Kanserle Dans Derneğinden 'Kanserin en ağır yükü: Yalnızlık' mesajı

Kanserle Dans ve Temelli Sağlık Dernekleri tarafından düzenlenen Kanser Tedavisinde Hasta Beklentileri Araştırması’nın ikincisi bugün gerçekleştirildi.

Kanserle Dans Derneğinden 'Kanserin en ağır yükü: Yalnızlık' mesajı

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında Kanserle Dans ve Değer Temelli Sağlık Dernekleri tarafından düzenlenen Paydaş Buluşması, sadece kanser tedavisinin tıbbi boyutunu değil, görünmeyen yüzünü de gündeme taşıdı. Hasta ve hasta yakınlarının sesine kulak veren araştırma, fiziksel tedaviler kadar ruhsal desteğe erişimin de hayati olduğunu hatırlattı. Toplantıya, Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Atak, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Harun Bağcı, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Özsarı, Türk Tıbbi Onkoloji Üyesi Prof. Dr. Umut Demirci ve Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan konuşmacı olarak katıldı.

“HASTALAR SADECE İLAÇ DEĞİL YANLARINDA BİR İNSAN İSTİYOR”

2025 yılında yapılan “Kanser Tedavisinde Hasta Beklentileri Araştırması”, kanserle mücadele eden bin 270 hasta ve hasta yakınının duygusal yalnızlıklarını sayılarla anlattı. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 91,81’i tedavi sürecinde psikososyal destek ihtiyacı duyduğunu belirtti. Bu oran 2022’de yüzde 89,23’tü. Yani ruhsal destek beklentisi artıyor, ama karşılığı hâlâ sınırlı. Prof. Dr. Haluk Özsar: “Hastalar artık sadece ilaç değil, yanlarında yürüyen bir insan istiyor. Grup terapisi, bireysel psikolojik destek talepleri hızla artıyor. Bu sesi duymak zorundayız” sözleriyle konuya dikkat çekti.

“HEKİMLER VE HASTANELER HASTALARI HASTA DERNEKLERİ İLE BULUŞTURMALI”

Araştırma sonuçları, hasta derneklerinin rolünün yeterince anlaşılamadığını da ortaya koydu. 2022’de hasta dernekleriyle iletişime geçenlerin oranı yüzde 25 iken, bu oran 2025’te yüzde 20’ye geriledi. Derneklerle temasa geçenlerin ise yüzde 92’si ciddi fayda sağladığı ortaya koyuldu. Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan, sağlık profesyonellerine şu sözlerle seslendi:

“Psikolojik destek sadece psikologlarla değil, dayanışmayla da olur. Hekimler ve hastaneler hasta derneklerini hastalarla buluşturmalı Araştırma, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) katılımcıların yüzde 76,97’si KETEM’lerden haberdar ama yüzde 74,9’u bu merkezlerden hiç faydalanmamış. Bu, kamusal hizmetlerin yeterince etkin kullanılmadığını gösteriyor.”

"KANSER YALNIZ YENİLMİYOR"

Pandemi ve deprem dönemlerinde sağlık hizmetlerinin büyük ölçüde sürdürüldüğü belirtilse de, bu süreçlerde de en büyük eksik psikososyal destek oldu. Araştırmaya göre, depremler sırasında yüzde 6,94’lük bir kesim bu yönden tamamen yalnız kaldı.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız