Yaz tatilinde neler yapılmalı?
Bu hafta ile öğrencilerimiz uzun ve yoğun bir ders programından tatil sürecine geçiş yaptı. Öğrencilerimizin hem başarı da hem de kademede seviyelerini yükselttiği güzel bir yılın ardından şimdi tatil zamanı. Tüm öğrencilerimize dinlenerek, eğlenerek ve yeni bilgilerle kendilerini donatacağı keyifli bir tatil dilerim.
Tatilde dinlenmenin yanı sıra bu süreci kişisel gelişimimizi sağlamak adına bir fırsat olarak da görmeliyiz. Spor kulüpleri, yaz okulları, dil kurslarına gidebilir; eksik konular tamamlanabilir; gelecek senenin çalışmalarına günlük çözülecek bir testle başlanabilir. Özellikle seneye ulusal sınavlara girecek olan öğrencilerin bu süreci iyi değerlendirmesi çok önemli. Yaz tatilinde yapılacak küçük ancak rutin çalışmalar öz disiplini geliştirir ve uzun vadede akademik hayatta başarıya katkıda bulunur.
Unutmayalım ki; uzun bir süre derslerden uzak kalmak, bilgilerin unutulmasına neden olabilir. Özellikle ikinci sınıfa geçen öğrencilerimizin günlük kitap okumalarını sağlayalım. Düzenli tekrar yaparak bilgilerinin taze kalmasını sağlayalım. Ortaokula geçen öğrencilerimizin bu süreçte izleyecekleri film/çizgi filmleri yabancı dil yatkınlığı için farklı dillerde izlemelerini sağlayalım. Liseye geçen öğrencilerimizin akranlarıyla görüşmelerini sağlayıp önereceğimiz kitapları değerlendirme buluşmaları planlayalım.
Yaz tatilinde ders çalışmanın dengeli bir şekilde yapılması, öğrencilerin hem dinlenmesini hem de akademik olarak ilerlemesini sağlar. Bu denge, uzun vadede öğrencilerin başarılarını artırır ve onların daha bilinçli bireyler olmalarına katkıda bulunur.
Bunun yanı sıra çocuklarımızın sizlerle nitelikli zaman geçirmesi çok önemli. Birlikte geçireceğiniz zamanlarda telefon/tablet/televizyondan uzak durarak aşağıda vereceğimiz etkinlikleri birlikte yapabilirsiniz. Unutmayalım ki ilerleyen yaşlarda televizyonda izlenecek filmler değil birlikte paylaşılmış anılar bizlerde kalacak ve tatil süreci bu anıları oluşturmak için en büyük fırsat.
✔ Sırayla kelime söyleyin. Kelimeler birleşerek bir hikâye oluşturun.
✔ Bir kelime siz söyleyin. Söylediğiniz kelimenin son harfini kullanarak bir kelime söylesin.
✔ 4 harf söyleyin. Bu harflerin baş harf olacağı kelimelerle cümle kurun.
✔ Büyük kâğıtlara harfleri eksik kelimeler yazın. Kâğıtları hızla gösterin. “1 dakikada kim daha çok kelime bilecek?”
✔ Birlikte çengel bulmaca hazırlayın.
✔ “SOS” oyununu oynayın.
✔ Birbirinizin en güzel özelliklerini kağıtlara yazıp evde saklayın.
✔ Yakın-uzak, uzun- kısa kelimelerinin anlamlarını gösterecek şekilde pandomim yapın.
✔ Masanın üzerine un dökün ya da traş köpüğü sıkın. Yazı yazma çalışması yapın.
✔ Tekerlemeler söyleyin.
✔ İsim, şehir, hayvan oynayın.
✔ Alışveriş listesi oluşturun. Listeye bakmadan alınacakları hatırlamasını sağlayın.
✔ Birlikte üç karakter belirleyin. Bu karakterlerin başından geçen bir masal yazın.
✔ Bir resmi keserek parçalarını birleştirmesini isteyin.
✔ Bir resmi parçalara ayırın. Parçalardan birini saklayın. Parçaları birleştirdikten sonra eksik parçayı kendi resimleyerek tamamlasın.
✔ Aile fotoğrafınızı büyütün 8 parçalı yapboz oluşturun.
Yaz tatilinde okuyabileceğiniz kitapları “Yüz Temel Eser” içerisinden seçtik. Keyifli okumalar dileyerek tüm öğrencilerimize güzel bir tatil dileriz.
İlkokul; Şeker Portakalı (Jose Mauro de Vasconcelos), Oliver Twist (Charles Dickens), Alice Harikalar Ülkesinde (Lewis Carroll), Gülliver’in Gezileri (Jonathan Swift), Define Adası (Robert Louis Stevenson), Robin Hood (Howard Pyle), Tom Sawyer (Mark Twain).
Ortaokul- Lise; Savaş ve Barış (Tolstoy), Sefiller (Victor Hugo), Sinekli Bakkal (Halide Edib Adıvar), Yaban (Yakup Kadri Karaosmanoğlu), Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (Aziz Nesin), Ömer Seyfettin Hikayelerinden Seçmeler.