İnternet bağımlılığı
İnternet Bağımlılığı, teknoloji ile çok fazla vakit geçirmeyle başlayan bir süreçtir. Bu süreç başlamadan önce yapılması gerekenler ve sonrasında yapılacaklarla ilgili sabırla ve sükunetle hareket etmemiz gerekmektedir. Zira yapacağımız fevri davranışlar çocuklarımızın bizden daha fazla uzaklaşmasına ve internete bağlanmasına neden olur.
İnternet bağımlılığı aslında internetin başında geçirilen zamanla ilgili değil geçirilen zaman içinde yapılan eylemlerin kalitesi ve etkisiyle ilgilidir. Zira kendimize, çevremize baktığımızda hepimiz internette çok fazla süre geçiriyoruz. İşte, yolda, evde her yerde internete bağlı süreçler yönetiyoruz ancak bunların yüzde kaçı iş için yüzde kaçı boş zaman meşgalesi? Bu durumun farkındalığıyla çocuklarımızla süreci yönetmeli gerekli eylem planını oluşturmalıyız.
Bu eylem planı ise çocuğun önüne tableti koyduğumuz an değil daha öncesinde başlamalıdır. Doğduğu an itibariyle. Doğduğu dünyayı anlamaya ve tanımaya çalışan çocuğumuz gün içinde her iş için belirli bir sürenin ayrıldığını yaşayarak öğrenmeli. Ders zamanı, kitap zamanı, aile zamanı, internet zamanı, tablet zamanı, yemek zamanı, spor zamanı… Bu zamanlar içinde her etkinliğe odaklı etkin ve nitelikli zaman geçirebilecektir.
Zamanı etkin kullanarak okul çağına gelmiş öğrenci için ders zamanı, internet zamanı, kitap zamanı, televizyon zamanı. Yarım saatlik süre içinde çocuk ödevlerini yaptı, tablete baktı, kitap okudu, televizyon izledi. 19.00’da bu planlamaya başladığında 21.00’da tüm her şeyi yapmış olmanın keyfi ve huzuruyla uykuya dalabilecektir. Aksi takdirde zamanı etkili kullanma yaşamın her alanında örnek olunarak yaşatılmadığı sürece “Dersini yap, yeter tableti bırak…” gibi tartışmalar ve aile bireyleri arasında uzaklaşmalar kaçınılmaz olacaktır. Aileden uzaklaşan çocuk yakınlaşacak bir şey ya da birilerini aradığında ikisi de tabletin ucunda- kollarını açmış bir şekilde- onu bekliyor olacaktır.
Bu nedenle teknoloji kullanımını uygun kullanmasını istiyorsak biz de onunla aynı zaman diliminde kitap okumalı, televizyon izlemeli ve kendi işlerimizi planlamalıyız. Bu planlama başlangıçta bize zor gelse de sonrasında hem kaliteli yaşam tarzı hem de aile üyeleriyle daha nitelikli zaman geçirme açısından önemli olacaktır.
Çocuğunuz doğmadan ve sonrasında onun eğitimi için göstereceğiniz uğraş ve hassasiyet; ileride onun da size karşı oluşturacağı sevgi, saygı ve minneti var edecektir.
Unutmayın! Sloganımız: “Zamanı İyi Kullanalım.”