Çocuk gelişiminde oyunun önemi
“Oyun oynamak ciddi bir iştir.” Bu cümleyi ilk duyduğumda çok etkilenmiştim. Düşündükçe oyuna olan bakış açım değişmiş ve kendimi oyun araştırırken, drama ile ilgilenirken bulmuştum. 2006’da ilk kitabımın yolculuğu da bu cümleyle başlamıştı. Drama eğitimleri, çocuk oyunları araştırmaları ve uygulamalarını mesleğimle birleştirme arzusuna kapılmıştım. Dönemin popüler kavramlarından “Çoklu Zekâ Kuramı” etkinlikleri ve o dönem yeni telaffuz edilmeye başlanılan “Yapılandırmacı Yaklaşım” ile Drama arasında bağ kurarak dersleri yapılandırmaya başlamıştım. Dersler eğlenceli olmasının yanı sıra nitelikli öğrenme de sağlanıyordu.
Şimdi geriye dönüp baktığımda “Çoklu Zekâ”, “Yapılandırmacı Yaklaşım” eskisi kadar heyecanla dillendirilmediğini görüyorum ancak “Drama” hâlâ aynı heyecanıyla öğretmenler tarafından takip ediliyor, uygulanıyor. Çünkü temelinde “Oyun” var.
Kıymetli anne ve babalar, “Oyun oynamak ciddi bir iştir” sözü, oyunla ilgili genellikle gözden kaçan derin anlamları ortaya koyar. Oyun, çocukların sadece vakit geçirdiği, eğlendiği bir etkinlik olmanın ötesindedir. Oyun, bir öğrenme süreci, bir keşif alanıdır; çocukların zihinlerini şekillendiren, duygusal ve sosyal becerilerini geliştiren, dünyaya bakış açılarını oluşturan ciddi bir iştir.
Çocuklar oyun oynarken hem eğlenir hem de hayal güçlerini kullanarak çözüm üretir. Empati geliştirir ve farklı karakterleri deneyimleyerek kendi yeteneklerini keşfeder. Çocuğunuz bloklardan bir kule inşa ederken sabır, deneme yanılma ve mekânsal düşünme becerilerini geliştirir. Bu süreç onun zihinsel esnekliğini arttırdı. Bir grup çocuk birlikte oynadığında paylaşmayı, sırayla hareket etmeyi ve çatışmaları çözmeyi öğrenirler. Sosyal becerilerin temeli oyun sırasında atılır.
Oyun aynı zamanda duygusal gelişim için de önemli bir araçtır. Çocuklar oyunları duygularını serbest bırakmak, stres ve kaygıdan kurtulmak için kullanırlar. Özellikle yaratıcı oyun çocukların iç dünyalarını ifade etmelerinin bir yoludur. Oyun bir çıkış noktası sağlar; çocukların korkularını, kaygılarını ve hayal kırıklıklarını işlemelerine ve bunlarla baş etmelerine yardımcı olabilir. Örneğin “Doktorculuk” gibi oyunlar çocukların hastalık, sağlık ve bakım konusunda kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olabilir.
Çocukların dünyaya bakış açıları, oyun yoluyla şekillenir. Oyun, onların hayal güçlerini geliştirirken farklı bakış açılarını benimsemelerini teşvik eder. Çocuk, sadece kendi perspektifinden değil, başkalarının gözünden de dünyayı görebilir. Bu, ileride daha empatik, anlayışlı ve açık fikirli bireyler olmalarına katkı sağlar.
Kıymetli anne ve babalar, “Oyun eğlencedir. Oyun ciddi bir iştir. Oyun geleceğin yapı taşıdır.” Lütfen bunu unutmayalım ve çocuklarımızla oyun oynayalım, oyun oynamaları için fırsat verelim.
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.