Şap hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Şap hastalığının tedavi yöntemleri? Şap hastalığı hayvandan insana bulaşır mı?
Şap hastalığı, özellikle hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde oldukça fazla görülen ve sürü halindeki hayvanlar arasında çok hızlı yayılan bir viral enfeksiyonudur. Şap hastalığı daha ayrıntılı şekilde ne anlama gelir? Şap hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir?
Şap Hastalığı, "Şarbon" veya "Antraks" olarak da bilinir. Şarbon, genellikle otçul hayvanlar olan sığırlar, inekler, koyunlar ve keçilerde görülür. Bulaş hızı oldukça fazla olan Şap hastalığı faklı formlarda görülebilir. Şap hastalığı hayvandan hayvana oldukça hızlı şekilde bulaşmakla birlikte nadiren de olsa hayvandan insana da bulaşır.
BELİRTİLERİ
İnsana bulaşlar genellikle açık bir yaradan meydana gelir. Şap hastalığı ayrıca bağışıklığı düşük insanlar için daha büyük bir tehdittir.
Şap hastalığının belirtileri yüksek ateş, deride esneklik, kızarıklık ve oluşan yaralardır. Bu yaralar genellikle ağız içi, tırnaklar, memelerde çeşitli keseler formunda görülür. Hayvanlarda ayrıca iştahsızlık ve sütten kesilme gibi belirtiler de şap hastalığının belirtisi olabilir.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Ölüm oranının çok yüksek olmadığı şap hastalığında, hayvanın ağzında yer alan yaralar için karbonatlı veya sodalı suile sirkeyle yarayı yıkamak bir tedavi yöntemidir. Ayaklarda yer alan yaralar için de ayaklara dezenfektan uygulanıyor. A vitamini ağırlıklı bir tedavi yöntemi de kullanılır.