Kardeşler arası iletişim
Evin tek çocuğu belki de sülalenin ilk torunuyken bir gün bir anda bir misafir çıkar gelir. Tüm gözler ve ilgi sizin üzerinizdeyken bir anda bu misafire odaklanır. Önce o görülür, ona sevgi cümleleri söylenir “… ama abisinden yakışıklı değil, ablasından güzel değil.” denerek sonrasında kalbiniz alınmaya çalışılır.
Bu misafir yani kardeş her konuda çok ayrıcalıklıdır. Sizin her şeyinize ortak olurlar. Anne ve babanızla geçirilen zamana, onların gösterdiği ilgiye… Sizden küçük olduğu için sizin elinizdekileri de alma hakkı vardır hatta onlara bakmanız bile istenebilir. Küçük kardeş için de büyük her zaman bilen kişidir. Bilgeliği sizi yorabilir. Bu ast üst ilişkisinde çoğu zaman sorunlar yaşanabilir. Kıskançlıklar kavgaya neden olabilir. Bu nedenle anne ve babalar çok dikkatli davranmalıdır. Kardeşlerin birbirine sahip çıkarak ve uyumla büyümelerini sağlamak için hassasiyetle süreci yapılandırmaları gerekir.
Kardeşlerin hayat boyu sürecek iletişim, dayanışma ve dostluğunu tesis etmek için anne ve babalar neler yapmalı? Bugün sizlerle bu süreci konuşalım. Kıymetli okurlarım, kardeş ilişkilerini yönetmek sabır isteyen bir süreçtir.
Ebeveynler, çocukları arasında adil ve hakkaniyetli davranarak kıskançlık ve rekabetten kaçınabilirler. Her çocuğun ihtiyaçlarını, yeteneklerini ve duygularını anlamaya çalışmak, onlara eşit davranılmasını sağlar ve kardeşler arasındaki ilişkileri güçlendirir. Kardeşler arasında açık ve dürüst iletişimin teşvik edilmesi çatışmaların çözülmesine yardımcı olabilir. Çocukların duygularını ifade edebilecekleri, tartışabilecekleri ve sorunlarını çözebilecekleri bir ortam yaratmak önemlidir.
Kardeşlerle geçirilen ortak zaman, kardeşlerin birbirleriyle geçireceği nitelikli zaman, kardeşlerin her biriyle geçirilecek eşit zaman aralığı çok önemlidir. Kardeşlerle geçirilen ortak zaman tanımayı, birbirleriyle geçirecekleri nitelikli zaman paylaşmayı, ayrı ayrı planlanan zaman aralıkları ise özel olduğu hissiyatını verir. Bu zaman dilimleri ilişkilerin güçlenmesini sağlar.
Bunların yanı sıra sağlıklı ilişkilerin sürdürülmesi için belirli kurallar ve sınırlar koyulmalıdır. Paylaşım, iş birliği ve saygı gibi temel değerleri teşvik eden kurallar, çocukların birbirleriyle olan etkileşimlerini yönlendirir. Çıkacak anlaşmazlıklarda adil olmak, tutarlı olmak ve eşit muamele etmek çok önemlidir. Zira kardeşler arası anlaşmazlık kaçınılmazdır. Yapılan bir hatayı bugün biri için görmezlikten geldiyseniz diğeri için de aynı davranışı sergilemek zorundasınız. Adaletli, yapıcı yaklaşım aile birliğini her zaman güçlü tutacak kardeşler arası bağı sağlamlaştıracaktır.