CHP'li Tahsin Becan: Bu yasak yerel basının ipini çeker

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, TBMM’de yerel basının sorunlarını gündeme taşıdı. İktidarın açıkladığı tasarruf tedbirleri kapsamında yerel basının yaşama şansı kalmadığını söyleyen Becan, “Belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarınca gazetelere abone ve reklam verilmemesi kararı, binlerce emekçiyi işsiz bırakır.” dedi.

CHP'li Tahsin Becan: Bu yasak yerel basının ipini çeker

HABER: CANSU BALOĞLU

İktidarın, tasarruf tedbirleri doğrultusunda aldığı karar uyarınca il ve ilçelerde belediye, valilik ve kaymakamlıklara yerel basına ilan ve abone yasağı TBMM gündemine taşındı.

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, tasarruf tedbirleri alınması zorunluluğunun arkasında 22 yıllık AK Parti iktidarının olduğunu belirterek, “Bugün hayat pahalılığı varsa, ekonomik darboğaz nefes almamızı engelliyorsa, ölüm sınırında yaşayan emekliler feryat ediyorsa, emekçiler güvencesizse, piyasalar tedirginse, sosyal güvenlik sistemi çökmüşse, sağlık sistemi piyasanın insafına bırakılmışsa, eğitim sistemi tarikat ve cemaatlere teslim edilmişse adına ‘istikrar’ dediğiniz bu düzenle yüzyılın çöküşüdür.” dedi.

“TEDBİR YEREL BASINI VURDU! VİCDANLA BAĞDAŞIR MI?”

Tasarruf tedbirleri paketi kapsamında, belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve
kuruluşlarınca gazetelere abone ve reklam verilmemesinin karara bağlandığını anımsatan
Becan, şunları söyledi:

“Bir belediye, icraatlarını basın aracılığı ile kamuoyuyla paylaşır. İcraatları halka duyuran
basına abone yasağı getirmek de neyin nesidir? Özellikle yerel basının kaynakları zaten yok
denecek kadar sınırlıyken, dahası, pandemi döneminde gazetelerin özel ilan reklam ve
abonelikleri büyük yara almışken tasarruf tedbiri adı altında üç-beş gazete abonesi ile birkaç reklamı kısıtlamak vicdanla bağdaşır mı?”

“İŞTEN ÇIKARMALAR ARTAR”

“Bu genelge ile mevcuttaki birçok haber portalı ve yerel gazete kapanacağı gibi kadrolu
çalışan fikir işçileri de büyük ölçüde işsiz kalacak, işten çıkarmalar hızla artacaktır.
Ayrıca, siz eğer gazetelere böylesi bir örtülü ambargo uygularsanız başka yanlışların da önünü açmış olursunuz. Zira belediyelere kesilen faturanın kurumlar vergisi, stopajı, katma değer vergisi devlete ödeniyorken, tasarruf tedbiri adı altında bir nevi ambargoya yol açmak demek, yasal olmayan-örtülü desteklere zemin hazırlamak demektir!”

“BASKIYI KALDIRIN”

“Alınan yanlış ve haksız kararın düzeltilmesini, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün
kurtuluş savaşı yıllarındaki mücadelesinden ötürü ‘Fazilet adaları’ olarak tanımladığı
Anadolu basınının üzerindeki baskının ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz.”

HABERLERE TELİF ÖNERİSİ

Öte yandan TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, yayıncıların haklarını korumak için Rekabet Kurumu ve Telif Hakları Genel Müdürlüğü’nün katılımı ile 22 Mayıs'ta yaptığı toplantıda Dijital Telif Yasası ele alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Erkin Yılmaz, içerik üreticilerinin mağduriyetinin giderilmesi ve mali kayıpların önlenmesine ilişkin önerilerini, "Haberin internette kullanılması için basın yayıncılardan izin alınmasının zorunlu olması, basın yayıncıların elde ettikleri gelirin bir kısmını eser sahipleriyle paylaşması, haberlere 2 yıl süreyle telif getirilmesi" şeklinde sıraladı.