Sahte balı ayırt etmenin en basit yöntemleri!
Bal, sağlık açısından faydaları ve doğal tatlılığı ile sofralarımızın vazgeçilmezlerinden biri. Fakat, bal fiyatlarının artması nedeniyle piyasada satılan görece daha ucuz ürünler, sahte bal olma olasılığı ile tüketicileri endişelendiriyor. Peki, sahte balı nasıl anlaşılır? İşte detaylar...
ÖZEL HABER: CANSU BALOĞLU
Bal, yüzyıllardır hem lezzetli hem de sağlıklı bir gıda olarak sofralarda yerini alıyor. Ancak, bal fiyatlarının yükselmesi nedeniyle orijinal üretim olan ballara ulaşmak zorlaştı. Piyasaya sürülen sahte ballar nedeniyle vatandaşlar basit yöntemlerle gerçek ve sahte balı ayırt etme yöntemlerini arıyor.
BALIN SATIŞ FİYATINA DİKKAT!
Bal satın alırken ilk olarak ürünün etiketine dikkat etmek gerekiyor. Etikette "katkısız" ve "doğal" ibarelerinin yer alması önemli. Ancak, bu ibareler her zaman gerçekliği yansıtmayabiliyor. Güvenilir markaları tercih etmek, sahte bal riskini azaltıyor.
Balın fiyatı da kalitesini belirlemede önemli bir faktör. Piyasa değerinin çok altında satılan ballar, büyük olasılıkla sahte çıkıyor. Kaliteli ve doğal bal, üretim süreci ve arıların doğal şartlarda beslenmesi nedeniyle daha maliyetli olarak satışa sunuluyor.
EVDE BASİT YÖNTEMLERLE SAHTE BALI AYIRT EDİN!
En kesin sonuçlar için balı laboratuvar ortamında test ettirmek gerekiyor. Ama bu her tüketici için pek mümkün olmasa da evde uygulanacak birkaç basit yöntem sahte balı gerçeğinden ayırt etmeye yardımcı oluyor.
- Su Testi: Bir kaşık balı bir bardak suya bırakın. Gerçek bal, suya karışmadan dibe çökerken sahte bal hemen suya karışacak.
- Kağıt Testi: Birkaç damla balı bir kağıt havluya damlatın. Doğal bal, kağıdın üzerinde kalacak ve yayılmayacak. Sahte bal ise kağıdın üzerine hızla yayılacak ve onu ıslatacak.
- Ateş Testi: Bir kibrit çöpünü bala batırın ve ateşe verin. Eğer kibrit yanarsa bal doğaldır; yanmazsa balın içinde su veya diğer katkı maddeleri olabilir.
- Kristalleşme Özelliği Doğal bal, zamanla kristalleşir ve katılaşır. Ancak bu durum balın bozulduğu anlamına gelmez. Aksine, bu balın saf ve katkısız olduğunu gösterir. Sahte bal ise genellikle kristalleşmez ve her zaman sıvı kalır.