Protestoya da uygun değil şehir
Rant canavarı şehirleşme ilkelerini tamamen yıkıp geçtikten sonra adı ‘şehir’ kendi arapsaçı bir kargaşa kaldı elimizde. Çok bina olan yere şehir diyoruz sadece. Betonun ve asfaltın insandan daha değerli olduğu, insan için olmayan yaşam alanları. İçinde yaşamaktan zevk almak yerine içimizi çürüten, ömrümüzü kemiren kurtçuklar yuvası yaşadığımız.
Yavaş yavaş planlı şehirciliği uygulamaya başlamışken 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi, neoliberalizm denen yeni bir siyasi, ekonomik ve toplumsal yaşam biçimi getirdi arkasından. Sonradan anladık; neoliberalizm, altta kalanın canı çıksın sistemi demekmiş.
Neredeyse haksız kazançla eş anlama gelen ‘rant’ kavramı, hakları, ilkeleri, değerleri, insanları yutan bir canavara dönüştü zamanla. Bir kanser gibi insani yaşamın doğasına, iflah olmaz bir hastalık olarak girdi. Her geçen gün daha şiddetleniyor sancıları.
BİR DE PROTESTOLAR YÜK OLDU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Başkanı Ekrem İmamoğlu için açılan davalar, ülke çapında protestolara neden oldu. 15 Temmuz 2016 FETÖ darbe girişiminden bu yana salgın, yüksek fiyatlar, yüksek enflasyon, Kahramanmaraş Depremi, küresel dengelerin altüst olması zaten yeterince olumsuzlukla doldurmuştu içimizi, bir damlayı daha kaldıramadık, protesto etme şeklinde taştık içimizden.
Yanlış şehirleşmenin tokadını yedik bu kez de. Yüzbinlerce insanın protesto talebi, diğer yüzbinlerin mağduriyetine mal oldu. Zaten bozuk şehir düzenimiz, bir de böyle yük oldu sırtımıza.
Bazı metro durakları kapatıldı, bazı otobüs duraklarında durmadı otobüsler, minibüs seferleri erken kesildi, merkez kavşaklar kapatıldı, 50 metrede geçeceğimiz Güvenpark’tan 750 metrede geçtik. İstanbul’un normali çekilmezken kapatmalarla cehenneme döndü trafiği. Yaşlısı, engellisi, hastası yokmuş gibi güvenlik önlemleri, ikinci bir kızgınlık nedeni oldu protestolar üzerine.
ŞEHİRLERİN MEYDANLARI OLUR
Oysa şehirlerin meydanları olur protestosunu da sevincini de paylaşmak için. Şehrin merkezinde, herkesin orta noktasında ama kalabalıklar toplandığında ayağa dolanmayacağı, yaşamı altüst etmeyen ulaşım seçenekleriyle planlanır. Meydan, toplumların emniyet kemeri, kızgınlığın ya da sevincin boşalma haznesidir, toplum vücudunun ihtiyacıdır.
12 Eylül 1980 Askeri Darbesi, ülkenin olan meydanlarını bozmuş, olmayanlara, baştan engel olmuştur. Ankara’nın Ulus, Kızılay, Tandoğan Meydanları, İstanbul’un Taksim Meydanı, meydan değildir artık. Trafik kavşağıdır buralar. Büyük kalabalıkların dayanışma mekanları kasten bozulmuş, küçültülmüş ya da iptal edilmiştir. 15 Temmuz 2016 FETÖ kalkışmasına direnirken de eksiliğini hissettiğimiz en büyük sorundu meydan.
Bu meydanları trafik kavşağına çeviren siyasi ve yöneticileri de kaydetmemiz gerek. Meydandır ihtiyaç olunan, kimin ihtiyacı olacağı belli olmaz.
KÖRDÜĞÜMDE KİLİTLİYİZ
44 kilometre karelik bin kişinin yaşadığı Vatikan’da, Papa’nın kitlesel meydanını görüyoruz televizyonlarda. 25 bin 632 kilometre karelik, 6 milyon nüfuslu Türkiye’nin başkenti Ankara’da, meydan yok. Meydan diye gösterilen boş yerlerin, meydan özelliği yok.
İşe bakın; hak arayan haklı, protesto mağduru şikayetçi haklı. Kördüğüm bu; toplumun çıkış yol ve kapılarına engel, 12 Eylül üretimi, her görüşün önünü kapatan bir kilittir bu uygulama.
Şehir dokusu ve doğasını bozan 12 Eylül temsilcisi rant canavarı, bu kilidin kilitleyen anahtarıdır.
Bir ülkenin meydansız başkenti, bağımsızlık mücadelesinin bitmediğini gösterir.
Değerli YeniAnkara.com.tr okurları,
YeniAnkara.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da YeniAnkara.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
YeniAnkara.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, YeniAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
YeniAnkara.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.