Antibiyotik kullanımı arttı: ''Toplum bilinçlenmeli''
AHEF Basın Yayın Koordinatörü Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, son dönemlerde artan antibiyotik kullanımına yönelik anadolugazete.com.tr’ye önemli açıklamalarda bulundu.
ÖZEL HABER: SAMET EKER
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Basın Yayın Koordinatörü Dr. Ömer Ufkun Yıldırım geçmişte olduğu gibi son dönemde artan antibiyotik kullanımını ve vücuda verdiği zararlar gibi birçok konuyu anadolugazete.com.tr’ye anlattı.
antibi.gif
''AVRUPA BİRLİĞİNDE BİRİNCİ SIRADAYDIK
Geçmiş yıllarda olduğu gibi antibiyotik kullanımında bir artış meydana gelmesi ile beraber, Sağlık Bakanlığının o zaman uyguladığı politika akıllara geldi. Bu politika ile beraber bilgilendirme, medya üzerinden kamu spotları ve bununla beraber aile hekimlerinin eli güçlendiği için antibiyotik ilaç yazmaması sonucu kullanım azaldı ve bilinçlenme büyük oranda artmıştı. Fakat son günlerde kış aylarının gelmesi ve bağışıklık sistemindeki düşmeler insanların yeniden antibiyotiğe yönelmesine sebep oldu. Ama bu konuda AHEF Basın Yayın Koordinatörü Dr. Ömer Ufkun Yıldırım uyarılarda bulundu ve şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıllarda antibiyotik kullanımında Avrupa Birliğinde birinci sıradaydık ama uygulanan politika ile beraber hekimlerin eli güçlendi ve insanlara bu ilaçları vermedik. Bunun yanında en büyük problem vücudun direnç kazanması olmuştu. Fazla kullanımlarda mikroorganizmalar bütün antibiyotiklere dirençli hale geliyor. Böylelikle bütün antibiyotikleri denemek zorunda kalıyorsunuz ve ilaç firmaları da büyük maliyetlerle bu ilaçları geliştirmek zorunda kalıyor. Herkesin bir görevi var ve biz bu durumu anlatıyoruz ama anlamayıp ısrar eden, polikliniği terk eden çok hasta oldu.”
''BİR ÇEŞİT AŞILANIYORUZ''
COVİD’ den sonra üst solunum enfeksiyonlarında büyük artış gözlemlendiğine dikkati çeken Yıldırım, eve kapanmalarda iyi korunan vücudun dışarıyla olan bağlantısı kesildiğinden bağışıklık hücrelerinin yenilenmesi gerektiğini vurguladı. Serbest kalınması ile beraber temas edilen insanlardan hastalandığımızı ama bir çeşit aşılandığımızı ifade eden Ömer Yıldırım, “Bu hastalıkların artması ile beraber antibiyotik kullanım oranlarında artık oldu. Antibiyotiklerin nezle gibi hastalıklarda hiçbir etkisi yok. Bu konuda ilk başta vatandaşların hassasiyet göstermesi gerekiyor. Gereksiz ısrarda bulunulmaması lazım. Sağlık Bakanlığının geçmişte olduğu gibi şimdide hatırlatma yapması gerekiyor. Antibiyotik kullanımında bir artış var ama eğitimle çözülebilir.” diye açıkladı.
''ŞU AN BARİZ BİR TABLO YOK''
Bir dönem ilaç sıkıntısı yaşandığı ile ilgili bilgilendirme yapan Yıldırım, şu an da yaşanan herhangi bir problem olmadığına değindi. Konuşmasına devam eden Ömer Ufkun Yıldırım sözleri şöyle noktaladı: “Bir dönem bazı reçetelerimiz geri dönüyordu, ekonomik durumlardan kaynaklı olabilir. Ama o dönem sadece öyleydi, şimdi böyle bariz bir tablo görmüyorum. Türk ilaç firmaları muadillerini yavaş yavaş üretmeye başladı. Üretim anlamında da bir artış olmuştur diye düşünüyorum.”