TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Üsküp’te "Barış ve Eşitlik" mesajı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te düzenlenen "Sabahattin Zaim Anma Programı"nda yaptığı konuşmada, Orta Doğu’da süregelen sorunlara ve insanlık için barışın önemine dikkat çekti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan Üsküp’te "Barış ve Eşitlik" mesajı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te düzenlenen "Sabahattin Zaim Anma Programı"nda yaptığı konuşmada, Orta Doğu’da süregelen sorunlara ve insanlık için barışın önemine dikkat çekti. Kurtulmuş, "Hâlâ dünyada kendisini diğer insanlardan üstün gören, akıl dışı bir ideolojiyi takip eden siyonist yayılmacılık, Orta Doğu’yu kan, barut ve gözyaşı içerisinde bırakıyor." ifadelerini kullandı.

Uluslararası Balkan Üniversitesi'nde düzenlenen programda konuşan Kurtulmuş, Prof. Dr. Sabahattin Zaim'in hayatını ve eserlerini anarak, Zaim’in kuşatıcı, birleştirici kişiliği ve akademik katkılarına vurgu yaptı. “Hocaların hocası” olarak anılan Zaim’in öğrencisi olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Sabahattin Zaim Hoca, tek başına bir mektepti. Gittiği her yere bilgeliği ve insan sevgisini taşıyan çok önemli bir şahsiyetti." dedi.

"OSMANLI BARIŞI İNSANLIK TARİHİNE ÖRNEK OLDU"

Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki tarihi bağlara dikkat çeken Kurtulmuş, Osmanlı döneminde Balkan coğrafyasının barış içinde yaşadığına vurgu yaparak, bu düzenin Batılı tarihçiler tarafından "Pax Ottomana" (Osmanlı Barışı) olarak anıldığını belirtti. Kurtulmuş, "Her insan yaratılıştan eşit haklara sahiptir. İnsanlar arasındaki eşitliği ve kardeşliği özümseyebilirsek barış ve huzur da mümkün olacaktır." dedi.

"BARIŞ, HER İNSAN EŞİT GÖRÜLMEDEN MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Numan Kurtulmuş, dünyadaki ayrımcılık ve zulümlere dikkat çekerek, eşitlik ilkesinin barış için temel bir gereklilik olduğunu ifade etti. Nazi Almanya’sında yaşanan soykırımı hatırlatan Kurtulmuş, “Bugün hâlâ kendisini diğerlerinden üstün gören bir anlayış, Orta Doğu’yu kan ve gözyaşına mahkûm ediyor. O topraklarda yaşayan farklı kültürlerden ve inançlardan insanlara yaşam hakkını dahi çok görüyor. İnsanları eşit görmeyen bir anlayışla barışı sağlamak mümkün değildir." diye konuştu.

Kurtulmuş, barışın dilde değil, gönülde başlaması gerektiğini ifade ederek, "Gönlü 'barış' demeyenlerin, dilinden 'barış' sözleri dökülse ne anlamı vardır?" dedi ve insanlığı barışın tam anlamıyla sağlandığı bir dünya için çaba göstermeye çağırdı.

TÜRK MEDENİYETİ VE İNSANLIK İÇİN BARIŞ

TBMM Başkanı, Türk medeniyetinin temelinde insanı yaratılışta eşit gören bir anlayışın olduğunu belirterek, bu köklü değerlerin günümüzde barışa olan ihtiyaçta bir rehber olabileceğini söyledi. Kurtulmuş, insanlığın en büyük ihtiyacının eşitlik ve gerçek anlamda barış olduğunu vurgulayarak sözlerini tamamladı.