularda neler yapabileceğini anlatmaya ve çevre bilinci oluşturmaya başladı.

Çevresinde farkındalık yaratmaya ve karbon ayak izini azaltmanın gerekliliğini anlatmaya devam ettiğini belirten Gülcan, bu bağlamda TEMA Vakfı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi İklim ve Çevre Komisyonu'na üye olarak daha geniş çaplı projeler içinde yer alarak, geniş kitlelere ulaştıklarını ifade etti.

Yazının Devamı

Halk sağlığında en büyük tehdit: ‘Gıda enflasyonu’

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Gıda enflasyonundaki artışın vatandaşı ucuz gıdaya yönlendirdiğini, bu durumda merdiven altı üretimlerin arttığına vurgu yapılan basın toplantısında, açıklamayı gerçekleştiren TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, “Tarımsal üretim yapısındaki gelişmeler, her yıl olumsuz etkilerini yaşadığımız küresel iklim değişikliği, mazot, gübre, yem ve elektrik fiyatlarındaki artışlar, tarım alanlarının madencilik, enerji, inşaat, sanayi gibi alanlara açılması, köyden kente artarak devam eden göç, plansız üretim ve verim düsüklüğü gibi etkenler gıdada fiyat artışlarına neden olmaktadır.” dedi.

“KDV YÜZDE 1’E DÜŞÜRÜLMELİ”

Vatandaşlar için en yüksek gider kaleminin gıda harcamalarının olduğunu kaydeden Üzümcü, “Yüksek gıda enflasyonu sonucunda et ve süt ürünleri, yumurta, yağ, bakliyat, şeker gibi temel gıdalar ulaşılması zor ve neredeyse lüks tüketim malı haline gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

Tüm gıda maddelerinde KDV’nin yüzde 1’e çekilmesi gerektiğini dile getiren Üzümcü, çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı:

Gıda maddeleri üretiminde kullanılan temel girdi fiyatları düşük tutularak maliyetler indirilmeli, üretim artışı desteklenmelidir. Küçük aile işletmeleri ile özerk ve güçlü kooperatifler desteklenmelidir. Hayvansal üretim artırılmalıdır. Türkiye’de hayvancılık ve hayvansal üretime ilişkin sağlıklı istatistiksel veri bulunmadığı için en kısa sürede genel tarım-hayvancılık sayımı yapılmalıdır. İklim değişikliğinin uzun vadeli olumsuz etkileri dikkate alınarak modern sulama yatırımları artırılmalı, planlama yapılmalı ve maliyetler düşürülmelidir. Fiyat dalgalanmalarının olumsuz etkilerini azaltmak için hükümet acil olarak; kayıt dışılığı azaltmalı, toprak analizleri yaptırarak bölgelerde üretilebilecek ürünleri belirlemeli, arz talep dengesizliğini ortadan kaldırmak amacına yönelik alım garantili üretim yaptırmalıdır.
Yazının Devamı

Başkent Ankara için 3 Haziran Dünya Bisikletliler Günü'nde ABİDOSD'dan önemli çağrı

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara Bisiklet ve Doğa Sevenleri Derneği (ABİDOSD) Başkan Yardımcısı Murat Görücü, bisiklet kullanımının ekonomik ve çevreci bir ulaşım aracı olarak teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bisiklet yollarının hala istenilen seviyede olmadığını ve vaat edilen planların hayata geçirilmediğini belirtti.

Bisiklet yollarının üniversitelere, sanayi bölgelerine, toplu taşıma araçlarına, istasyonlara ve ilçelere entegre edilmesinin önemine dikkat çeken Görücü, bu yolların hayata geçirilmesinde görevli tüm kurum ve kuruluşların, STK’ların, çeşitli bisiklet grup ve bireylerin üzerine düşen görevleri yapmasının önem arz ettiğini dile getirdi. Bisiklet kullanımını teşvik etmek için yasa ve finansal destek mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Görücü, bu adımların trafik sıkışıklığını, çevre ve gürültü kirliliğini azaltmada etkili olacağını ifade ederken trafikte saygı ve farkındalık için sürüşlerine devam edeceklerini söyledi.

