Uzmanlar diyet yapanları uyardı: Uzun süre açlık metabolizmayı yavaşlatıyor

Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Doç. Dr. Pınar Köksal, öğün atlamanın metabolizma üzerindeki olumsuz etkilerini vurgulayarak, düzenli beslenmenin önemine dikkat çekti.

Uzmanlar diyet yapanları uyardı: Uzun süre açlık metabolizmayı yavaşlatıyor

Metabolizma hızının, vücudun aldığı kaloriyi enerjiye dönüştürme ve yakma kapasitesini gösterdiğini belirten Doç. Dr. Pınar Köksal, "Metabolizma hızını etkileyen en önemli faktörlerden biri genetik yapımızdır. Genetik yapımız, vücudun aldığı kalorinin ne kadarının yakılacağını ve fazla kalorilerin hangi bölgelerde yağ olarak depolanacağını belirler. Ayrıca yaş, metabolizma hızını etkileyen diğer bir faktördür. 20-40 yaşları arasında metabolizma hızı en yüksek seviyedeyken, 50 yaşından sonra her 10 yılda bir hızda yaklaşık yüzde 2’lik bir yavaşlama görülmektedir. Bu durum, yaşla birlikte fiziksel aktivitenin azalması, kas dokusunun kaybı ve yağ dokusunun artışından kaynaklanmaktadır. Gebelik dönemi ise metabolizmanın hızlandığı bir süreçtir." dedi.

YAĞ VE KAS DOKUSU METABOLİZMAYI NASIL ETKİLER?


Köksal, vücutta yağ dokusunun artmasının bazal metabolizma hızını düşürdüğünü, kas dokusunun artmasının ise hızlandırdığını belirtti.

"Kadınlarda genellikle daha fazla yağ dokusu, daha az kas dokusu bulunduğu için kadınların bazal metabolizma hızı erkeklere göre daha düşüktür." diyen Köksal, hormonların da metabolizma üzerinde büyük etkisi olduğunu söyledi.

Köksal, "Tiroid hormonları başta olmak üzere adrenalin, noradrenalin ve büyüme hormonu gibi hormonlar, metabolizmanın hızını düzenler. "Tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi) metabolizmayı yavaşlatırken, fazla çalışması (hipertiroidi) metabolizmanın hızlanmasına yol açar." diye belirtti.

UZUN SÜRE AÇLIK METABOLİZMAYI YAVAŞLATIYOR

Uzun süreli açlık ve yarı açlık durumlarının, metabolizma hızında düşüşe yol açtığını söyleyen Köksal, "Vücut, enerji azlığına adapte olmak için hormon seviyelerinde değişiklikler yapar. Bu durumda bazal metabolizma hızında yaklaşık yüzde 20'ye varan bir azalma gözlenebilir." uyarısında bulundu.


Köksal, metabolizma hızını artırmanın ve sağlıklı bir kilo yönetimi sağlamanın yollarından birinin düzenli egzersiz yapmak olduğunu ifade etti.

"Egzersiz, yağ yakımını artırır ve kas kütlesini geliştirir. Ayrıca, günlük fiziksel aktivitelerin arttırılması da metabolizmayı destekleyen ek bir faktördür." dedi.

Çok düşük kalorili şok diyetlerden kaçınılması gerektiğini belirten Köksal, sağlıklı ve dengeli bir beslenme planının, metabolizma üzerinde olumlu etkiler yaratacağını söyledi.

Doç. Dr. Pınar Köksal, "Metabolizma hızını artırmanın anahtarı, düzenli öğünler, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitedir. Öğün atlamamak, vücudun enerji ihtiyaçlarını karşılamak ve metabolizmayı sağlıklı bir şekilde çalıştırmak için oldukça önemlidir." diye konuştu.