Tarım 4,0 ve verimlilik
Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte tüketim, tüketimin artmasıyla da daha çok gıdaya, daha çok gıda temellerine ihtiyaç duyuyoruz. Ancak bu ihtiyacı karşılayabilecek tarım, tarımcılık soru işaretinde. Neden mi? Nüfus arttıkça konuta ihtiyaç artıyor, konut ihtiyacını karşılayacak yeterli arazinin olmamasından dolayı tarım arazileri inşaata dönüştürülüyor. Bunun sonucunda da tarıma elverişli arazilerde önce birer, ikişer sonra on katlı binalar görüyoruz.
Barınma ne kadar temel ihtiyaçsa beslenme de temel ihtiyaçtır. Ancak, dünyanın içinde bulunduğu durum pek parlak değil. 2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar kişiye çıkacağı tahminleri, aynı paralellikte iklim krizinin etkilerini daha net görecek olmamız, kapıda bekleyen su krizi, su krizinin sonucunda da ‘kıtlık’ sorunu bizleri bekliyor.
Tüm bu gelişmelerin yanı sıra, bu sorunlara çözüm olacağı düşünülen ve sizlerle geçen hafta ele aldığımız tarımda dijitalleşme hamleleri gün geçtikçe hız kazanıyor. Tabii, teknoloji denilince önemli bir maddi kaynağın olması, teknolojik atılımları karşılayabilecek bir devlet hazinesi de olmalıdır. Bu noktada, tarımdaki ileri seviye dijitalleşme örneklerini ne zaman ve kaç ülkede görebiliriz, bilemiyoruz.
Peki, nedir bu tehlikede olan tarımı tüm dünyada yeniden canlandıracak gelişme?
Akıllı Tarım, Dijital Tarım isimleriyle anılan ve akıllı teknolojilerin tarım sektöründe uygulanmasına olanak sağlayan Tarım 4,0 büyük verilerin depolanmasını, analiz edilmesini sağlayarak tarladan sofraya kadar tüm sürecin takip edilmesini, yönlendirilmesini sağlıyor.
Ziraat Mühendisi Necmettin Türkoğlu da ülkemizde bu alanda çalışmalar gerçekleştiren, dijitalleşmenin tarımla entegrasyonunda aktif rol oynayan değerli bir isimdir. Öyle ki, Türkoğlu, mobil uygulamayla evdeki, bahçedeki bitkilerin robotlarla sulanabileceği, sıcaklığının ve neminin uygulamada görülebileceği bir sistem oluşturdular.
‘Ata tohum’ ile doğal ve besin değeri yüksek beslenme kültürünün yeniden yaygınlaşmasını amaçladıklarını söyleyen Türkoğlu, “tarlada çalışıp yorulmadan doğal gıda tüketmelerini sağlayacağız. Bir vatandaş hem kendi işini yaparken hem de memleketindeki tarımıyla, bahçesiyle ilgilenebilecek. Biz, bu ürünlerin pazarlanması noktasında ise Metaverse üzerinden, bir yapay zekâ ile tüm dünyaya tanıtılmasını amaçlıyoruz.” diyor.
Türkiye, bu konuda çok şanslı bir ülke. Tam bir tarım cenneti. Pandemiden sonra tarıma elverişli ülkeler, 1-0 tekrardan öne geçti. Çünkü, beslenmenin ve gıdaya ulaşımın önemi çok keskin bir şekilde anlaşıldı. Bu bağlamda, dijitalleşme çalışmaları ülkemiz için de büyük önem taşıyor.
Tarım 4,0 bizlere ne gibi avantajlar sağlıyor?
Güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşımı amaçlayan Tarım 4,0; temiz su kaynaklarının azalmasında hem su israfını önlemeyi hem de verimli kullanmayı amaçlarken, karbondioksit salınımını da azaltarak hava kirliliğini önlemeyi amaçlıyor. Tüm bunların yanı sıra bilgi paylaşımında hız, tarım makinelerinin birbiriyle iletişim halinde olmasıyla da verimlilik artıyor.
Yani, Tarım 4,0 bizlere hem çevre dostu bir uygulamayı hem de tarımda en iyi verimi almamıza olanak sağlayacak bir yenilik.
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.