Yazının Devamı

Ankara'nın Atatürk Bulvarı UNESCO yolunda

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, UNESCO'nun Geçici Listesi'nde Antik Frig Krallığının Başkent'i Gordion, Hacı Bayram Camii'nin hemen bitişiğinde yer alan Augustus Tapınağı, Beypazarı Tarihi Kent Merkezi, Tuz Gölü ve Arslanhane (Ahi Şerafettin) Camii olmak üzere beş alanın olduğunu anımsatarak, "Arslanhane Camii ve Polatlı Gordion Antik Kenti 16 Eylül'de Suudi Arabistan'ın Riad kentinde düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi'nde kesin listeye alındı. 3 alanımız geçici listede yer alıyor. Bizler, 6. alan olarak UNESCO'ya Atatürk Bulvarı'nı sunmak için hazırlık yapıyoruz." dedi.

Ankara'nın tarihi Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı, kent belleğine kazandırılacak

Yazının Devamı

Tarımsal üretimde aşırı sıcaklık ve düzensiz yağış tehdidi devam ediyor

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

2023 yılında küresel sıcaklıkların hızla artması ve El Nino'nun etkisiyle iklim koşulları daha da ekstrem hale geldi. Türkiye genelinde ortalama sıcaklıklar rekor seviyelere ulaşırken, düzensiz yağışlar ve uzun süreli kuraklıklar tarımsal üretimi olumsuz etkiledi. Özellikle sulama ihtiyacı yüksek olan çeltik, ayçiçeği ve pamuk gibi ürünlerde önemli rekolte kayıpları yaşandı.

Artan sıcaklıklar, bitkilerin büyüme süreçlerini bozarken, aşırı sıcak hava dalgaları ve kuraklık, mahsul veriminde ciddi düşüşlere yol açtı. Özellikle mısır, buğday ve pirinç gibi temel gıda ürünlerinde verim kaybı yaşandı.

Yazının Devamı

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Dr. İsa Coşkun: Süt üretimini artırmak için var gücümüzle çalışıyoruz

Türkiye'nin de üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 2001 yılında ilan edilen 1 Haziran Dünya Süt Günü her yıl farklı bir tema ile kutlanıyor.

Dr. İsa Coşkun, 2023 yılında Türkiye’de toplam 21,5 milyon ton süt üretildiğini belirterek, bu miktarın yüzde 92,9’unun inek, yüzde 4,3’ünün koyun, yüzde 2,5’inin keçi ve yüzde 0,2’sinin ise manda sütü olduğunu açıkladı. Coşkun, “Türkiye süt ve süt ürünleri sektörü, yıllık yaklaşık 50 milyar TL’yi aşan cirosu ile her gün yaklaşık 1 milyonu aşkın süt işletmesinden aldığı çiğ sütü ambalajlı, sağlıklı ve hijyenik ürünlere dönüştürerek tüketicilerle buluşturmaktadır. Ülkemizde Tarım ve Orman Bakanlığı onaylı 2 bin 464 süt işleme tesisi ve 5 bin 947 süt toplama merkezi bulunmaktadır” dedi.

Türkiye, inek sütü üretiminde dünyanın en büyük dokuzuncu, Avrupa’nın ise en büyük üçüncü ülkesi konumunda. 2023 yılında 123 bin ton süt ve süt ürünü ihraç edilerek 333 milyon dolar gelir elde edildi. Ancak, süttozu ve tereyağı ihracatındaki düşüş nedeniyle 2023 yılı ihracatı, 2022 yılına göre miktar olarak yüzde 36, parasal değer olarak ise yüzde 42 azaldı. Dr. Coşkun, en çok ihracat yapılan ülkelerin Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetleri olduğunu, AB, Rusya ve Çin’in de gelişen pazarlar arasında yer aldığını belirtti. En çok ihraç edilen ürünler süttozu, peyniraltı suyu tozu, peynir ve dondurma olarak sıralandı.

Yazının Devamı

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Üzümcü: Gıdaya erişim sorun olmaktan çıkarılmalı

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Yaşar Üzümcü, devletin en temel sorumluluklarından birisinin ‘gıdaya ulaşmanın bir stres kaynağı olmaktan çıkarılması’ olduğunu belirterek, yurttaşların sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, çiftçilere ise destek verilmesinin önemine dikkat çekti.

