Hava kirliliği küresel ölçekte milyonlarca can alıyor

Dünya Bankası tarafından yayımlanan “Yaşanabilir Bir Gezegende Temiz Havaya Erişimin Hızlandırılması” raporu, hava kirliliğinin her yıl yaklaşık 5,7 milyon insanın ölümüne yol açtığını ortaya koydu. Rapora göre, bu ölümlerin yüzde 95’i düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleşiyor.

Hava kirliliği küresel ölçekte milyonlarca can alıyor

Hava kirliliğinin yalnızca sağlık üzerinde değil, ekonomi üzerinde de büyük bir yük oluşturduğu belirtilirken, küresel gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yaklaşık yüzde 5’ine denk gelen bir ekonomik kayba neden olduğu tahmin ediliyor.

Dünya Bankası, hava kirliliğine karşı etkin politika önlemlerinin hayata geçirilmesi durumunda, 2040 yılına kadar tehlikeli seviyelerde kirli havaya maruz kalan insan sayısının yarıya indirilebileceğini vurguluyor.

Tarım, sanayi, ulaşım ve kentleşme gibi alanlarda uygulanacak reformların hava kirliliğini azaltmada kritik bir rol oynayacağı belirtiliyor.

Ayrıca, raporda hava kirliliğiyle mücadele kapsamında enerji bağımsızlığını destekleyen ve emisyonları azaltan önlemlerin hem çevresel hem de ekonomik fayda sağlayabileceği ifade ediliyor. Entegre kirlilik yönetimi politikalarının 2040 yılına kadar dünya ekonomisine 2,4 trilyon dolarlık bir kazanç sağlayabileceği öngörülüyor.

HAVA KİRLİLİĞİ BEYİN SAĞLIĞINI DA ETKİLİYOR!

Yapılan bilimsel araştırmalar, hava kirliliğinin yalnızca solunum yollarını değil, beyin sağlığını da olumsuz etkilediğini ortaya koydu. Uzmanlar, kirli havaya maruz kalmanın bilişsel fonksiyonları bozarak zihinsel yaşlanmayı hızlandırabileceğini belirtiyor.

Araştırmalara göre, yoğun hava kirliliğine maruz kalan bireylerde hafıza sorunları, dikkat eksikliği ve bilişsel gerileme daha sık görülüyor.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız