Yaşanan Kaza Hayatları Bitirdi
Antalya Kaş açıklarında 9 Ağustos’ta 4.1 ve 4.2 büyüklüğünde iki ardışık deprem meydana geldi.
Bölgedeki halk, kısa süre içinde peş peşe yaşanan bu sarsıntılar nedeniyle paniğe kapıldı. Gün boyunca toplamda 15’ten fazla sarsıntı kaydedildi.
Antalya ve çevresindeki depremler yeniden gündeme gelirken, bölgenin deprem geçmişi ve tsunami riski konuları öne çıktı.
Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Murat Utkucu ve Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Afet Yönetimi Uzmanı Doç. Dr. Bülent Özmen bu konularda önemli açıklamalarda bulundu.
DEPREME ELVERİŞLİ
Doç. Dr. Bülent Özmen, Antalya’nın deprem potansiyelini değerlendirerek, “Antalya ve çevresinde deprem üretme kapasitesine sahip pek çok fay bulunuyor. Bu faylar arasında Fethiye-Burdur Fay Zonu, Helenik-Kıbrıs Yayı, Kırkkavak ve Aksu fayı öne çıkıyor. Antalya Körfezi ve Ege Denizi’nde de Antalya’yı etkileyebilecek aktif faylar mevcut” dedi. Özmen, 1900 yılı öncesinde Antalya’da meydana gelen 1459, 1743 ve 1851 yıllarındaki depremlerin izlerinin, tarihi eserlerde görülebileceğini belirtti.
FETHİYE DEPREMİ
Aletsel dönemde, yani 1900 sonrası, Antalya’yı etkileyen birçok deprem yaşandığını belirten Özmen, “Antalya’yı en fazla etkileyen depremlerden biri 24 Nisan 1957’de (Mw 6.5; Ms 6.8) ve 25 Nisan 1957’de (Mw 6.7, Ms 7.1) meydana gelen Fethiye depremleri olmuştur” diye ekledi. Bu açıklamalar, bölgenin deprem riskinin ciddiyetini ve geçmişte yaşanan önemli sarsıntıları gözler önüne seriyor.