Hazineden tarıma ayrılan yüzde 1’lik bütçenin artırılması gerektiğini ifade eden Üzümcü, “İnsanın temel ve ertelenemez ihtiyacı gıdadır. Bugün, ülkemizde açlıkla yüz yüze kalan gizli açlık çeken hatta geceleri yatağına aç giren insanlar var. Bu durum özellikle çocuklarımızda büyük bir sıkıntıdır. Yeterince ve dengeli beslenemeyen çocuklar, fiziksel ve mental olarak da yeterince gelişemiyor.” dedi.

Yazının Devamı

İtfaiye Meydanı esnafı kârsız çalışıyor: Kurban Bayramı da çare olmadı!

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Kurban Bayramı dönemlerinde büyük kalabalıkların alışveriş için akın ettiği Ankara'nın alışveriş noktalarından biri olan Ulus İtfaiye Meydanı, bu bayram öncesi sessiz kaldı.

Kurban Bayramı nedeniyle vatandaşların bu dönemde en çok tercih ettiği beyaz eşyalardan olan derin dondurucu satışları da 'yerlerde' geziyor.

Yazının Devamı

TÜGİAD Ankara Şubesi’nde felsefe buluşmasında Prof. Dr. Ahmet Arslan, felsefenin günlük yaşamdaki önemini anlattı

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Aykut Çakmaklı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Prof. Dr. Ahmet Arslan, toplumun geniş kesimlerinde felsefeye yönelik ilginin arttığını belirterek, "Son yıllarda Türk insanının yavaş yavaş felsefeye ilgi duyduğunu gösteren birçok işaret ortaya çıktı. Felsefe kitapları çok satmaya, basılmaya ve okunmaya başladı. Felsefe programları çok izlenmeye başladı." dedi.

Çakmaklı, gerçekleştirdiği açılış konuşmasında Prof. Dr. Arslan'ın başarılarına dikkat çekerek, "Eserleri, sadece akademik çevrelerde değil, felsefeye ilgi duyan geniş bir okuyucu kitlesi tarafından da ilgiyle takip edilmektedir. ‘İlkçağ Felsefe Tarihi’ adlı beş ciltlik eseri, felsefe öğrencileri ve meraklıları için başucu kitaplarından biri olmuştur." ifadelerini kullandı.

Yazının Devamı

Cam sektörü de ithal ürüne yöneldi: KDV'de indirim talebi

ÖZEL HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Ankara Camcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ayhan Keser, Şişecam'daki fiyat artışlarından dolayı ithal cama yöneldiklerini ifade ederek, geçen yıl metresini 2 bin liraya yaptıkları cam balkonun bu yıl 3 bin liralara ulaştığını dile getirdi.

Keser, Şişecam’ın ürünlerine gelen zamların yanı sıra ithal cama getirilen kotaların da maliyetleri artırdığını ifade etti. Keser, "İthal camda 50 ton alma kotası var. Ancak camlar ülkeye kilogram olarak giriyor, metre olarak satılıyor. Ürünler kilogram olarak girdiği için vergi de az oluyor. Bundan dolayı daha uygun fiyata alım yapabiliyoruz. Ancak, biz esnaflar, kilogram olarak giren ürünün metre olarak satılmasından şikayetçiyiz." dedi.

Yazının Devamı

Plastik kirliliğiyle mücadelede geri dönüşümün önemi

HABER: AYBALA ALMİNA MELEK

Dünya genelinde her yıl milyonlarca ton plastik atık üretiliyor. Bu atıkların büyük bir kısmı, denizlere ve okyanuslara karışarak deniz yaşamını tehdit ediyor. Mikroplastikler, su kaynaklarına karışarak su kalitesini düşürüyor ve besin zincirine girerek insan sağlığını da olumsuz etkiliyor.

Plastik atıkların geri dönüştürülmesi, çevre kirliliğini azaltmanın en etkili yollarından biri olarak kabul ediliyor. Geri dönüşüm sayesinde, plastik atıklar yeniden işlenerek yeni ürünlere dönüştürülüyor ve doğal kaynakların tüketimi azaltılıyor. Bu süreç, enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra sera gazı emisyonlarını da düşürüyor.

Yazının Devamı