Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enerji faturası dış ticaret açığımızın en büyük nedeni
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen Anadolu Ajansı İstanbul Enerji Forumu'nda önemli açıklamalarda bulundu. Forumda, enerji sektöründeki gelişmeler, Türkiye'nin arz güvenliği, dışa bağımlılık ve yerli kaynak kullanımı gibi kritik başlıklar ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Enerji, ulaştırma ve haberleşmeyle birlikte kalkınmanın lokomotifidir.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enerji sektörünün, kalkınma için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Enerji, ulaştırma ve haberleşmeyle birlikte kalkınmanın lokomotifidir. Yeterli ve kaliteli enerji temini, enerji arz güvenliği, tüm ülkeler için hayati önemdedir” dedi. Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşının enerji arzı üzerindeki etkilerine de değindi ve Türkiye'nin, bu süreçte enerjide dışa bağımlılığını minimize etmek için yaptığı çalışmalarla krizden diğer Avrupa ülkelerinden daha rahat çıktığını vurguladı.
Bakan Bayraktar net konuştu: Enerjide ve madenlerde tam bağımsız bir ülke olacağız!''
"ENERJİ FATURASI DIŞ TİCARET AÇIĞININ EN BÜYÜK KAYNAĞI"
Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin dış ticaret açığının en büyük nedeninin enerji faturası olduğunu belirtti. 2023'te Türkiye’nin ham petrol, doğal gaz ve LPG ithalatına 70 milyar dolar ödendiğini açıklayan Erdoğan, “Bu enerji faturası, dış ticaret açığımızın en büyük kaynağıdır” dedi.
HEDEF ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI
Türkiye’nin enerji bağımsızlığı için attığı adımlara dikkat çeken Erdoğan, “Elimizdeki tüm kaynakları harekete geçirmemiz, başka bir çıkış yolu bırakmamaktadır. Türkiye olarak, her alanda potansiyelimizi en üst seviyeye çıkarmak için çalışıyoruz. Enerjide tam bağımsız Türkiye hedefimiz doğrultusunda kararlılıkla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Türkiye'nin rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynakları değerlendirmek için yürüttüğü projelere de değindi.
Ankara Nallıhan'da madenci eylemi
"BOR MADENİNDE DÜNYA REZERVLERİNİN YÜZDE 73’ÜNE SAHİBİZ"
Son 10 yılda 670 bin metre sondaj yapıldığını söyleyen Erdoğan, bor madeninde dünya rezervlerinin yüzde 73’üne sahip olduklarını vurguladı. Türkiye'nin bor, altın ve nadir toprak elementleri gibi değerli madenlerdeki keşifleriyle, küresel pazarda güçlü bir konumda olduğunu ifade etti. Özellikle Eskişehir’de bulunan nadir toprak elementlerinin, gelecekte önemli bir tedarik kaynağı olacağına dikkat çekti.
"MÜJDELİ HABERLER BEKLİYORUZ"
Erdoğan, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası'ndaki doğal gaz keşfini hatırlatarak, “2026’da günlük 20 milyon metreküplük üretimle hanelerin yarısının gaz ihtiyacını kendi kaynaklarımızla karşılayacağız” dedi. Türkiye’nin deniz ve kara sondaj çalışmalarının arttığını belirten Erdoğan, ayrıca Somali’deki doğal gaz ve petrol arama çalışmalarından da müjdeli haberler alacaklarını duyurdu.
TÜİK duyurdu: Sanayi sektörü nihai enerji tüketimi toplam 1 milyon 706 bin 480 terajul oldu
"ENERJİ ÜRETİMİNDE ÖNEMLİ BİR ADIM"
Erdoğan, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye'nin enerji üretiminde önemli bir adım atacağını belirtti. Akkuyu'nun tamamlanmasıyla ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unun karşılanacağını açıklayan Erdoğan, ayrıca Sinop ve Trakya’daki nükleer santral projeleri ile küçük modüler reaktörlere yönelik çalışmaların da sürdüğünü söyledi.
ENERJİ TİCARET MERKEZİ OLMA YOLUNDAYIZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin enerji hatları konusunda büyük bir avantaj sağladığını ve dünya çapında bir enerji ticaret merkezi olma yolunda hızla ilerlediğini ifade etti. Türkiye, 7 doğal gaz boru hattı, 4 LNG tesisi ve 15 giriş noktası ile küresel enerji ticaretinde önemli bir oyuncu olma yolunda ilerliyor.
Erdoğan, enerji tasarrufunun bir ülkenin gelişmişlik seviyesinin önemli bir göstergesi olduğunu belirterek, tüm bu yatırımların ve çalışmaların Türkiye'yi enerji bağımsızlığı konusunda daha güçlü bir noktaya taşıyacağını vurguladı.