Ali Murat Karabağ

Ali Murat Karabağ

Eğitimde kuşaklar arası birlikteliği nasıl sağlarız?

Sessiz Kuşak, Bebek Patlaması Kuşağı, X Kuşağı, Y Kuşağı, Z Kuşağı ve Alfa kuşağı...

Sessiz Kuşak ve Bebek Patlaması Kuşağı savaşlar sonrası nesillerdir. Eğitim anlayışı, disiplin, otorite ve geleneksel öğrenme yöntemlerine dayanır. Bu nesiller, sıklıkla otoriteye saygı duyulması gerektiğine, disiplinin önemli olduğuna ve eğitimde sıkı standartların benimsenmesi gerektiğine inanır.

X Kuşağı ise bireyselleşme ve özgür düşünme kavramları üzerine yoğunlaşılır. Bu dönemde teknolojik gelişmelerin hız kazanması öğrencilerin yenilenen dünyayı tanıyarak, anlamlandırma süreçlerine odaklanır. Eğitim anlayışı önceki dönemlere göre daha esnek ve bireysel odaklıdır. Z Kuşağı ise gelişen teknolojinin içinde doğmuş, teknolojiye hâkim, hızlı değişimlere kolayca uyum sağlayabilen bir nesildir. Bu nedenle daha hızlı ve anlık geri bildirim bekler. Birden fazla görevi aynı anda yürütme yeteneğine sahip eğitimde çoklu görev yapma becerilerini geliştirmeye yönelik etkinlik ve projelerin ihtiyacı içindedir.

Yazının Devamı

Akran zorbalığı

Akran zorbalığı, bir çocuğun veya gencin bir akranı tarafından fiziksel, duygusal veya sözlü olarak istismar edilmesi durumudur. Bu tür taciz genellikle güç dengesizliğine dayanır ve zorba, mağduru kontrol etmek veya ona zarar vermek için farklı yöntemler kullanabilir. Akran zorbalığı okulda, toplulukta, oyun alanında veya diğer sosyal ortamlarda meydana gelebilir. Bu nedenle her ebeveyn dikkatli olmalı, nasılsa en iyi arkadaşı, kuzeni, 10 yıllık komşumuzun çocuğu gibi genellemelerle çocuklarının arkadaş çevresinin güvenilir olarak genellememeleri gerekir.

Akran zorbalığı, çocukların hayatlarında karşılaşabilecekleri önemli bir sorundur ve anne babalar için de endişe verici olabilir. Ebeveynlerin çocuklarını bu tür durumlara karşı nasıl destekleyebilecekleri ve güçlendirebileceklerini şu şekilde anlatabiliriz.

Akran zorbalığıyla başa çıkmak için ebeveynlerin öncelikle aile içinde “Açık İletişim” kurulması konusunda birbirlerine örnek olmaları gerekmektedir. Açık iletişim sayesinde çocuk her konuda çekinmeden anne ve babasıyla konuşabilme cesaretine sahip olacaktır. Bunun yolu ise öncelikle anne ve baba arası iletişimde açık ve dürüst olunmalı, karşılıklı empati kurulmalı ve kaşı tarafın açıklaması bitmeden konuşma arasına girmemeli, açıklama bitmeden yargılamamalı, konuşma bittikten sonra karşı tarafa duygu ve düşünceler belirli bir süzgeçten geçirilerek ifade edilmelidir. Anlaşmazlıklarda ve tartışmalarda çözüm odaklı olmanız çocuğunuzun her sorununu size açması için güven verici hareket tarzı olacaktır. Zira akranları tarafından sevilmediğini/ istenmediğini/ ötelendiğini/ zorbalığa uğradığını anlatmak hiçbir çocuk için kolay olmayacaktır.

Yazının Devamı

Eğitimde bahar rehaveti

Eğitimde bahar rehaveti, genellikle bahar aylarında artan sıcaklık, gün ışığı ve diğer mevsimsel değişiklikler nedeniyle öğrencilerin motivasyonunu ve dikkatini etkileyen bir durumdur. Öğrenciler özellikle bahar aylarında sınıf dışında daha fazla zaman geçirmek isteyebilirler. Bunun sonucunda sınıfta dikkatlerini toplamakta zorlanabilir ve odaklanma sorunları yaşayabilirler. Bunun için öğrencilere daha ilgi çekici ve etkileşimli ders materyalleri sunmak, açık hava aktivitelerini ders planlarına dahil etmek gerekir.

Ayrıca güzel havada arkadaşıyla dışarıda zaman geçirmek isteyen öğrenciler için arkadaş çalışma grupları oluşturulabilir. Arkadaşlarıyla aynı anda ders yapan öğrencinin dışarıya karşı merakı bu şekilde azalacaktır.

Bahar rehaveti ile test ve sınavlara hazırlanma motivasyonları azalan öğrencilerin performansında düşüş yaşanabilir. Öğrencilerin başarıları performanslarında yaşanacak düşüşle başa çıkmak için, eğitimciler ve velilere yönelik şu stratejileri sıralayabiliriz.

Yazının Devamı