Beyaz ekmek mi, esmer ekmek mi? Beyaz ekmek tüketilmeli mi yoksa tüketilmemeli mi?

Beyaz ekmek mi, esmer ekmek mi? Beyaz ekmek tüketilmeli mi yoksa tüketilmemeli mi? İşte bu sorunun cevabı haberimizde...

Beyaz ekmek mi, esmer ekmek mi? Beyaz ekmek tüketilmeli mi yoksa tüketilmemeli mi?

Beyaz ekmek mi, esmer ekmek mi? Bu soru en çok merak edilen sorulardan birisi. Çünkü son yıllarda çoğu kişi sağlıklı beslenmeye çalışıyor. Sağlıklı beslenmeye çalışırken ekmek tercihini değiştiriyor. Ya da hiç ekmek tüketmemeyi tercih edebiliyor. Peki, beyaz ekmek mi, esmer ekmek mi? Beyaz ekmek tüketilmeli mi yoksa tüketilmemeli mi? Çavdar ekmek mi tüketilmeli yoksa buğday mı? İşte bu sorular vatandaşın aklını karıştırıyor. Peki, ne tür bir ekmek tüketmemiz gerekiyor. Çoğu tüketici bu soruların yanıtını aramaya çalışıyor. İşte bu soruların cevabı haberimizde...

PEKİ, BEYAZ EKMEK Mİ, ESMER EKMEK Mİ?

Uzmanlar ekmek tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar ancak ekmeğin tam tahıllı olması gerektiğine işaret ediyorlar.

Ekmek dendiğinde her ne kadar beyaz ekmek akla gelse de tüketilmesi tavsiye edilen tam tahıllı ekmeklerdir.

BUĞDAY, YULAF, ÇAVDAR...

Tam tahıllı ekmek; buğday, yulaf, çavdar, arpa gibi tahılların kabuklarının da kullanılmasıyla yapılır. Tam tahıllı tükettiğinizde ister çavdar olsun ister buğday; bu tahılın kabuğundan yararlanarak B1, B2, B3, B5, B6 grubu vitaminleri ve yüksek E vitamini, folik asit ve demirden de yararlanırsınız. Tam tahıllı olanla vücudun ‘süpürge’si görevini gören “lif” alımı da sağlanır.

LİF İÇEREN EKMEKLERİN FAYDALARI NELERDİR?

Lif içeren ekmekler, tam tahıllı olanlar ve kepekli olandır. Ancak tam tahıllı olanlar, lif ve vitamin/mineral dengesi açısından kepekli olanlara göre daha üstündür. Lif tahılların kabuğunun yüzde 90-95’ini oluşturan büyük bir karbonhidrat molekülüdür. Bu molekül vücuttan sindirilmeden atıldığı gibi, geçiş esnasında kapladığı hacimle önce midede tokluk hissi verir, bağırsaklara geçtiğinde ise bir kısım zararlı maddeleri kendine bağlayarak vücuttan atılmasını sağlar. Böylelikle kabızlığı önler ve yağ moleküllerinin bir kısmının da bağlanıp atılmasına katkı yaparak kan kolesterolünün dengede kalmasını sağlar. Sindirimi yavaşlatarak optimum kan şekeri seviyesinin yakalanmasına yardımcı olur. Lif içerenler özellikle kalp-damar sağlığının korunması, diyabetin önlenmesi ve kontrolünde yüksek derecede öneme sahiptir.

BİR DİLİM EKMEK KAÇ KALORİ?

Lifli ekmekler arasında olmayan beyaz ekmek ise sadece enerji sağlar. 1 dilim (25 gram) beyaz ekmek 68 kcal’dir. Çavdar (25 gram) 60kcal, kepek ekmeği (25 gram) ise 53 kcal’dir. Ancak üretim şekli ve markasına göre kalori değerleri değişebilir. Beyaz ekmek üretim aşamasında tahılın kabuğu ayrılarak üretildiği için tahılın kabuğundaki vitamin ve mineralleri içermez. Böbrek hastalığı, gut hastalığı ya da potasyumdan kısıtlı bir diyet gibi özel sağlık durumları haricinde beyaz ekmek tüketmek sadece boş enerji verir. Beyaz ekmeğin glisemik indeksi yüksek olduğu için; yani kan şekerini hızlı yükseltip hızlı bir şekilde düşürdüğünden kan şekerini olumsuz yönde etkiler ve çabuk acıktırır. Özellikle diyabeti ya da insülin direnci olan kişilerin tüketmemesi gerekir. Bu kişiler için uygun olanlar kan şekeri dengesini sağlayan tam tahıllı ekmeklerdir.

Tabi yine de bir uzmana danışmanızı tavsiye ederim.