Dijital platformların yanlış kullanımı
İnternet ve iletişim teknolojileri, dünyada en hızlı gelişen teknolojilerin başında gelmektedir. Özellikle son birkaç yıl içinde oldukça gelişen sosyal ağlar ve oyun platformlarının kullanımı günlük hayatımızda çok kısa bir sürede oldukça önemli bir yere sahip olmuştur. İlerleyen yıllarda Metaverse ve sanal gerçeklik yaşamımızın önemli bir bölümünde kullanılır olacak. Bugün kullandığımız sosyal ağların çeşitliliği, rolü ve önemi belki de evrimleşerek çok farklı boyuta geçecek. Şu an yaptığımız öngörü dahi eksik ya da geçersiz kalabilir zira dijital dünyanın gelişimi çok hızlı ve beklenmedik yönde olabiliyor.
Cep telefonlarının gelişimi bunu ispatlamaktadır. Peki, biz bu değişim ve gelişime nasıl ayak uyduracağız? Çocuklarımız için teknoloji kullanımını nasıl organize edeceğiz? Yanlış kullanımda biz ya da çocuklarımız neyle karşılaşabilir?
Teknoloji doğru kullanıldığında beraberinde pek çok avantaj getirebilmektedir. Yanlış kullanımı ise istenmedik olaylara sebep olabilmektedir. Bu nedenle sosyal ağlar ve internetten nasıl daha verimli faydalanabilecekleri konusunda çocuklarımızı doğru yönlendirmeliyiz.
Zaman zaman, bu ağların kullanımı konusunda yeterli bilince sahip olunmaması; yaptığınız bazı hatalı davranışlar, ifade tarzlarınızdaki uygunsuzluk sizi, arkadaşlarınızı ve ailelerinizi zor durumda bırakabilmektedir. İnternet ortamında kendinize göre masum bazı davranışlar kanunlara göre suç teşkil edebilmektedir. Örneğin; e-mail veya sohbet ya da diğer yollarla hakaret suçu; suç işlemeye, kanunlara uymamaya tahrik, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçları, kanunen kurumları veya belirli değerleri tahkir ve tezyif internet ortamında yer alan suçlar arasında sayılmaktadır.
İnternet ortamında paylaştığınız e-mail, yorum vb. yazının yasalara göre suç teşkil etmesi geleceğinizi olumsuz yönde etkileyeceğinden ve ilerde iş yaşamlarınızda karşınıza hiç beklenmedik bir anda çıkabileceğinden internet kullanımı konusunda bilinçli olmanız zorunlu hale gelmektedir. İnternette dikkat etmeniz gerekenler aşağıda listelenmiştir.
• Sanal ortamdaki sitelerde, "gerçek arkadaşlarınız" ve akranlarınızla iletişime geçiniz. Kanun dışı ya da arkadaşlık etmesi uygun olmayan kişiler, sahte isim ve bilgilerle sizinle internet ortamı üzerinden temas kurabilir.
• Günlük programlarınız içinde belirli bir zaman diliminde bilgisayar başına geçiniz. Uzun saatler bilgisayar ya da internet kullanımı, tedavi gerektiren bağımlılığa yol açmaktadır. Özellikle ebeveynlerin uyuduğu geç saatlerde bilgisayar kullanımı uygun görülmemektedir.
• Kendi yaş grubunuza uygun olmayan sitelere kesinlikle girmeyiniz.
• İnternet ortamındaki yazışmalarınıza dikkat ediniz ve küfür, şiddet, hakaret vb. uygunsuzluklara karşı tedbir alınız.
Sağlığımız için sağlıklı gıdalar yemeye, güvenli mekanlarda gezmeye, hijyenik ortamlarda bulunmaya nasıl dikkat ediyorsak, ruh sağlığımızı korumak için aynı tedbirleri internet ortamında da mutlaka alınmamız gerekmektedir.